Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

12 Eylül Türkiye’sinden göç!

Antakya’dan Hollanda’ya… “Antakya, benim için çok kültürlü, kendi başına bir

Antakya’dan Hollanda’ya…

“Antakya, benim için çok kültürlü, kendi başına bir dünya anlamına geliyor” diyen Baba Alpaslan Dönmez, kızı Karsu Dönmez’in köylerine yönelik tutkusunu anlatırken de, “Karsu için Türkiye, Karsu Köyü’ydü” değerlendirmesinde bulundu.

‘Antakyalı Ortodoksların haber sitesi’ misyonuyla yayın hayatına başlasa da, Hatay coğrafyasını her noktada farklı kılan konu başlıklarına değinmesiyle de dikkat çeken Nehna.Org, Yazar Ferit Yuhanna Tekbaş imzalı son röportajında, ünlü Caz Sanatçısı Karsu Dönmez’in memleketinde durdu, soruları ise Baba Alpaslan Dönmez’e yöneltti.

“Alpaslan Dönmez, bugün gerek Türkiye’de gerek de dünya çapında bir ün kazanmış, kökleri Antakya’ya uzanan Hollanda doğumlu piyanist, şarkıcı ve besteci Karsu’nun babası. Karsu’nun babası olması dışında Dönmez’in Antakya’ya dair hafızası ve Türkiye’den Hollanda’ya uzanan yaşam hikayesi tarihsel anlamda önemli dönüm noktalarına işaret ediyor…” diyen Ferit Yuhanna Tekbaş, Baba Dönmez’in kızına ismini verdiği ve doğduğu yer olan Altınözü’nün Karsu Köyü’nden Hollanda’ya göç hikayesine, kızı Karsu ve onun müzik kariyerinde Antakya’ya dair izlere kadar birçok konuda derlediği sorularıyla, Karsu Ailesi’nin uluslararası kimliğindeki yereli fotoğrafladı.

-BENİM TÜRKİYEM!-

Antakya’nın onlar için anlamını anlatırken, köyleri ‘Karsu’ için de konuşan, Caz Sanatçısı Karsu Dönmez’in babası Alpaslan Dönmez, şunları söyledi:

“Antakya, benim için çok kültürlü, kendi başına bir dünya anlamına geliyor. Her insan gibi, doğduğum yer Karsu Köyü’nü bir parçam olarak hissediyorum. Türkiye’ye her gittiğimde, Karsu Köyü’ne gitmediğim zaman kendimde bir şeylerin eksik olduğunu hissediyorum.

Bu duygumu güçlendiren bir anımı anlatmadan geçemeyeceğim… Türkiye’ye tatildeyken, Karsu (üç yaşındayken), ‘Baba, ne zaman Türkiye’ye gideceğiz’ diye sorduğunda, ‘kızım, biz şimdi Türkiye’deyiz’ dediğimizde, ‘hayıırrrr, benim Türkiye-ye’ demişti. Kızım Karsu, Karsu Köyü’ne geldiğinde, arabadan iner inmez (nene ve dedesini görünce) ‘Türkiye’ye geldik’ dediğinde, ne demek istediğini anlamıştık. Karsu için Türkiye, Karsu Köyü’ydü.”

-12 EYLÜL!-

Röportajda, neden yurt dışına çıkmak, Hollanda’ya yerleşmek durumunda kaldıklarını da anlatan Dönmez, çok bilinmeyen hikâyenin 12 Eylül Türkiye’sine uzanan kısmı için şunları dile getirdi:

“Türkiye’den, 1980 yılında ayrıldım. Ayrılmak zorunda kaldım. Bildiğiniz gibi, seksen öncesi Türkiye’de sağ-sol olayları, Türkiye’nin her tarafını etkisi altına almıştı. Ben de o zamanın ruhuna ters düştüğümüzden olsa gerek, 12 Eylül’de tutuklanarak bir müddet gözaltında kaldıktan sonra yurt dışına çıkmıştım. Hayatımı burada devam ettiriyorum.”

Tamer Yazar