Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2020 de Gitti! Sıra, 2021’de!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020’yi “Patara

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020’yi “Patara Yılı” ilan etmesi, antik kentin bulunduğu Antalya’da sevinçle karşılanırken; Seleukeia Pieria Antik Kenti’nden Saint Simon Manastırı’na, Tell Tayinat kazılarından eski Roma kenti kimliğine, Antakya özelinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay coğrafyası, 2021’i sahiplenmek için ‘kim ayağa kalkar’ sorusunu soruyor! Cevap var mı?

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Türkiye’nin kültürel değerlerinin dünya çapında öne çıkarılması amacıyla başlattığı uygulama kapsamında, 2020 yılının teması, Patara (Antik Kent) olarak ilan edildi. Konuya ilişkin konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun açıklamasında öne çıkan bazı detaylar, “Hatay adına bu konuda ne yapıldı” sorusunu gündeme taşıdı.
Konuya ilişkin açıklamasında, son iki senedir Antalya’da “temalı yıllar” çalışması yaptıklarının altını çizen ve 2018’i Perge, 2019’u da Aspendos Yılı olarak kutladıklarını ifade eden Karaloğlu, “Cumhurbaşkanımız, geçen sene Türkiye genelinde ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan etmişti. Bu sene de ‘Patara Yılı’ ilan ederek, Antalya’da artık yerel bir tema kullanmamıza gerek bırakmadı. Çok mutluyuz, çok teşekkür ediyoruz. Antalya halkı ve turizm sektörü adına şükranlarımızı arz ediyoruz” diye konuştu.
-ONLAR YAPMIŞ!-
Açıklamaları ve süreci takip eden, Hatay merkezli turlar düzenleyen bir turizmci, şunları söyledi:
“Antalya; deniz, kum, güneş gibi başlıklarla gündeme gelen bir şehir olsa da; Tarihi Kaleiçi, Hadrian Kapısı, Phaselis Antik Kenti, Aspendos Tiyatrosu, Perge Antik Kenti, Xanthos Antik Kenti, Termessos Antik Kenti, Myra Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Olimpos Antik Kenti, Rhodiapolis Antik Kenti gibi muhteşem adreslere sahip. Yani, ‘Türkiye’de en çok turisti neden Antalya alıyor’ sorusuna verilebilecek bir cevap, aslında bu sıraladığımız liste. Tabi ifade ettiğiniz şey de önemli bir detay, bu senenin ‘Patara Yılı’ olarak ilan edilmesinde… Bir kere Antalya, bu sahip olduklarını, kendi kent gündeminde sıkça dile getiren, resmi kurumsal olarak da kullanan bir kent. Siz söylediniz… 2018’i Perge, 2019’u da Aspendos Yılı olarak kutlamışlar. Yani Ankara bir şey yapmadan, onlar, sahip olduklarını paylaşmışlar, ön plana çıkartmışlar, diğer kentler dururken de ‘buradayım’ demişler.
Şimdi soru şu: Onlar yapmış! Peki, biz ne yapmışız? Antalya, 2018’i Perge, 2019’u da Aspendos Yılı olarak kutlamış. Peki, Hatay coğrafyası adına, Hatay’ı yönetenler buna dair ne yapmışlar? Hangi tarihi ya da kültürel değeri öne çıkartmışlar? Bu senenin ‘öznesi’ bu, neden dememişler?
Biz hep şunu söylüyoruz… Her şeyi Ankara’dan beklememek gerek! Bu, buna dair! Ama en çok da şu bence… Antalya adına kaç antik kent sıraladık? Yedi! Bu, inanılmaz bir rakam. Peki, Samandağ’da bulunan Seleukeia Pieria Antik Kenti’nden haberimiz var mı? Bu konuda hangi adımları atmışız sahi? Nasıl bir kazı çalışması yürütmüşüz? Bu alanı, sahil boyunca trafiğe açarken ve turizm yatırımcılarını da ‘gelin yatırım yapın’ diye çağırırken, eldeki antik kentin koruması adına ne tür tedbirler almışız?
O nedenle, soru şu… Antalya bu sene ki ‘yılı’ aldı ama, ben, bunun için ne yaptım ya da ne yapmadım?”
-ANTİK KENT!-
Antalya’nın Patara Antik Kenti’ni bu seneki kutlamaların çıkış noktası olarak kabul eden Bakanlık bir tarafa, ifade edilen Seleukeia Pieria Antik Kenti için konuşan isimlerden biri, Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı, Arkeolog Kenan Yurttagül olmuş ve şunları söylemişti:
“Maalesef, kaygım devam ediyor. Güzel işler yapılıyor, fakat ‘gelecek planı’ nedir, bunu öğrenmek istiyorum. Güzel, Arsuz-Samandağ yolunu açtık! İhtiyaç mıydı? Evet, önemli bir ihtiyaçtı. Ama bugün bile baktığınız zaman, orada bulunan antik kentin içinde kaçak bir yapılaşma var ve bu kaçak yapılaşma sürüyor. O anlamda, kıyı bandında, sahile giren binaları yıkmanın dışında, bence, Samandağ Belediyesi’nin, oradaki antik kent içindeki kaçak yapıları da tek tek belirlemesi lazım. Zira o kaçak yapılaşma, Kapısuyu’ndan başlıyor, Mağaracık kavşağına kadar iniyor. Bugün Dor Tapınağı’na gidin bir bakın! Birçok sorunun cevabını orada bulabilirsiniz!”
Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği Başkanı, Arkeolog Kenan Yurttagül, bahse konu antik kent için  kazı projesi hazırlayan da bir isim aynı zamanda.
-KARADENİZ BİLE!-
Bir tarafta, Hatay’ın Samandağ ilçesinde yer alan, ancak bugüne kadar kazı projesi ile dahi gündeme gelmeyen Seleukeia Pieria Antik Kenti, diğer tarafta, ortaya çıkarılan mozaikler dolayısıyla “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan, Karabük’teki Hadrianaupolis Antik Kenti! Alınan son karar doğrultusunda, bu alan, ören yerine dönüştürülerek ziyarete açılacak.
Bilindiği gibi Karabük Valiliği, ortaya çıkartılan mozaikler sebebiyle “Karadeniz’in Zeugması” olarak bilinen Hadrianaupolis Antik Kenti’nin ören yerine dönüştürülerek turizme açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulunmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, Hadrianaupolis’in ören yeri statüsü kazanması konusunda destek vereceğini iletmişti.
-SORU NET!-
Antalya ölçeğinde, tarih ve kültür birikimini Türkiye gündemine taşıyan ve 2019 Göbeklitepe Yılı ile beraber ziyaretçi rekoru kıran Şanlıurfa ardından 2020 senesini kent kimliğinde yükseltenleri; Hatay gündemini meşgul eden konu başlıklarını Ankara’ya taşıyan Hatay Milletvekili (Ak Parti) Hacı Bayram Türkoğlu’na, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Hüseyin Yayman’a, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Abdulkadir Özel’e, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Hüseyin Şanverdi’ye, Hatay Milletvekili (Ak Parti) Sabahat Özgürsoy Çelik’e, Hatay Milletvekili (CHP) İsmet Tokdemir’e, Hatay Milletvekili (CHP) Mehmet Güzelmansur’a, Hatay Milletvekili (CHP) Serkan Topal’a, Hatay Milletvekili (CHP) Suzan Şahin’e, Hatay Milletvekili (MHP) Lütfi Kaşıkçı’ya ve Hatay Milletvekili (TİP) Barış Atay Mengüllüoğlu’na da soralım mı? 2021 için bir hazırlığımız var mı, cevap isteyelim! -Tamer Yazar-