21 Aralık, yılın en uzun gecesinde…

Karanlıkta okula gidenlerin ülkesi! Hatay, altı yıldır devam eden bir uygulamanın “minik kurbanları” olan çocukların velileri noktasında şikayet eden illerden bir tanesi. 2016’da getirilen kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle, işlerine ve okullarına gitmek için gün ağarmadan yollara dökülmek zorunda kalanlar, çözüm istiyor. “Çocuğumu bu saatte nasıl yalnız bırakırım! Her yer karanlık. Zaten kendisi de korkuyor. […]

Karanlıkta okula gidenlerin ülkesi!

Hatay, altı yıldır devam eden bir uygulamanın “minik kurbanları” olan çocukların velileri noktasında şikayet eden illerden bir tanesi. 2016’da getirilen kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle, işlerine ve okullarına gitmek için gün ağarmadan yollara dökülmek zorunda kalanlar, çözüm istiyor.

“Çocuğumu bu saatte nasıl yalnız bırakırım! Her yer karanlık. Zaten kendisi de korkuyor. Tamam, servis alıyor ama… Servis gelene kadar onunla olmak zorundayım. Başıboş köpekler de karanlık da korkutuyor. Çocuklarımızı bu işkenceye maruz bırakanlara çok şey söyleyesim var ama…”

Bu, Antakya’da bir velinin paylaşımından! Antakya’dan Defne’ye, Samandağ’dan Belen ve İskenderun’a, sabahın henüz ışık görmemiş karanlığında işi için kalkan, okuluna yetişmek için hazırlananlar, eldeki uygulamanın Ankara’da düzeltilmesi talebini tekrar ediyor.

Çocuklarını okula göndermek için her sabah evin ışıklarını yakarak hazırlanmak durumunda kalan anne babalar, eğitimi adeta çocuk için de ebeveynler için de zorlaştıran bu durumun, çocukları da isteksiz bir hale getirdiğini dile getiriyor.

-MEB VERİSİ-

Milli Eğitim Bakanlığı 2021 yılı İzleme ve Değerlendirme Bulguları raporuna göre, 10 öğrenciden yaklaşık dördünün (yüzde 37,2), yani 6,2 milyondan fazla öğrencinin ikili eğitim (sabahçı-öğlenci) kapsamında olması da her gün karanlıkta uyanmak zorunda olan çocukların sayısının hiç de az olmadığını gösteriyor.

-TASARRUF!-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise uygulamayı hem 9 Milyar Lira’dan fazla enerji tasarrufu sağlandığı hem de kaygı, stres ve depresyon gibi olumsuzlukların daha az yaşanacağı gerekçesiyle savunuyor.

-PAYLAŞILMADI!-

Uygulamanın fikir öncüsü olan, “Yaz Saati Uygulaması Güneş Işınımı, Güneşlenme Süresi ve Elektrik Tüketim Verilerine Bağlı Olarak Analizi ve Modellemesi” başlığını taşıyan İTÜ Raporu, defalarca talep edilmesine karşın şimdiye dek kamuoyuyla paylaşılmadı.

Bu arada Türkiye’de sabit saat tartışmasında altı yıl geride kalırken, bir annenin paylaştığı önceliği, yetkililere de mesaj niteliğinde… “Benim için hiçbir şey çocuğumun sağlığından, uyku kalitesinden ve eğitim hayatından daha önemli değil!”

Tamer Yazar

Exit mobile version