Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1500 kişiye ulaşıldı

Birleşmiş Milletler’den (BM) sağlanan 53.000 Dolar ile Suriyeli kız çocuklarına

Birleşmiş Milletler’den (BM) sağlanan 53.000 Dolar ile Suriyeli kız çocuklarına “Erken Evliliğin Zararları” anlatılıyor.

Hatay Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği işbirliğinde, ilimizdeki Suriyeli kızlara küçük yaşta evlenmenin zararları anlatılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü uzmanlarınca, “Erken Yaşta ve Zorla Evlilikle Mücadele Projesi” kapsamında, Suriyeli kız çocuklarına Kültür Merkezi’nde eğitim verildi.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Sandıkçı, yapılan bu çalışma ve etkinliklerle ilgili şu bilgiyi verdi:
“İl Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ile koordineli yürütülmekte olan Erken Yaşta Evlilikle Mücadele Projesi’nin toplam maliyeti 53.000 Dolar’dır. Aile; Kadının, erkeğin, çocuğun, gencin ve yaşlının karşılıklı etkileşim halinde olduğu ve sevgi, saygı, adalet, dayanışma, paylaşma, birlik, beraberlik gibi temel değerlerin öğrenildiği, geliştirildiği ortamlar olarak tanımlanan, ana-baba ve çocuklardan oluşan, ekonomik ve sosyokültürel bütünlüğü içeren bir sistemdir. İlk adımı evlilikle atılır. Evlilik, hukuka ve toplum kurallarına uygun koşuluyla, bireylerin özgür iradeleri ile seçtikleri bir yaşam biçimi ve bireysel bir haktır. Evlenmenin geçerli olarak kurulabilmesi için, evlenecek olan kimselerin kanunda belirlenen yaşı tamamlamış olmaları aranmaktadır.
Evlenmek için böyle bir yaş sınırının varlığı, bir yandan tarafların fiziksel açından evlenmenin gerektirdiği koşulları sağlayabilmeleri, diğer yandan da fikri olarak evlenmenin mahiyetini ve beraberinde getireceği bir takım sorumlulukları kavrayabilmek için gerekli olgunluğa sahip olabilmeleri açısından zorunludur. Tüm dünyada, 18 yaş altı erken evlilikler olmaktadır. Dünyada erken evliliklerin nedenlerine bakıldığında, ülkeden ülkeye farklıklar gösterdiği görünmektedir. Ancak genel yargı, erken evliliklerin, daha çok geleneksel bir aktarım olduğu ve ataerkil yapıya sahip toplumlarda var olduğu yönündedir. Bu zincirin kırılabilmesi için bilinçlenme, farkındalık yaratma, eğitim süresinin arttırılması, kadının güçlendirilmesi önemlidir.
Erken evliliklerin önlenmesinde; öncelikle yasal düzenlemelerin yapılması, çocukların eğitimi, okulda kalma süresinin arttırılması, halkın eğitimi, yanlış dini algıların ve geleneksel uygulamaların önlenmesi, erken evliliklerin erken tespit edilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve çözüm ortakları ile işbirliği içinde çalışmaların sürdürülmesi gerekmektedir. Erken evlilikler hakkında toplumu bilinçlendirme ve farkındalık yaratması süreci, kesintiye uğramadan sürekli yapılmalıdır. Tüm bu gerekçelerle, bu projenin yapılması; erken yaşta evlenmek isteyen kadın, erkek ve ailelerinin bilinçlendirilmeleri ve yapılan yanlışın ortaya çıkarılması açısından çok önemli olmuştur.
Birleşmiş Milletler Projesi kapsamında bugüne kadar 31 eğitim düzenlenmiş olup, toplam 1500 kişiye eğitim verilmiştir. Katkılarından dolayı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne, İl Müftülüğü’ne, İl Jandarma Komutanlığı’na ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.” -Cemil Yıldız-