Bu Defa Bakanlık Desteğinde
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın yakından takip ettiği, Antakya’nın geleneksel alışveriş kültürünün en göz alıcı adresi konumundaki Uzun Çarşı, 2012’de yerel idareciler tarafından verilen sözlerin bu defa Bakanlık nezdinde hayata geçmesini bekliyor.
Antakya Uzun Çarşı’ya tarihi Kurtuluş Caddesi üzerinden girenleri karşılayan, ancak çok uzun ömürlü olamayan ‘2012 tarihli’ Uzun Çarşı restorasyon çalışmasının bundan sonraki süreci Kültür ve Turizm Bakanlığı imzası taşıyacak. Çarşı’nın tamamen iyileştirilmesini hedefleyen yeni proje ile beraber, 2012’de dönemin Antakya Belediyesi tarafından hayata geçirilen, ancak yarım kalan çalışma da tamamen rafa kalkmış olacak.
Hatırlanacağı gibi, Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylanan mevcut proje için konuşan dönemin Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Tarihi Uzun Çarşı, modern bir görünüme kavuşacak. Yapılacak çalışma, kent turizmine ve özellikle bu çarşıdan ekmeğini kazanan esnafa büyük katkı sağlayacak. Hürriyet Caddesi ve Ulus Meydanı’nda yapılan restorasyon çalışmalarında olduğu gibi Uzun Çarşı restorasyon çalışmalarında esnaftan hiçbir maddi beklentimiz yok” demiş, Uzun Çarşı restorasyon çalışmalarının 4 ay gibi kısa sürede tamamlanarak, tarihi güzellikleri ön plana çıkmış modern bir çarşı içinde esnafın hizmet sunacağını belirtmişti.
-ÖRNEK BEĞENİLDİ-
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda projelendirilme sürecini kısa süre içinde tamamlayan Uzun Çarşı için konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın, “Hatay, tarih boyunca Asya, Avrupa ve Afrika’nın kesişim noktasında yer alan önemli bir ticaret merkeziydi. Esnaf ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde yapacağımız çalışmalarla, Antakya’nın o eski kimliğine kavuşmasına katkıda bulunmak istiyoruz” ifadesinde duranlar, Bakanlık destekli projeye dair ‘çarşı içinde yapılan örneklendirmeden’ memnun olduklarının altını çiziyor. Ancak merak edilen, ‘çatı’ ve ‘dükkanları’ içeren projenin ‘zemin’ için neyi hedeflediği! Mevcut durumda, Çarşı zemininde birden fazla malzeme kullanıldığına işaret edenler, ‘geleneksel’ bir görsel için zemin çalışmasının da buna uygun olması gerektiğinin altını çiziyor.
-PROJE ÜSTÜNE PROJE!-
2012 Tarihli ‘Antakya Belediyesi’ imzalı projeyi rafa kaldıran yeni projenin esnaf nezdinde beğenilmesi, eleştirilerin ‘olmadığı’ anlamına gelmiyor. Bir Hataylı olarak projenin heyecanı yaşadığını belirten ve “Çarşının tamamen iyileştirilmesini planlıyoruz. Projeyi hazırlamış olmaktan gurur duyuyoruz, her zamanki gibi, Hatay söz konusu ise gerisi teferruattır” diye konuşan Hüseyin Yayman’ın bu ifadelerinin aksine, yapılanı ‘kamuoyuna sunulduğu’ şekliyle eleştiren isimlerden biri Büyükşehir Belediyesi Kültür Danışmanı Kenan Yurttagül olmuş, Bakanlığın söz konusu projelendirmede kendilerini ‘bypass’ ettiğini ifade etmişti. Bu konuda kendilerinin de bir çalışma içerisinde olduğunu dile getiren Yurttagül’ün yorumu ise şöyle olmuştu:“Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Antakya Uzun Çarşı için bir Sokak Sağlıklaştırma Projesi var. Yani Uzun Çarşı tamamen bu proje bağlamında projelendiriliyor. Bunun bir örneği Gaziantep’te var ve orada da Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bir proje ile çok güzel bir Uzun Çarşı kompleksi yaratılmış. Bizde de bu yöndeki proje çalışması sürüyor.
Şimdi, böyle bir çalışma sürerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi ile temasa geçtiğini de sanmıyorum. Ama yanılıyor da olabilirim! Ama basına yansıyan kısmı için konuşursak eğer, ki bu konuda paylaşılan fotoğrafı görüyorum! Siz de hatırlarsınız… Güzelim Antakya kaldırımları, kimi dönemin yöneticileri tarafından betonla kaplandı. Biliyorsunuz, bundan sadece 2 ay önce de, Antakya’nın Belediye Başkanlığı, eski Antakya içindeki bir yolu asfaltla kapladı. İçinde yaşanılan kent yeterince tanımadığı için de, ‘Yürüyemiyorlar, ben de asfaltla kaplıyorum’ deyiveriyorlar. Dışarıyı gezmeleri ya da dünyayı görmeleri ne yazık ki kent yöneticilerine yetmiyor. Gerçekten de yetmiyor. Birilerinin söylemesi lazım. Düşünün ki, Kültür Bakanlığı, Antakya’yı hiç tanımayan bir müteahhite bu projeyi verecek ve Uzun Çarşı ile ilgili proje hazırlatacak. Nasıl bir proje? Kimlerle görüşmüş? Belediye ile teması var mı? Bunları bilmiyoruz…”
-BİZ OLMAK!-
Antakya adına hayata geçirilmesi planlanan proje noktasında duran Çarşı Esnafı, en sonunda bir şeylerin hayata geçmesi ve sonlandırılması adına memnun olduklarını dile getirirken, bir vatandaşın bu ‘proje karmaşasına’ ve ‘kurumsal koordinasyonsuzluğa’ eklediği ise oldukça net:
“Herkesin bu şehir için bir şeyler yapma gayreti içinde olduğunu söylemek lazım. Herkes iyi niyetle gayret ediyor, emek veriyor, sonuç almak için de çalışıyor. Ama şunu sormak lazım! Niye bu kadar insan, bu kenti yöneten-yönetmeye çalışan bu kadar insan bir araya gelip de ‘biz’ diyemiyor? Yapılanın sonuna hepsi imza atsın, ama o ‘biz’i bozmasınlar. Bu kent sevdasında ‘benim – senin’ davası olur mu? Olmaz! O zaman, bıraksınlar bu kavgalı görüntüyü. Bir gün gelip de o kurdele açılışını yapacakları gün, hepsi yan yana gelsin ve bekleneni yapsın, ‘BİZ’ desin. Emin olun, çarşının da bu şehrin de en çok buna ihtiyacı var. Yoksa kavgadan ve projeden ‘BOL’ ne var?” -Tamer Yazar-