4 gün süren etkinliğe; 77’si yurt dışından 97 dünyaca ünlü Michelin Yıldızlı aşçı, gurme ve oldukça kalabalık bir basın grubu katıldı. Etkinliği yaklaşık 2 bin kişi takip etti. Ama çok da geride kaldı. 2014’te kaldı!
Hatay Valiliği koordinasyonunda “Hatay İl Yenilik Platformu” projesi kapsamında düzenlenen “Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri”ni geride bırakalı çok oldu. Aylar oldu. Hatta yıllar… Peki, niye bu kadar geride kaldı? Neden benzerleri hayata geçirilemedi? Devamı getirtilemedi? Cevap, ‘çok harcadık ama, karşılığını alamadık’ mı?
-Unutmadık-
Oysaki unutmadık… Dönemin Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz’in, geride kalan festival ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamayı unutmadık… “600’e yakın yemek çeşidiyle pek çok ulusun yemek çeşidinden, sayısından daha fazla yemeğe sahip bir il Hatay. Kentin bu mutfak penceresinden turizm sektörüne bakmak ve bir taraftan da Akdeniz ülkelerini davet ederek Hatay’ı ve ülkemizi tanıtmak istedik. 20’ye yakın kamu kurum kuruluşlarının katılımıyla, desteğiyle İl Yenilik Platformu kurduk. Akdeniz Ülkeleri Mutfak Günleri de platformun çalışmalarından, projelerinden bir tanesi.” Lekesiz, o döneme eklediği konuşmasında, küçük bir adımla işe başladıklarını, bundan sonra her ülkenin ev sahipliği yapacağı bir etkinlik olarak ve yıllarca devam ederek bir gelenek haline gelmesi temennisinde bulunmuştu. Peki, başladığımız şey devam etti mi? Devam ettirilebildi mi? Bunun takibinde kalabildik mi? Ev sahipliğini yaptığımız bir etkinliğin ilkinden ikincisine geçmek için çaba gösterdik mi?
-Sorular çok!-
Çok soru olsa da, ilk soru, Hatay Valiliği koordinasyonunda kurulan Hatay İl Yenilik Platformu’na gelsin mi? Bu Platform hala Valilik bünyesindeyse eğer, üretilen böylesi kapsamlı bir proje neden dünde kaldı, söylerler mi? “UNESCO Dünya Gastronomi Şehirleri arasında Hatay’ın da yer almaması için hiçbir neden yok” diye soranların kalabalığındaki bir kentte, onca soru neden cevapsız, bunu da söylerler mi? Tamer Yazar