Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1630 Yangın Çıktı Kimsenin Haberi Bile Olmadı

Bakan Kirişci, Hatay topraklarının yüzde 38’inin ormanlık alan olduğunu söyledi

Bakan Kirişci, Hatay topraklarının yüzde 38’inin ormanlık alan olduğunu söyledi

      Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen “Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı”na katıldı.

      Kirişci, burada yaptığı konuşmada, göreve geldikleri andan itibaren sürekli sahada illeri ziyaret etmeye çalıştıklarını söyledi. Bakanlıklarının çok geniş bir sorumluluk alanının bulunduğunu belirten Kirişci, bünyelerinde 32 birimin yer aldığını dile getirdi. Çalışan sayılarının 154 bin olduğunu aktaran Kirişci, hayatın her noktasına dokunan bir bakanlık olduklarını ifade etti. 

      Kirişci, topraklarının yüzde 38’i orman olan Hatay’da Orman Bölge Müdürlüğü kurulduğunu anımsatarak, “144 orman köyü olan bir ilin yangınlarla ilgili de kırılganlığını dikkate aldığımızda bu bölge müdürlüğüne inşallah yangın konusunda az iş düşer. Yine hepimizin bilgisi olsun, hiç orman yangını çıkmıyormuş gibi bakmayalım, şu ana kadar 1630 yangın çıktı. Kimsenin haberi yok. Sadece Marmaris, Datça ve Gülnar’daki yangın zihnimizde var. Arzu edilen bunların hiçbirinin olmaması” dedi.

Türkiye tarımda ihracatçı konumda  

      Bakan Kirişci, Türkiye’nin tarımda ihracatçı konumda olduğunu belirterek, “Şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim çünkü bu ülkede üreticinin ‘üretmediğini’ söyleyecek kadar densizlik yapan, hadsizlik yapan çevreler var. Bu ülke bırakın üretmeyi, net ihracatçı konumunda. Bu benim rakamlarım değil. Kimin? Türkiye İhracatçılar Meclisinin kendi rakamları, onlar yayınlıyorlar. Yılın ilk 8 ayında ihracatımız 21,5 milyar dolara yükselmiş” dedi.

Mazotta destek 75 lira, gübrede destek 46 lira …

      Kirişci, 65 başlık ve 130 alt başlıkta toplanan destekleme modelinin sadeleştirilmesiyle ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili de bilgi verdi. Emek ve zaman kaybına yol açmadan, verimliliği en üst noktaya çıkaracak şekilde desteklemelere yeni bir şekil verdiklerini belirten Kirişci, şunları kaydetti: “Bunun için de bitkisel üretimde mazot ve gübre, hayvansal üretimde de yem, bu bizim olmazsa olmazımız. Dolayısıyla bu mazot ve gübre desteği konusunda bizim bunu sadeleştirerek yol yürümemiz gerekiyordu. Bundan hareketle de gerekli adımları attık. Mesela hububat için 2021 yılında dekar başına 22 TL olan mazot desteği ve 20 TL olan gübre desteği toplamda 42 liralık bir destek verilirken 2022 yılında mazot desteğimiz 22 liradan 75 liraya… Hani biz ne diyoruz? Mazot üç kat arttı, doğru, arttı. Gerek mazot, gerekse gübre bizim kontrolümüzde olan bir şey değil ama bize düşen ne? Üreticimizin bu konudaki girdilerini mümkün mertebe aynı oranın biraz daha üzerinde üstelik bir artışla destekliyor olmak. Mazotta 22 lira olan destek 75 lira, gübrede 20 lira olan destek de 46 liraya çıkmış durumda. Yani 2021 yılında toplamda dekar başına 42 lira olarak verdiğimiz desteği 121 lira olarak ödüyoruz ve bu yüzde 188’lik bir artış anlamına geliyor. Bir başka ifadeyle de yaklaşık 3 kata varan bir artış var. Bunu da buradan Hatay’dan duyurmuş olalım. Hayırlı uğurlu olsun.”

Hatay’da hibe desteği 192 milyon liraya yükseldi …

      Hatay’da uygun bulunan projelerin hibe desteği tutarının 100 milyondan 192 milyona, yatırım tutarının da 153 milyondan 295,5 milyon liraya yükseleceğini dile getiren Kirişci, bunun da Hatay’a büyük bir nefes olacağını vurguladı.

      Müjdelerinin devam ettiğini aktaran Kirişci, “Zeytinin de ana vatanı olarak kabul edilen bu güzel kente, 20 yılda 13,7 milyar lira tarımsal ve yatırım desteği sunmuşuz. Helali hoş olsun. Daha fazlası hak ediliyor. İnşallah biz daha fazlasını Hatay’dan bekliyoruz. Hatay ihracat şehri, ihracatını 3 katına çıkarttı. 221,6 milyondan 756,1 milyon dolara çıkarttı. Su ürünleri alanında, Hatay olarak çok büyük bir başarımız var. Bunu da lütfen görmezden gelmeyin. Sadece pamuğu, maydanozu, mandalinayı konuşmayalım. Su ürünlerinde yüzde 1174 oranında bir artış sağlanmış. Gerçekten Hatay’ın bu yönünün bu kadar öne çıkmasını çok önemsiyorum. Tabii ki daha iyisi mutlaka yapılmalı. 2002’de 18 yetiştiricilik tesisinin olduğu kentte 115 ton üretim varken, bu rakam 2021’de 5 bin 602 tona ulaşmış. Biz 14 milyon lira bu başarı için destek vermişiz” dedi.

      Mehmet ÖZGÜN