Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2 Milyonun Üzerindeki Hesap TMSF’ye devredildi

Türkiye’de bankalarda 10 yıl boyunca işlem yapılmadan unutulan hesaplar, 2024

Türkiye’de bankalarda 10 yıl boyunca işlem yapılmadan unutulan hesaplar, 2024 sonu itibarıyla Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. 2 milyon 226 bin 269 hesapta biriken toplam yaklaşık 732,1 milyon lira, haziran ayında TMSF’ye aktarıldı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 1 Kasım 2006 tarihli yönetmelik gereği, 10 yıl boyunca işlem yapılmayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar zaman aşımına uğruyor. İlgili hesaplar, her yıl şubat ayında bankalar ve TMSF tarafından ilan edilerek, hak sahiplerine 15 Haziran’a kadar başvuru süresi tanınıyor. Bu yıl da, en son 2014’te işlem gören hesaplar bu kapsama alındı.

Hesaplarda Kalanlar: Dolar, Euro, Altın ve Daha Fazlası

TMSF’ye aktarılan tutarın detayları şöyle:

172 milyon 997 bin TL

4 milyon 744 bin dolar

6 milyon 567 bin euro

714 bin dolar tutarında altın

İsviçre frangı, sterlin, Japon yeni, Norveç ve İsveç kronu gibi pek çok farklı para biriminde de unutulan tutarlar aktarıldı.

Bu hesaplar arasında sadece Türk lirası değil, döviz ve altın gibi kıymetli varlıklar da yer aldı.

Unutulan Paralar Katlanarak Artıyor

Son yıllarda TMSF’ye aktarılan unutulmuş hesap tutarlarında büyük artış gözlemleniyor:

2015’te 330 bin hesapta yaklaşık 64 milyon TL

2020’de 1 milyon 44 bin hesapta 217 milyon TL

2024’te 1 milyon 672 bin hesapta 506 milyon TL

2025’te 2,2 milyon hesapta 732 milyon TL

Bu artış, banka hesaplarını uzun süre kullanmayan bireylerin sayısının da giderek arttığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar Uyarıyor: Hesaplarınızı Takip Edin

Uzmanlar, vatandaşları uzun süre işlem yapılmayan hesaplarını düzenli olarak kontrol etmeleri ve bankalar tarafından yapılan ilanları dikkatle takip etmeleri konusunda uyarıyor. Özellikle vefat eden kişilerin mirasçıları, bankalardan yapılacak duyurulara karşı dikkatli olmalı ve zaman aşımı süresi dolmadan gerekli başvuruları gerçekleştirmeli.