Antakyalı Yazar Cemile Cereb’e
19. yılını “Kibele’nin Kadınları” sergisiyle kutlayan Aratos Felsefe Dergisi’nin, içinde yaşadığımız süreçteki aydınlanma çabalarıyla, toplumsal değişim ve dönüşüm sürecini ileriye taşımayı amaç edindiğini söyleyen Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, katkı veren herkese teşekkür etti.
Tarsus’ta yayın yapan Aratos Felsefe Dergisi, 19. yılını kutladı. Adını, Antik Çağ’dan yaşamış şair, matematikçi ve gökbilimci (astronom) Tarsuslu filozof Aratos’tan adını alan Aratos Felsefe Dergisi, 19. Yılını, “Kibele’nin Kadınları” başlıklı ahşap heykel sergisiyle kutladı. Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde gerçekleşen sergiyle birlikte, 2022 Aratos Kültür Sanat Ödülleri de sahiplerini buldu.
-25 FELSEFE OKULU-
Serginin açılışında konuşan, Aratos Dergisi kurucusu ve Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Aratos’un, Türkiye’de yaşayan en uzun süreli dergiler arasında olduğunu belirterek, “Tarsus’ta bir eksiklik olarak düşündüğümüz bu boşluğu Aratos ile doldurmaya çalıştık. Aratos, Tarsus’un tek entelektüel yayındır. Aratos, sadece bir dergi olarak kalmadı. Bu 19 yıl içerisinde, 59 ayrı basım kitap çıkararak, yayıncılık faaliyeti de gösterdi. Aratos Dergisi, sanatevine de dönüşerek, sanatın bütün dallarında etkinlikler gerçekleştiriyor. 2011’de kurduğumuz Aratos Felsefe Okulu’nda, 11 yıldır Akademisyenler tarafından dersler veriliyor. Türkiye’nin çeşitli kentlerinde kuruduğumuz felsefe okullarının sayısı ise 28’e ulaştı. Türkiye’nin çeşitli kentlerinde, fuar, festival, kongre ve sempozyum gibi kültürel organizasyonlarda Tarsus’u temsil ettik. Aratos Dergisi adına sinema günleri, felsefe günleri ve sempozyumlar düzenliyoruz.
Aratos, yerel değil, ulusal ölçekte, evrensel değerleri taşıyan bir dergidir. İçinde yaşadığımız süreçteki aydınlanma çabalarıyla, toplumsal değişim ve dönüşüm sürecini ileriye taşımayı amaç edinmiştir. Buna bağlı olarak, Tarsus’u felsefenin kenti yapmak konusunda çaba gösteriyoruz” diye konuştu.
-KALICI OLAN-
Açılışa katılan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan da bir konuşma yaparak, Aratos’un 19. yılını kutladığını belirtti ve şunları söyledi:
“Dergi yayıncılığı zor bir iştir. Uğur Pişmanlık, sadece Aratos Dergisi’ni bugünlere getirmekle kalmadı, pek çok kültür sanat etkinliği de gerçekleştirerek, Tarsus kent yaşamına katkıda bulundu. Bugüne kadar pek çok siyasetçi ve bürokrat geldi geçti. Ancak kalıcı olan sanatçılardır. Uğur Pişmanlık da yaptıkları ve Tarsus’a kattıklarıyla kalıcı olacak ve gelecekte de hatırlanacaktır. Uğur Pişmanlık’ı ve Aratos’a emek verenleri kutluyorum” dedi.
-ÖDÜL SAHİPLERİ-
Aratos Felsefe Dergisi Yayın Kurulu Başkanı ve Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Zehragül Aşkın’ın da yaptığı konuşmadan sonra, Mersinli Yontu Sanatçısı Hasan Canel’in yaklaşık 100 kadar ahşap heykel çalışmasının yer aldığı sergide, bu yılki “Aratos Ödülleri” sahiplerini buldu. Bu yıl 11. kez gerçekleşen Aratos Ödüllerinden biri, kültür sanat dalında Tarsus’tan bir ressama, biri de Antakyalı yazara gitti.
Ressam Ümit Aslan’a ödülünü Tarsuslu Yazar Fazilet Çulha verirken, Antakyalı Yazar Cemile Cereb’e ise Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ödülünü takdim etti. Her iki ödül sahibi de yaptıkları konuşmada, Aratos Ödülü’ne layık görülmekten duydukları memnuniyeti ifade ederek teşekkür ettiler.
Tamer Yazar