Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

1818 riskli yapı yıkıldı

Milletvekili Kaşıkçı, Hatay’daki yapı

Milletvekili Kaşıkçı, Hatay’daki yapı stokunun durumunu ve depreme karşı dayanıklı olmayan yapılarla ilgili önergesinin sonuçlarını kamuoyuna duyurdu.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ilettiği, Hatay’daki yapı stokunun durumunu ve depreme karşı dayanıklı olmayan yapılarla ilgili önergesinin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Sonuçları değerlendiren Milletvekili Kaşıkçı, “Hatay‘daki tüm riskli yapılar tespit edilip, yenilenene kadar bu çalışmayı sürdürmeliyiz. Zira İnsan hayatı her şeyin üstünde” dedi.
Milletvekili Kaşıkçı, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Hatay’daki yapı stokunun durumunu ve depreme karşı dayanıklı olmayan yapılar ile ilgili alınan önlemleri sorduk. Cevapta; Hatay ilinde 2177 adet riskli yapı tespit edildiği ve bunlardan 1818 adet riskli yapının yıkımının gerçekleştiği belirtiliyor. Devamında; Antakya’da 35 hektar, İskenderun’da 78,6 hk ve Payas ilçemizde 26,36 hk riskli alan bulunduğu ve bu alanda yaşayan vatandaşlarımızın transferinde kullanılması için Kırıkhan’da 38,03 hk, İskenderun’da 7,5 hk ve Payas ilçemizde 13,06 hk rezerv yapı alanının bulunduğu ifade ediliyor. Sonuç olarak yapılan çalışmalar iyi, ancak daha fazlasını talep etmeliyiz. Hatay’da ki tüm riskli yapılar tespit edilip, yenilenene kadar bu çalışmayı sürdürmeliyiz.Özellikle belediyeler sorumluluk almaktan kaçınmamalı. Zira İnsan hayatı her şeyin üstünde” dedi.
Riskli yapılarda çalışmalar sürüyor…
Milletvekili Kaşıkçı’nın önergesine istinaden, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan verilen bilgiler şöyle:
“Bakanlığımız 2013 vizyonu kapsamında, kentsel dönüşüm uygulamalarında karşılaşılan sorunların çözümü, dönüşüm sürecinin iyileştirilmesi ve dönüşüm uygulamalarının bütüncül bir yaklaşımla daha planlı ve sistematik bir şekilde yönetilmesini teminen kentsel dönüşüm uygulamalarını yönlendirecek olan ‘kentsel dönüşüm strateji belgesinin hazırlanmasına yönelik ilke ve esaslar’ hazırlanmış ve 19/02/2019 tarihinde Bakanlı makamı oluru ile onaylanmıştır. Bahsi geçen ilke ve esaslar, büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlıklarınca Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin hazırlanması ve afet riski en yüksek alanların tespit edilerek üç ay içerisinde Bakanlığımıza bildirilmesi amacıyla 81 il Valiliğine iletilmiş; Riskli Alan, Rezerv Yapı Alanı, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ve Kentsel Yenileme Alanı tekliflerinin, ilgili belediye başkanlığı tarafından il/ilçe genelinde ve Bakanlığımızca uygun görülen Kentsel Dönüşüm Strateji Dönüşüm Strateji Belgesinde önceliklendirilenalanlar arasında seçilmiş olması şartı getirilmiştir.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm uygulamaları öncelikle yerel idarelerin talepleri üzerine uygun değerlendirilen Riskli Alan’lar ve vatandaşlarımızın başvuruları üzerine tespit edilen riskli yapılar üzerinde, Bakanlığımızca sağlanan teknik ve mali destekler eşliğinde ilgili Belediyelerimiz, TOKİ ve vatandaşlarımızın katılımı ile sürdürülmektedir.
Antakya, İskenderun ve Payas’ta riskli alanlar…
Bu kapsamda; Antakya ilçesinde 35 hektar, İskenderun ilçesinde 78,60 hektar, Payas ilçesinde ise 26,36 hektar riskli alan ilanı bulunmakta ve yine bu alanlarda ikamet etmekte olan vatandaşların zarar görebilirlik ve tehlike açısından afet riski teşkil etmeyen alanlara transferinde kullanılması amacıyla; Kırıkhan ilçesinde 38,03 hektar, İskenderun ilçesinde 2 adet olmak üzere toplam 7,5 hektar, Payas ilçesinde ise 13,06 hektar rezerv yapı alanı ilanı bulunmaktadır.
Öte yandan, 6306 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 2012 yılından bugüne kadar, 6306 sayılı kanun kapsamında, Hatay ilinde, 7,904 adet bağımsız bölümü içeren 2,177 adet yapı riskli yapı olarak tespit edilmiş ve bu yapılardan, 6,010 adet bağımsız bölüm içeren toplam 1,818 adet riskli yapının yıkımı gerçekleşmiştir.
Önergede diğer hususlara ilişkin bilgilerin, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan alınmasını uygun olacağı mütalaa edilmektedir.” Mehmet ÖZGÜN