Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

118 Milyar Tl’lik Yatırım

Dörtyol’a Petro Kimya Tesisi Varlık Fonu tarafından yaptırılacak tesis, 9

Dörtyol’a Petro Kimya Tesisi

Varlık Fonu tarafından yaptırılacak tesis, 9 Milyon Ton kapasiteli. 2 bin işçinin çalışacağı tesiste, 4 Milyon Ton NAFTA ile 1,5 Milyon Ton LPG işlenecek.

Hatay-İskenderunlu Sanayici, İş İnsanı Fuat Tosyalı’nın üyesi olduğu Türkiye Varlık Fonu eliyle, ilimiz Dörtyol ilçesine çok önemli bir sanayi tesisi kazandırılıyor. Bölgede Petrokimya Tesisi kurulacak. Tesisin maliyetinin 118 milyar lira civarında olacağı tahmin ediliyor. Kurulacak bu tesis sayesinde, ülkemizin önemli gider kalemlerinden biri olan petrokimya ithalatının önemli ölçüde azalması bekleniyor.

Türkiye, Çin’den sonra dünyada en çok petrokimya ürünü ithal eden 2. ülke konumunda. Türkiye’de hızla artan yurtiçi talebe karşın, yurtiçi üretim arzının yetersiz kaldığı petrokimya sektörü, bu kapsamda yeni bir yatırıma hazırlanıyor.

Türkiye Varlık Fonu bünyesinde kurulan TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından, Hatay ili Dörtyol ilçesinde bulunan ve geçmiş yıllarda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından birçok çalışma yapılan alanda, Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi kurulması planlanıyor. Kıyı yapıları, derin deniz deşarjı ve enerji üretim tesisi dahil, proje değerinin 118 milyar TL olarak tahmin ediliyor.

4 MİLYON TON NAFTA VE 1,5 MİLYON TON LPG İŞLENECEK

Entegre bir tesis olarak planlanan proje kapsamında kurulacak Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi’nin kapasitesi, 9 milyon ton olacak. Tesiste, 4 milyon ton nafta ve 1.250 milyon ton LPG işlenerek; Lineer Alçak Yoğunluklu Polietilen (LAYPE), Yüksek Yoğunluklu Polietilen (YYPE), Mono Etilen Glikol (MEG), Polipropilen (PP), Para-ksilen, Bütadien, Benzen ve Stiren gibi petrokimya ürünleri üretilecek.

İSKELEYE 6 GEMİ YANAŞABİLECEK

Hammadde temini ve oluşan ürünlerin lojistiği için ise deniz kısmında, 3.000 DWT ile 200.000 DWT ağırlığındaki gemilerin yanaşmasına olanak sağlayacak şekilde, 3.552 m uzunluğunda bir iskele yapısı tesis edilecek. Toplamda 6 adet gemi, aynı anda iskeleye yanaşabilecek. Üretilen sıvı ürünler, kara tankerleri ve tanker gemilerine transfer edilerek, ürünlerin satışı yapılacak. Üretilen katı ürünler; silobas, liner/konteyner, bigbag, torba gibi paketleme ve yükleme yöntemleriyle, kamyonlar aracılığıyla nihai kullanıcıya ulaştırılacak.

Entegre tesisin elektrik ihtiyacı, şebekeden karşılanacak.

Ünitenin kurulu kapasitesinin, 260-310 MW aralığında olacağı öngörülüyor. Türbinlerde, doğal gaz birincil yakıt olarak kullanılacak. Doğal gazın kesilmesi durumlarında ise dizel (veya ikincil bir sıvı yakıt), yardımcı yakıt olarak kullanılabilecek.

TESİSTE 2 BİN KİŞİYE İŞ

Ekonomik ömrü 49 yıl olarak belirlenen petrokimya tesisinde üretim sürekli olup, günde 24 saat, yılda 350 gün işletme faaliyeti yürütülecek. Tesisin işletme aşamasında 2 bin kişinin çalışması öngörülüyor. -Haber/Cemil Yıldız-