Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

226 parça tarihi fosili…

Müzeye Teslim Etti İsmail Alvanoğlu, Defne ilçesi Harbiye kırsalında tesadüf

Müzeye Teslim Etti

İsmail Alvanoğlu, Defne ilçesi Harbiye kırsalında tesadüf eseri bulduğu ve her defasında daha fazlasına denk geldiği, tarihi değeri olan çok sayıda fosili Hatay Arkeoloji Müzesi’ne teslim etti, örnek vatandaş kimliğinde yapılması gerekenin altını çizdi.

Birçoğunun üzerinde denize dair canlıların bıraktığı izler var. Toplam 226 taş arasında yer alan bir tanesi ise bir deniz yıldızına ait! Görselleri ile kendilerine hayran bırakan keşif için Hatay Arkeoloji Müzesi ile iletişime geçen ve Defne ilçesi Harbiye kırsalında tesadüf eseri bulduğu, her defasında da daha fazlasına denk geldiği, tarihi değeri olan çok sayıda fosil taşı yetkililere teslim eden İsmail Alvanoğlu, “Haber verir vermez, yakından ilgilendiler. Hibe ettiğime dair, imzalı ve yazılı bir şekilde fosil taşları benden alan yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.
-NE YAPILMALI?-
Geçmişte yaşamış hayvan ve bitkilerin taşlaşmış kalıntıları olarak bilinen fosillere ilişkin keşif yapan vatandaşlar için ‘bulunduğunda ne yapılmalı’ noktasında bir bilgilendirme yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Dairesi Başkanlığı, İsmail Alvanoğlu örnekliğinde yaşanan işbirliğine benzer bir süreci şöyle tarif ediyor:
“Ülkemiz, dünyada eşine ender düzeyde rastlanılan zengin bir kültür hazinesine sahiptir. Bu hazineyi, her türlü tehlikeden korumak ise müzelerimizin birinci ve en önemli görevidir.
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre; Devlete, kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazlar ile özel hukuk hükümlerine tabi gerçek ve tüzelkişilerin mülkiyetinde bulunan taşınmazlarda, varlığı bilinen veya ileride meydana çıkacak olan tarihi eserler, Devlet malı niteliğindedir.
Tarihi eserleri bulan, sahip oldukları veya kullandıkları arazide tarihi eser bulunduğunu bilen veya yeni haberdar olan vatandaşlarımızın, bunu, kendisine en yakın Müze Müdürlüğüne veya köyde muhtara, diğer yerlerde ise mülki idare amirlerine bildirmeleri gerekmektedir. Bu, yasal bir zorunluluk olmasının ötesinde, tarihi eserlerimizin talan edilmesinin önüne geçmek için örnek olması gereken bir vatandaşlık görevimizdir.
İhbarı alan muhtar, mülki amir, bunların korunması ve güvenlikleri için gerekli tedbirleri alır. Muhtar, aynı gün alınan tedbirlerle birlikte, durumu en yakın mülki amire; mülki amir ve diğer makamlar ise on gün içinde, yazı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve en yakın Müze Müdürlüğüne bildirir. Bakanlık ve Müze Müdürü, 2863 sayılı Kanun hükümlerine göre en kısa zamanda gerekli işlemleri yapar.”
-ÖDÜL VAR MI?-
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Dairesi Başkanlığı, Defne ilçesi Harbiye kırsalında tesadüf eseri bulduğu fosil taşları Hatay Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim eden İsmail Alvanoğlu örneğine benzer durumlarda ne yapıldığına da işaret ediyor.
Buna göre; Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde, yer üstünde, yer altında ve su altında bulunan taşınır nitelikteki tarihi eserleri yasal süre içerisinde ilgili mercilere haber verenlere, 2863 sayılı yasa hükümleri ve Müze uzmanlarının eserlere ilişkin değerlendirmeleri çerçevesinde ikramiye ödeniyor.
-HİBE ETTİM-
Bulduklarını, ‘Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıklarına İlişkin Taşınır Geçici Alındısı’ belgesi karşılığında, Müze Yetkilisi/Arkeolog Rasim Can Çilingir’e teslim ederken, teslim tutanağında “hibe ettim…” ifadesine yer verilen İsmail Alvanoğlu, 226 parça fosilin bir gün Müze’de sergilenmesi düşüncesinden mutlu olacağını söylerken, “Herkesi, bu konuda benzer bir duyarlılıkla hareket etmeye çağıyorum” demeyi de ihmal etmedi. -Tamer Yazar-