Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kısa kısa haberler

DSP Genel Başkanı Hatay’a

DSP Genel Başkanı Hatay’a geliyor
Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal hafta sonunda Hatay’a geliyor. DSP Lideri Aksakal’ın Cumartesi ve Pazar günü ilimizde ziyaret ve açılışlarda bulunacağı kaydedildi. Programa göre, Cumartesi günü HGC, AGC ve HAMOK ziyaretleri bulunan DSP Genel Başkanı Aksakal, aynı gün Defne ilçe örgütünün açılışını yapacak, Defne Adayı Mehmet Güzelyurt’un adaylığını resmen açıklayacak, Pazar günü de Samandağ ile Arsuz ilçelerine gidecek.

Meteoroloji fırtına uyarısı yaptı
Meteoroloji, ilimizi de içine alan Doğu Akdeniz Bölgesinde bu sabahtan itibaren kuvvetli fırtına uyarısında bulundu. Meteoroloji’nin hava tahmini şöyle:
“Doğu Akdeniz’de, rüzgarın, dün ve bugün sabah saatlerinden itibaren güney ve güneybatı, gece saatlerinden sonra kuzey ve kuzeybatı yönlerden 7 ila 9 kuvvetinde (75- 90 km/sa) kuvvetli fırtına, zaman zaman 10 kuvvetinde (105 km/sa) tam fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Fırtınanın, 17.01.2019 Perşembe günü sabah saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.”

Öğretmen Mazeret Tayinleri
Tercihte Bugün Son Gün
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında görevli kadrolu öğretmenlerin, il içi ve iller arasında; aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri veya engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değişiklikleri, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda bu ay yapılıyor.
Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, kimlerin başvurabileceğine ilişkin kriterlerle ilgili yazısında, hizmet puanının hesabında yer değiştirme başvurularının son günü, hizmet süresinin hesabında ise 28 Şubat 2019 tarihinin esas alınacağı kaydedildi, bundan sonraki başvuru takvimi ise şöyle açıklandı:
Tercihler: Bugün son
Atamalar: 18 Ocak 2019
İlişik kesme:
21 Ocak 2019 sonrası

7 Günlük Trafik Bilgileri
İlimiz Hatay genelinde son
7 günde oluşan trafik hareketleriyle ilgili bilgiler özetle şöyle:
-18.850 araç kontrol edildi,
-Kusuru tespit edilen 2.951 araç sürücüsüne idari para cezası uygulandı,
-28 motosiklet trafikten men edildi,
-Okul servis aracı kontrol edilmiş, 45 okul servis aracına para cezası tatbik edildi,
-Meydana gelen 24’ü yaralanmalı, 41’i maddi hasarlı trafik kazaları ile toplam 66 trafik kazası meydana geldi.
Trafik kazaları neticesinde, 1 vatandaşımız hayatını kaybetti, 37 vatandaşımız ise yaralandı.

Antakya Belediyesi Hizmeti
Ücretsiz Resim Kursu
Antakya Belediyesi Gençlik Merkezinde ücretsiz kurslar devam ediyor. Antakya Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre; Güzel Sanatlar Fakültesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Eğitim Fakültelerine hazırlanan öğrencilere ve bunun yanı sıra hobi amaçlı resim sanatıyla ilgilenen her yaş grubundan Antakyalılara, Eğitmen Melike Demir eşliğinde ücretsiz kurs imkanı sunuluyor.
Açıklamaya göre, Cebrail Mahallesi-Cengiz Caddesi üzerinde bulunan Antakya Belediyesi Gençlik Merkezi’nde haftada üç gün ve üçer saat olmak üzere ücretsiz resim kursları veriliyor. Resim kurslarına katılmak isteyenler Gençlik Merkezi’ne şahsen başvurabilir.

Carmen Müzikali’ne Eleştiri
Geçtiğimiz hafta sonunda özel bir organizasyon ile ilimizde sahne alan ‘Carmen Müzikali’ adlı etkinliğe katılanlar umduklarını bulamadı. Yonca Özgül Selçuk adlı okurumuz, grup arkadaşlarıyla birlikte gittiği müzikalden kimsenin memnun ayrılmadığını kaydetti. Memnuniyetsizliklerini ifade eden grup adına kaleme alınan müzikal eleştirisi şöyle:
“Antakya’da ‘Dev Organizasyon’, fiyaskoyla sonuçlandı Gümüş Ajans’ın organize ettiği, Meclis Kültür Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı Carmen Müzikali ile ilgili izlenimlerimi, koyu bir sanatsever olarak siz değerli Antakyalı sanatseverlerle paylaşmak isterim.
Kimse kusura bakmasın ama, böyle bir ne idüğü belirsiz gösteriyi dev organizasyon diye lanse etmek, Antakyalı sanatseverlerle dalga geçmek demektir. Playback olmasından tutun da, adeta bir okul gösterisiymişçesine acemice, hatta başroldeki Carmen’in bile ne yazık ki detone olduğu, kimi kızların ritim duygusundan yoksun hareketleriyle fon oluşturulan gösteri, tam bir fiyasko ve hayal kırıklığı idi.
Profesyonel oyuncu ve dansçıların yer alacağını belirten organizasyon şirketini kınıyorum. Zar zor evlerinden çıkıp gelen bir grup yaşlı, bastonlu seyirci, ‘Yaşasın, Antakya’ya Carmen müzikali geliyor, elimiz, ayağımız henüz tutuyorken izleyelim’ düşüncesiyle ne hayaller kurarak yola çıkmıştır. Bu sahneye tanık olup üzülmemek, kahrolmamak mümkün değil. Bu sıradan gösteriyi ‘dev organizasyon’ diye lanse etmek, düpedüz kandırmaca değil de nedir? Üstelik utanma-dan biletlerin 77 TL, 60 TL gibi fiyatlara satılması, insanlarda ‘dolandırıldık’ hissi uyandırmıştır.
Pek çok insan söylenerek salonu terk etti. Ben de zor dayandım. Sadece sahnedeki gençlerin gururu kırılmasın diye oturdum. Hepsi bu… Hem zamanımıza hem de paramıza yazık oldu. 2009’dan beri Hatay’da sanatsal ve kültürel etkinliklerin nabzını tutan güzelim Meclis Kültür Merkezi’ne böyle bir ev sahipliği yakışmadı.
Meclis Kültür Merkezi yetkilileri, kamuoyuna şöyle bir duyuru yapmıştır: ‘Carmen Müzikali’ isimli etkinlik, Gümüş Ajans tarafından organize edilmiş olup, maalesef bizleri de derinden üzen ve ciddi anlamda yanıltan bir etkinlik olmuştur. Konu ile ilgili olarak, organizasyona ve ekibe gereken ihtarlar verilmiştir.’
Üzülerek söylemeliyim ki, Cumartesi ve Pazar Günü boyunca 4 gösteriye de hiçbir müdahalede bulunmayan, özenli ve seçici davranmayan Meclis Kültür’ün, Ajans kadar payı vardır bu mağduriyette. Mademki derinden üzülmüşler, hiç değilse gösterinin Pazar Günü devam etmesine izin vermemeleri gerekirdi. Bilinçli sanatseverlerin, bu olayda sorumluluğu olanlardan telafi edici bir açıklama beklediği ortada. Bir daha yaşanmamasını umarım. Antakyalı ve tüm bilinçli, aydın izleyici kitlesine layık, nice doyurucu sanat etkinliklerinde buluşmak dileğiyle…”
Eleştirel yazının en alt bölümünde de, müzikali beğenmeyen gruptaki isimler adına, sözcü “Yonca Özgül, Selçuk Peyzaj Yüksek Mimarı, Öğretmen” ibaresi geçiyor.

Hatay’da 51 Alkollü Sürücü
Hatay ili sınırları içinde, son bir hafta içinde 51 alkollü kişinin direksiyon başında olduğu ortaya çıktı. İlimiz genelindeki trafik kontrolleri sonucunda, 7 gün içerisinde, alkollü araç kullandığı tespit edilen 38 araç sürücüsünün sürücü belgesine geçici olarak el konuldu. Yüksek para cezası uygulandı.
Bu arada 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen 13 sürücü hakkında gerekli adli işlemler başlatıldı.

Sözleşmeli Öğretmenler:
Sınav sonucu açıklandı
20 bin sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin sözlü sınav sonuçları açıklandı. Sonuçlar, Bakanlığın internet sitesinden öğrenebilecek.
Tercihler, 28 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında alınacak. Atamalar ise 7 Şubat 2019’da yapılacak.

Üniversitelerde önlem
YÖK’teki “Üniversitelerde Huzur ve Güveni Artırma Komisyonu”nda, yerleşkelerin girişlerinde önleyici güvenlik tedbirlerinin artırılması kararı alındı.

Milli Eğitim, kendi bünyesinden:
Fatih Projesi Bt Rehberliği Ataması Yapıyor
Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi üzerine, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilimiz genelinde Fatih Projesi kapsamında bulunan örgün eğitim kurumlarına, ikinci kanata dönemi öncesi “Fatih Projesi BT Rehberliği” görevlendirmesi yapıyor.
Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü, bu görevlendirme ile ilgili duyuruya çıktı. Duyuruda, başvuruların 15 Ocak (dün) itibariyle saat 10.00’da başladığı ve 18 Ocak Cuma günü saat 14.00’e kadar devam edeceği kaydedildi.
Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü duyurusunda, başvuruların, öğretmenin kadrosunun bilindiği ilçedeki Fatih Projesi kapsamındaki eğitim kurumlarına, Bakanlığın öncelik sırasına göre yapılacağı bilgisi de yer alıyor.

Adalette becayişler başladı
Adalet Bakanlığı, becayiş başvurularını almaya başladı. Bakanlık, önceki gün itibariyle başlayan başvuruları 18 Ocak’a kadar almaya devam edecek.
Adalet Bakanlığı; Taşra teşkilatında görevli zabıt katibi, mübaşir, hizmetli, teknisyen, şoför ve benzeri unvanlarda, 657 sayılı Kanun’un 4/B Maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli personelin (Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü personeli hariç) karşılıklı yer değiştirme işlemlerine ilişkin başvurularının 14 Ocak Pazartesi gününden itibaren başladığını ve 18 Ocak Cuma gününe kadar süreceğini duyurdu.

“Kapı Numarası” Duyurusu
Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), mülkiyeti hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilen yapılara kapı numarası verilip verilmeyeceği sorununun çözümüne ilişkin bir açıklama yaptı.
HBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Hatay Valiliği’nden gelen, 05.05.2016 tarihli, hazine arazisi üzerine yapılan yapılara kapı numarası verilmemesine yönelik resmi yazının mevcudiyeti nedeniyle, söz konusu araziler üzerine yapılan yapılara kapı numarası almak amacıyla ‘Yapı Kayıt Belgesi’ ile belediyeye başvuran vatandaşların karşılaştığı sorunun çözümü için Milli Emlak Genel Müdürlüğüne görüş sorulduğunu ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden cevap beklendiğini belirtti.
HBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı yetkilileri, kapı numarası alma talebiyle belediyeye başvuran vatandaşlardan irtibat numarası alınıp, konuyla ilgili Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden cevap geldiğinde kendilerine geri dönüş yapılacağını bildirdi.
Konuyla ilgili yapılan her işlemin ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde yapıldığının altını çizen Büyükşehir yetkilileri, konunun takipçisi olduklarını ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden gelen cevap doğrultusunda ivedilikle hareket edeceklerini bildirdiler.

Bütçe açığı
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yılsonu bütçe açığının 72,6 milyar lira olduğunu açıkladı.
Bütçe, 2017 yılında 47,8 milyar TL açık vermişti.

İşsizlik oranı %11,6 oldu!
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 501 bin kişi artarak 3 milyon 788 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile %11,6 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile %13,6 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 3 puanlık artış ile %22,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,4 puanlık artış ile %11,9 olarak gerçekleşti.

Önemli veri
23 Ocak Çarşamba:
10:00/Tüketici Güven Endeksi/Ocak/Önceki: 58.2

Esnafın talebi:
Takipteki krediler!
Borç yapılandırmasında kampanya yapan bankaların yapılandırmaya takipteki kredileri de alması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘Kredi borcu yapılandırma kampanyası yapan iki banka da takipteki kredileri yapılandırma kapsamına almalı. Takipte olan 684 bin 360 kişiye bu imkânın tanınması gerekiyor’ dedi.

Bakanlık Genelgesi
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla, plastik poşet kullanımının azaltılması için yerel yönetimlere genelge gönderildi.

Şiddet haritamız…
Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı, Türkiye’nin silahlı şiddet haritası ve 2018 raporu hazırladı. Basında yer alan haberlerden oluşturulan istatistiklere göre, 2018’de basına 3 bin 679 olay yansıdı. 2015’te bu rakam 2 bin 175’ti. Bu, yaralama ya da öldürmeye varan silahlı şiddette son 4 yılda yüzde 69 artış olduğu anlamına geliyor.
.
Soğan ithalatına onay
İthalat Rejimine Ek Karar ile kuru soğanda gümrük vergisi sıfırlandı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kuru soğan ithalatında gümrük vergisi, 28 Şubat’a kadar (bu tarih dahil) yüzde sıfır olarak uygulanacak.