10 Milyon Yapı Stokunun 6 Milyon’u Riskli

Hatay depremzede Derneğinin 6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı raporda çarpıcı rakamlar Türkiye için deprem sonrası yıkım tehlikesinin çok büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Hatay Depremzede Derneği verilerinde TBMM’nin kurduğu Araştırma Komisyonu’nun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye’de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsünde olduğu anlaşılıyor. […]

Hatay depremzede Derneğinin 6 Şubat depremlerinin birinci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı raporda çarpıcı rakamlar Türkiye için deprem sonrası yıkım tehlikesinin çok büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Hatay Depremzede Derneği verilerinde TBMM’nin kurduğu Araştırma Komisyonu’nun Temmuz 2021 tarihli raporuna göre Türkiye’de 10 milyon civarında olan yapı stokunun 6-7 milyon civarında olan kısmı riskli yapı statüsünde olduğu anlaşılıyor. Yapılan değerlendirmeye göre, bu risk ortadan kaldırılmadığı veya azaltılmadığı sürece Türkiye büyük yıkımlarla defalarca yüzleşeceği gibi, depremler sonrası müdahalelerde de yetersiz kalmaya mahkum olacak.

Hatay Depremzede Derneği raporunda konuyla ilgili şu bilgilendirme yapıldı:
“ Bu 6-7 milyonluk riskli yapıya bırakın müdahale etmeyi, bu yapıların mevcut durumları bile tespit edilememiştir. TBMM’nin bu raporunun pek çok bilim insanı ve kuruluşun raporlarında 6 Şubat depremlerinden önce bu bölgenin olası bir depremin yıkıcı sonuçlarına hazır olmadığı tespiti yapılmıştır. Örneğin; Jeoloji Mühendisleri Odasının 08.02.2021 tarihli ‘Fay hatları üzerinde yaşayan kentlerimiz başlıklı raporunda ‘Hatay kent merkezi (Antakya ve Defne) dahil Hassa, Kırıkhan, Reyhanlı, Dörtyol, Erzin ilçe merkezleri ile 25 mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır. Tarihsel dönemde çok sayıda yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Hatay ilimizin depremden bu denli etkilenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmayı acilen başlatması gerektiği düşünülmektedir.’ denilmekte ve kent ölçeğinde mikrobölgeleme çalışmaları yapılması, diri fayların yerinin yerleşime uygunluk açısından değerlendirilmesi, paleosismoloji çalışmalarının yapılması, Hatay’da birçok 2ODTÜ, “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş, Pazarcık ve Elbistan Ön Değerlendirme Raporu”,2023, https://eerc.metu.edu.tr/ 8 yerleşim alanının zayıf mühendislik özelliklerine sahip zemin birimleri üzerine oturması, sıvılaşma veya yanal yayılmaya uygun alanların varlığı ile kıyı yerleşim alanlarının Akdeniz’de deniz içinde meydana gelebilecek olası bir depremde oluşabilecek tsunami olayından etkilenebileceği, Deprem Master Planı hazırlanarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi, deprem üretme potansiyeli yüksek olan çok sayıda fay hattı ve zonu üzerine yerleşmiş bulunan Hatay’ın olası bir depremde büyük acılara sebebiyet verebilecek sonuçlarla karşılaşmaması için bugünden gerekli hazırlık ve çalışmaların başlatılması gerektiği düşünülmektedir.’3 denilmiş ve bu rapor Cumhurbaşkanlığından başlayarak 28 yetkili kurum ve kişiye gönderilmiştir. (Bu kurumların arasında Hatay Valiliği, Belediye Başkanlığı ve Hatay Milletvekilleri de bulunmaktadır). Hatay Belediye Başkanı Lütfi Savaş, depremden iki hafta önce katıldığı bir televizyon programında ‘Hatay yıkıcı bir depremin tekrarına hazırlıklı mı?’ sorusuna ‘değil!’ yanıtını vermesi, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce’nin “Bir deprem olacağı bilgisi bizde vardı. Hatay Afet Müdahale Planında bu bilgi vardı”.4 açıklaması bu bölgede olası bir depremin beklendiğine ve olası sonuçlarına dair yetkililerin bilgisi olduğunu göstermektedir.”   (Sinan Seyfittinoğlu)

Exit mobile version