Endişelendiriyor!
Cilvegözü karşısındaki Babülhava Sınır Kapısı’ndan her ay 1000’den fazla insani yardım tırı Suriye’ye geçiyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 11 Temmuz 2020 tarihinde aldığı kararla, kuzeybatı Suriye’ye yönelik BM sınır ötesi insani yardım mekanizmasını Cilvegözü-Babülhava sınır geçişini içerecek şekilde 12 ay süreyle uzattığı dönem, 2021 için dolmak üzere. Sürenin yeniden uzatılması yönünde açıklamalar birbirini izlerken, bölgeden buna dair açlık ve yoksulluk içeren fotoğraf kareleri paylaşılıyor.
-SINIR!-
Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’nın yardım geçişlerinin devam edip etmeyeceği konusu tartışılmaya devam edilirken, bölgeden gelen bilgiler ise korkutuyor. Suriye’deki çatışmalardan kaçarak nispeten güvenli gördükleri, Hatay’a komşu İdlib’in Türkiye sınır hattındaki kamplara sığınan siviller, yardıma muhtaç durumda yaşam mücadelesi veriyor.
Durum, bölgeye sığınan siviller için ciddiyetini korurken, Rusya’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı doğrultusunda, iç savaşın sürdüğü ülkeye sadece Hatay’daki Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Babülhava’dan giren yardımları engellemek istemesi sonrasında, milyonlarca sivil açlık tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
-15 GÜN KALDI!-
Cilvegözü karşısındaki Babülhava Sınır Kapısı’ndan her ay 1000’den fazla insani yardım tırı Suriye’ye geçiyor. Ancak bu sınır kapısını açık tutan mekanizmanın süresi de 11 Temmuz’da doluyor. BMGK’nin, sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmayı yenilemesi gerekiyor. -Tamer Yazar-