Proje, 2018’de de devam ediyor
Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi kapsamında, 2017 yılında Hatay ilinde 135 öğrenciye, 35 öğretmene ve 56 ebeveyne doğrudan ulaşıldı. 2018 yılı için lise öğretmenlerini ve okul yöneticilerini hedef alan ‘eğitici eğitimi’ planlandı ve 10 ilde, öğretmenlere, öğrencilere ve ailelere ulaşmak için çalışmalara başlandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Limak Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Türkiye’nin Mühendis Kızları (TMK) Projesi, Hatay için 2017 senesini dikkati çeken çalışmalarla tamamladı. 2017 yılında Hatay ilinde 135 öğrenciye, 35 öğretmene ve 56 ebeveyne doğrudan ulaşıldı. 2015 yılında başlatılan TMK Projesi kapsamında, halihazırda 27 farklı üniversitenin mühendislik fakültelerinde okuyan başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan 54 kız öğrenci bir çok yönden destekleniyor.
-PROJE NE HAKKINDA?-
Türkiye’nin Mühendis Kızları; nitelikli kadın istihdamının artırılmasına yönelik model geliştirme projesidir. Proje, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için hizmet ve imalat sektörlerindeki şirketlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ana akımlaştırma, savunuculuk ve başarı öykülerinin yaygınlaştırılmasını hedeflemektedir. Bu proje, mühendislik mesleğine kız öğrencilerin katılımını özendirmek ve güçlenmesini sağlamak için tasarlanmıştır. Projenin uzun vadede beklenen etkisi, kadınların yüksek kalitede istihdamının artması ve önde gelen hizmet ve imalat sektörlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği ilkelerinin kapsayıcı sürdürülebilir büyümeye olan faydalarının gösterilmesidir.
-NELER YAPILDI?-
Projenin ilk yılında, aralarında Hatay’ın da olduğu illerde tespit edilen 40 kız öğrenciye, ikinci yılında 54 kız öğrenciye burs verildi ve diğer program destekleri sağlandı. Hali hazırda 2 Suriyeli kız öğrenci olmak üzere 102 kız öğrenciye burs veriliyor.
Projenin ikinci bileşeni kapsamında; mühendislik bölümlerinin seçilmesini teşvik etmek amacıyla, Anadolu Liselerinde okuyan kız öğrencilere yönelik farkındalık çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, 2017 yılında Hatay ilinde 135 öğrenciye, 35 öğretmene ve 56 ebeveyne doğrudan ulaşıldı. 2017 yılı sonunda, projenin lise bileşenine Milli Eğitim Bakanlığı ortak olarak katıldı. 2018 yılı için lise öğretmenlerini ve okul yöneticilerini hedef alan ‘eğitici eğitimi’ planlandı ve 10 ilde öğretmenlere, öğrencilere ve ailelere ulaşmak için çalışmalara başlandı. Projenin üçüncü bileşeni kapsamında da, Limak’ta şirket içi toplumsal cinsiyet eşitliği ana akımlaştırma faaliyetlerine başlandı. İstanbul ve Ankara’da olmak üzere, iki toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi gerçekleştirildi. Ana akımlaştırma faaliyetlerinin, projenin takip eden yıllarında da devam etmesi planlanıyor.
-İSTANBUL BULUŞMASI-
Proje kapsamında, Türkiye’nin farklı illerindeki 30 devlet üniversitesinde belli alanlarda mühendislik eğitimi alan 106 öğrenci ile deneyimli kadın mühendislerden oluşan mentorlar, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul’da bir araya geldi. Üçüncü kez İstanbul’da bir araya gelen bursiyerler, toplantıda birbirleriyle tanıştılar ve proje kapsamında yerine getirmekle yükümlü oldukları sosyal sorumluluk faaliyetlerini anlatıp, projeye dahil olma hikayelerini ve hayallerini paylaştılar.
Sektörün önemli isimlerinin yer aldığı buluşma kapsamında; Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’in yanı sıra UNDP Türkiye Sürdürülebilir Kapsayıcı Büyüme Portföyü Yöneticisi Pelin Rodoplu, UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi ve Oyuncu Mert Fırat, StartersHub Yönetim Kurulu Başkanı ve MV Holding CEO’su Ebru Dorman, Sosyal Girişimci Hakan Elbir ile Gazeteci Yazarlar Şebnem Burcuoğlu ve Elif Ergu ilham verici sunum ve motivasyon artırıcı sohbetleriyle üniversite öğrencilerine tecrübelerini aktardı.
-Tamer Yazar-