Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2025 su yılında Hatay’da yağış miktarı son 65 yılın en düşük seviyesine geriledi. Normaline göre yüzde 66’ya varan azalma ile Hatay, Türkiye genelinde yağışların en fazla düştüğü il oldu.
Her yıl çiftçilerin sulama dönemini kapsayan ve “su yılı yağışları” olarak adlandırılan veriler, 2025 yılında Hatay’da tarımsal üretimi doğrudan etkileyen kritik bir tabloyu ortaya koydu. Yağışlardaki sert düşüş, kuraklık riskini daha da artırırken, üreticiler için endişe yarattı.
Meteoroloji verilerine göre, 1 Ekim 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihlerini kapsayan 2025 su yılında Türkiye genelinde metrekareye düşen toplam yağış miktarı 422,5 kilogram olarak ölçüldü. Bu rakam, 1991-2020 yıllarını kapsayan uzun yıllar ortalaması olan 573,4 kilograma göre yüzde 26,3, 2024 su yılına göre ise yüzde 29,2 azalma anlamına geliyor. Türkiye genelindeki bu değer, aynı zamanda son 52 yılın en düşük yağış seviyesi olarak kayıtlara geçti.
Hatay Kuraklığın Merkezinde
Yağışlar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin güneyi ile Hatay çevrelerinde yer yer yüzde 60’ın üzerinde azalırken; Sinop, Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon çevrelerinde yüzde 20’nin üzerinde artış görüldü. 2025 su yılında İç Anadolu’nun orta kesimleri, Eskişehir, Hatay ve Malatya çevreleri ile Güneydoğu Anadolu’nun büyük bölümünde yağış miktarı 250 milimetrenin altında kaldı.
Bölge genelinde su yılı yağışları, tüm bölgelerde hem uzun yıllar ortalamasının hem de geçen yılın altında gerçekleşti. Normallerine göre en fazla azalma yüzde 53 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ölçülürken; su yılı yağışları Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’da son 65, Marmara’da son 63, Akdeniz’de son 51 ve Ege’de ise son 18 yılın en düşük seviyesine indi.
En Fazla Azalma Hatay’da
İller bazında en fazla yağış metrekareye 1812,1 kilogram ile Rize’de ölçüldü. Normaline göre en fazla yağış artışı ise yüzde 30 ile Giresun ve Trabzon’da kaydedildi. En az yağış metrekareye 182,8 kilogram ile Şanlıurfa’da görülürken, normaline göre en fazla azalma yüzde 66 ile Hatay’da yaşandı.
2025 su yılı yağışları; Bilecik, Çorum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Mardin, Nevşehir, Şanlıurfa, Van, Batman, Edirne, Tekirdağ, Siirt, Şırnak ve Çanakkale’de son 65 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Yağışlı Gün Sayısı Güneyde Sert Düştü
Türkiye genelinde uzun yıllar ortalaması yaklaşık 100 gün olan yağışlı gün sayısı, 2025 su yılında ortalama 86 gün olarak gerçekleşti. Bu rakam, normaline göre yüzde 14’lük bir azalmaya işaret etti.
Yağışlı gün sayısı Orta ve Doğu Karadeniz ile Sakarya, Düzce, Zonguldak, Ardahan ve Kars’ın doğu kesimlerinde 120 günün üzerine çıkarken; Mersin, Adana ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu’nun güney kesimlerinde 50 günün altına düştü.
Yıl içinde en fazla yağışlı gün ortalama 14,2 gün ile nisan ayında, en az yağışlı gün ise 2,8 gün ile temmuz ayında kaydedildi. Havza bazında en fazla yağışlı gün 157 gün ile Doğu Karadeniz Havzası’nda görülürken, en az yağışlı gün 51,2 gün ile Asi Havzası’nda ölçüldü. Asi Havzası, yüzde 44 azalma ile yağışlı gün sayısında normaline göre en fazla düşüş yaşayan havza oldu.
Uzmanlar, Hatay’da yaşanan yağış azalmasının önümüzdeki dönemde tarımsal üretim, içme suyu kaynakları ve ekosistem üzerinde ciddi riskler oluşturabileceğine dikkat çekiyor.
