4-17 Ocak tarihlerinde muhtarlıkta askıya çıkacak olan Seçmen kağıtlarının öncesinde adres değişikliği Yapacaklar, başka yerde oy kullanacaklar, öğrenci olduğu şehirde oy kullanmak isteyecekler, depremzede vatandaşlar ve engelli vatandaşlar yapacakları değişiklikler için bulundukları belgeleri ilgili kurumlara göndermeleri, beyan etmeleri gerektiği açıklandı.
Seçmen kütükleri 4 – 17 Ocak’ta askıda
31 Mart 2024 Yerel Seçimler öncesi Yüksek Seçim Kurulunun açıkladığı seçim takvimine göre; Seçmen kütükleri 4-17 Ocak 2024 tarihleri arasında askıda olacak. www.ysk.gov.tr adresinde bina bazında sorgulamalar ve itirazlar yapılabilecek. Seçmen kütüklerinin 1 Ekim 2023 tarihli hali, askıda yer alacak. 1 Ekim 2023 tarihinden sonra adres değişikliği yapan vatandaşların güncel adreslerinde oy kullanabilmeleri için, 4-17 Ocak 2024 tarihleri arasında öncelikle nüfus müdürlüğüne elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, e-devletten aboneliğe ilişkin karekodlu belge, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biriyle başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Sonrasında ise nüfus müdürlüklerinden alacakları adreslerini değiştirdiğine dair belgeyi, ilçe seçim kuruluna teslim etmeleri veya bu belgeleri nüfus müdürlüğünün ilçe seçim kuruluna göndermesini bizzat talep etmeleri gerekmektedir.
Değişiklik yapacak depremzede vatandaşların dikkat edecekleri hususlar
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem dolayısıyla afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde kayıtlı olup da askı listesindeki kayıtlarında yanlışlık veya eksiklik yahut nüfus olay bilgisi değişen, yerleşim yerini değiştiren ve askı listesinde ismi bulunmayan, deprem sonrasında yerleşim yerini değiştiren ancak yeniden afet bölgesine taşınan vatandaşların; önce nüfus müdürlüğüne başvurmaları (bu başvuruda belge aranmamaktadır) veya nüfus müdürlüklerinden alacakları belgeyi ilçe seçim kuruluna teslim etmeleri bu belgeleri nüfus müdürlüğünün ilçe seçim kuruluna göndermesini talep etmeleri gerekmektedir.
İlk defa atanan veya yer değiştirmek suretiyle atanan kamu görevlileri için atama belgesi haricinde herhangi bir belge istenmediği açıklandı.
Kamu görevlilerinin atama belgesi ile birlikte ilgili nüfus müdürlüğüne başvurmaları, nüfus müdürlüğünden alacakları belgeyi ilçe seçim kuruluna teslim etmeleri veya nüfus müdürlüğünün ilçe seçim kuruluna göndermesini talep etmeleri gerekmektedir.
Sandığa gidebilen engelliler form doldurmalı
Sandığa gidebilen görme ve ortopedik engelli seçmenler oy kullanırken zorluk yaşamamaları için, ilçe seçim kurulunca uygun bir sandığa atamaları yapılacak. Bundan faydalanmak isteyenlerin www.ysk.gov.tr adresindeki “Engelli Beyan Formu’nu doldurarak bizzat ya da bir yakınları vasıtasıyla ilçe seçim kuruluna ya da muhtarlıklara başvurmaları gerekmektedir.
Yatılı okul, öğrenci yurdu, huzurevi, karavan, çadır, prefabrik evler, spor salonu, yurt ve sosyal eğitim tesisleri gibi yerlerde oylarını kullanmak isteyen afetzede vatandaşların barındıkları yerlerde kaldıklarına dair alacakları belge ile önce bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne, ardından ilçe seçim kuruluna başvurmaları veya nüfus müdürlüğünün düzenlediği belgeyi ilçe seçim kuruluna göndermesini talep etmeleri gerekmektedir.
Yurt öğrencileri bulundukları şehirde oy kullanabilecek
Yurtlarda ikamet eden öğrencilerin, okullarının bulunduğu yerde oy kullanmak istemeleri halinde; okullarından öğrenci belgesi ve yurt müdürlüklerinden yurtta kaldıklarına dair belge almaları, bu belgelerle önce yurtların bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne başvurarak oy kullanmak için adreslerini birinci adres olarak kaydettirmeleri daha sonra nüfus müdürlüğünden alacakları belgeyle ilçe seçim kuruluna başvurmaları ya da bu belgeleri nüfus müdürlüğünün ilçe seçim kuruluna göndermesini talep etmeleri gerekmektedir.
Sandığa gidemeyecek durumda olan vatandaşlara seyyar sandık hizmeti
Sandığa gidemeyecek durumdaki engelli veya hastalar, il ve ilçe merkezlerinde oturan ve hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler; o bölgede kurulacak seyyar sandıklarda oylarını kullanabileceklerdir. Bu seçmenler, www.ysk.gov.tr adresindeki “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu” ve yatağa bağımlı olduğu ibaresinin yer aldığı sağlık raporuyla askı süresi içerisinde bir yakınının ilçe seçim kuruluna ya da muhtarlığa başvurması halinde seyyar sandıklara kayıt olabileceklerdir. Daha önce seyyar sandıkta oy kullanmış seçmenlerden başvuru esnasında sağlık raporu istenmemektedir.
1 Ekim 2023 tarihinden sonra veya askı süresi içerisinde başkasının adresine birlikte oturma nedeniyle adresini taşıyanlar (muvafakatlı adres değişikliği yapanlar) askı süresi içerisinde başvursa dahi seçmen kütüğüne bu adreslerinde kaydedilmeyecek, bundan önceki son adreslerinde seçmen olacaklardır.
Yazlıklarının bulunduğu yerde oy kullanmak isteyen vatandaşlar
Yazlıklarının bulunduğu yerde (bulundukları yerden başka ilçede) oy kullanmak isteyen seçmenlerimizin 17 Ocak 2024 tarihine kadar herhangi bir nüfus müdürlüğüne yazlık adresine ait elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, e-devletten aboneliğe ilişkin karekodlu belge, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biriyle birlikte başvurarak yazlık adresini birincil ikametgâh olarak tescil ettirmeleri gerekmektedir. Başvuruyu alan nüfus müdürlüğü yazlık adresinin bulunduğu yerdeki nüfus müdürlüğüne başvuru belgelerini aynı gün ileteceklerdir. Daha sonra tescil edilen adrese ait adres beyan formu ilgili seçim kuruluna, nüfus müdürlüklerince gönderilecektir.
Adresi kapanmış veya yeni adresinde seçmen olma başvurusu reddedilmiş vatandaşlar
Adresi kapanmış veya yeni adresinde seçmen olma başvurusu reddedilmiş kişiler, bir önceki adreslerine kaydedilmektedir. Bu seçmenler muhtarlık bölgesi askı listelerinde “298 sayılı Kanun’un 36. maddesi gereğince kapalı adres olarak en son geçerli adresine göre kaydedilen seçmendir.” ibaresiyle listede yer alacaktır. Bu durumdaki seçmenlere yapılacak itirazlara ilçe seçim kurulu başkanı tarafından herhangi bir işlem yapılmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır.