Yarın 23 Nisan, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı,
TBMM’nin 23 Nisan 1920 günü kurulmasının onuruna, TBMM tarafından sadece Türk çocuklarına değil, bütün dünya çocuklarına hediye edilen, her yıl 23 Nisan günü kutlanan, 23 Nisan Türkiye’nin ulusal bayramıdır. 23 Nisan, TBMM’nin açılışı ve dolayısıyla da halkın yönetime tam anlamıyla egemen olmasının ilk günü olduğu için ulusal egemenlik açısından da önemli bir anlam taşır.
23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi’nin açılış günüdür. Her 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı bütün Dünya çocukları birlikte kutlarlar.
Atatürk’ün ütopyasında hep çocuklar vardı. Zira toplumların mutluluğu çocukların mutluluğu ile özdeş.
Tüm çocuklarımızın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı yürekten kutluyorum.
***
Antakya Gazetesi’nde hafta içinde iki önemli haber okudum. Birincisi MKÜ’den Sayın Cemil Yıldız’ın haberi. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde, 20 Nisan tarihinden itibaren haftanın Perşembe günleri “Kitabını Al Gel, Kitap Sizden Çay Bizden” uygulaması başlatmış. Yapılan duyuruda, “Genç Düşünce Topluluğu tarafından 20 Nisan 2017 tarihinde (düzenli olarak her hafta Perşembe günleri) 16:30-17:30 saatleri arasında, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bahçesinde ‘Kitabını Al Gel, Kitap Sizden Çay Bizden’ etkinliği düzenlenecektir” Bu tür aktivitelerin yaygınlaşmasını diliyorum.
Beni heyecanlandıran ikinci haber ise, HBB’den, Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş’tan geldi. Yıllardır özlemini duyduğumuz Kitap Fuarı’nı müjdeledi. Ayrıntılarını bilmiyorum ama kentimiz için, gençlerimiz, her düzeyde öğrencilerimiz, kitap severlerimiz için büyük bir kültür hizmeti. Sayın başkanımızı bu özgün girişiminden dolayı yürekten kutluyorum. Bir zamanlar sadece iki kentimizde, İstanbul ve İzmir’de, düzenlenen fuarların yaygınlaşması her insanı mutlu kılmalı.
***
Unesco’nun 22 yıldır kutladığı bir gün var: Dünya Kitap Günü. Bu günün amacı; “Kitap-
ları, yaratıcı, endüstriyel, standartların oluşumu, siyasi, ulusal ve uluslararası yönleriyle gündeme getirmek.”
Dünya Kitap Günü nasıl doğdu?
İspanya’nın Katalonya bölgesinde yıllardır kutlanan özel bir gün var: “Her Kitaba Bir Gül.” Her 23 Nisan’da kitap alan herkese kitabın yanında bir de gül armağan eden ve türlü sokak eğlenceleri düzenleyen Katalanlar, ‘Kitap Günü’ için tarih belirlemeye çalışan Unesco’ya da ilham perisi oldu. 23 Nisan, aynı zamanda Shakespeare’in hem doğum hem ölüm günü.
İşte, bütün bu edebi yönlendirmeler sonucunda, Unesco, 23 Nisan’ın Dünya Kitap Günü için ideal tarih olduğuna karar verdi ve 1995’te alınan kararla tüm dünyaya duyuruldu. Pek çok dünya ülkesi tarafından kabul edilen Dünya Kitap Günü, Türkiye’de de 2001 yılından beri kutlanıyor. Bu özel günde, dünyanın hemen her köşesinde kitap fuarları kuruluyor; dinleti, okuma ve anma günleri, indirimli kitap kampanyaları düzenleniyor; hastane, hapishane, bakımevleri, okul ve köy kütüphanelerine kitap yardımları yapılıyor.
Bence tüm sanatlar, özellikle edebiyat, insanın insanlaşma sürecini kısaltmasında birinci etken. Bunun için diyorum ki, çocuklarımız sanatla iç içe büyümeli, çocuklarımız sürekli okumalı.
Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının çok düşük olduğu bilinen bir gerçek. Türk halkı kitap okumak veya kütüphaneye gitmek yerine kahvehanelerde oturmayı, ya da evde dizi izlemeyi tercih ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, kütüphane sayıları Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye kültür fakiri çıkıyor.
Araştırmaya göre, kamuoyunda “boş zaman harcama yeri olarak görülen” kahvehane ve meyhane ile kültürel gelişimin göstergesi olan okul sayıları arasında da büyük uçurum var. Araştırma kahvehane sayısının ilköğretim ve lise sayısını 3’e katladığını ortaya çıkardı.
Çocukluk ilkbahardır. Yaşamanın çiçek süremidir. İleride her tohum, kişiliğin ürünü bu ilkbaharda gelişecektir. Onun için daha çocukluktan başlamak üzere çocuklarımız kitapla iç içe büyümeli, küçük yaşlarda onlara okuma alışkanlığı kazandırılmalı.
Dileğim, önümüzdeki yıl, kitap fuarımız bu haftaya denk getirilir.