Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

11.500 İşletmede 18.000 Denetim

Hatay, gıda denetimi oranı

Hatay, gıda denetimi oranı ile Türkiye’de 5.sırada

Denetim oranı % 150’nin de üzerinde

Hatay’da gıda imalatı yapan işlemelere yönelik denetimlerin, oran itibariyle Türkiye’de ilk 5 sıraya girdiği kaydedildi. Konuya ilişkin konuşan Tarım İl Müdürü Mehmet Andıç, ilimizde 11.500 civarındaki gıda işletmesine yönelik bugüne kadar 18.000’in üzerinde denetim yapıldığını, denetleme oranının % 150’nun üzerinde seyrettiğini bildirdi.
-GIDA GÜNÜ TOPLANTISI-
6 Ekim tarihli “Dünya Gıda Günü” kutlamaları kapsamında düzenlenen toplantıda bu yılki tema, “Göçün Geleceğini Değiştirin, Gıda Güvenliği ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yapın” oldu. 18 Ekim Çarşamba günü Hatay Valiliği YİKOB toplantı salonunda, İl Müdürlüğü tarafından; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Hatay Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi İl Müdürlüğü temsilcilerinin katılımı ile Dünya Gıda Günü etkinliği düzenlendi. Toplantıya; Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, İl Müdürü Mehmet Andiç, Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, KOSGEB İl Müdürü, İlçe/Şube Müdürleri ve çok sayıda gıda işletme sahibi katıldı.
Toplantıda konuşan isimlerden Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, “Göç bir ihtiyaç değil, bir seçim olmalıdır. FAO, kırsal alanlarda daha iyi koşulların oluşturulması ve yaşanabilir geçim kaynaklarının desteklenmesinde uzun yıllara dayanan deneyime sahiptir. FAO, ortaklarıyla birlikte, göçmenlerin, mültecilerin ve ülkesinde yerinden edilmiş kişilerin yoksulluğunun azaltılması, gıda güvenliği ve beslenme ile kırsal hane halkının dayanıklılığı konularındaki olumlu katkısını güçlendirmeye yönelik çalışmalarını genişletmeyi hedeflemektedir” dedi.
-18.031 ADET DENETİM-
Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andiç ise yaptığı konuşmada şu bilgileri verdi:
“Açlık problemi yaşayan insanlar hakkında farkındalık yaratıp faaliyete geçilmesini sağlamak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasını mümkün kılmak amacıyla, her yıl 16 Ekim tarihinde, dünyada 150’den fazla ülkede ‘Gıda Günü’ her yıl farklı bir tema ile kutlanmaktadır. Dünya Gıda Günü etkinlikleri ile kamuoyunun bilinçlendirilmesi, gıda kayıp ve israflarının azaltılması ve gıda güvenliğinin sağlanması açısından farkındalık yaratılmaktadır. 2017 yılı teması ise ‘Göçün geleceğini değiştirin, gıda güvenliği ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın’ olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda, Bakanlığımız politikaları doğrultusunda, İl Müdürlüğümüz, özellikle kırsal alanda başta olmak üzere, yatırımların teşviki, hibe ve destekler, tarımsal arazilerin korunması, çiftçi yayım çalışmaları konula-rında çalışmalar yürütmek-te ve ayrıca gıda güvenliği ile ilgili yayım çalışmaları ve gıda güvenliğinin tesisi amacıyla denetimler gerçekleştirmektedir.
İl Müdürlüğümüz, 2017 yılında kayıtlı olan 11.553 işletmeye 18.031 adet denetim gerçekleştirmiş ve yapılan denetim sayısı bakımından Türkiye genelinde 11. sırada, denetim oranı bakımından da 5. sırada yer almıştır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz, sektörel bazda özel denetim programı da uygulamaktadır.”
“Dünya Gıda Günü” dolayısıyla Bakanlık tarafından hazırlanan sinevizyon gösterisinin ardından, İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şubesi, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Hatay Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı kurumları tarafından, kırsal alanda verilen hibe programları hakkında birer sunum yapılarak, başarılı proje örneği sahibi Kozkalesi Köyü’nden Mehmet Baymış, hibe projesi ile yapmış olduğu tesis hakkında bilgi verdi. Yapılan sunumların ardından, üreticiler, kırsal alanda yatırım yapmak için akıllarına takılan soruları katılımcılara sorma fırsatı buldu. -Cemil Yıldız-