173. tarım öğretimi yıldönümü mesajı:

Tarımda verim arttırılmalı Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi, Tarım Eğitim-Öğretiminin 173.Yıldönümü mesajında, tarımda verimlilik çağrısı yaptı. Şube Başkanı Ahmet Sever, mesajında, Ziraat Mühendisleri Odası’nın 1954 yılından beri 60 bine yakın üyesi ile Türk tarımının önemli yapı taşlarından biri olduğunu hatırlattı ve görüşlerini şöyle açıkladı: “Son 20 yıldır, küresel yanlış politikaların tarımda kayıpları artarak sürmüş, ülke […]

Tarımda verim arttırılmalı

Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi, Tarım Eğitim-Öğretiminin 173.Yıldönümü mesajında, tarımda verimlilik çağrısı yaptı. Şube Başkanı Ahmet Sever, mesajında, Ziraat Mühendisleri Odası’nın 1954 yılından beri 60 bine yakın üyesi ile Türk tarımının önemli yapı taşlarından biri olduğunu hatırlattı ve görüşlerini şöyle açıkladı:
“Son 20 yıldır, küresel yanlış politikaların tarımda kayıpları artarak sürmüş, ülke tarımı saman bile ithal eder duruma gelmiş, hayvancılık sektörü çökmüş, hayvancılıkta krizi gidermek için gerçek üreticiler yerine ilgisiz kesimlere verilen destekler ve faizsiz krediler kısa süre sonra iflaslarla sonuçlanmış, kamu kaynakları boşa gitmiştir. Kırsal yapı çözülmüş, köyler yaşlılara terk edilmiş, kent varoşları, tarımdan kopan genç işsizlerle dolmuştur. Dünyadaki diğer ülkeler, açlığı, geleceğin en önemli sorunu olarak gündemine alıp tarım sektörünü destekler ve tarımsal kaynakları korumaya yönelik önlemler alırken; ülkemizde tarım toprakları, meralar, yaylaklar, otlaklar-kışlaklar, yani beleş yem kaynakları, yapılanmaya açacak düzenlemelerle karşı karşıya kalmış, binlerce yılık birikimin ürünü olan kırsal kültürü, yaşamı tehdit ederek, kırsalı yaşanmaz kılmıştır. Toplumun yaklaşık % 23-25`i tarımda istihdam edilmekteyken, bu oran %45-50’leri bulmuştur. Bunun yanı sıra, Dünya`nın önünde duran temel sorunların başında, hızlı nüfus artışına karşın, artırılamayan tarım toprakları ile insanların beslenmesi sorunu gelmektedir.
Tarım yapılabilecek alanların, nüfus artışına göre çoğaltılması mümkün olmadığına göre, mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekmektedir. İşte bu bağlamda; tarımsal eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemi daha çok ortaya çıkmaktadır. Amik Ovası, Türkiye’nin en önemli tarım alanlarının başında gelmektedir. Tarım sektörünün, son yıllarda dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de hızla büyüme kaydetmesi, tarımsal eğitimin ve kalitesinin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Tarım, dünyada ve Türkiye`de yeniden yükselir ve şekillenirken, Ziraat Fakültelerimizi yeniden yapılandırmak ve canlandırmak hepimizin sorumluluğudur.”
-Cemil Yıldız-

Exit mobile version