Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

269 kişinin canını alan Rönesans rezidans davasında yeni bilirkişi raporu sunuldu

Hatay’da 6 Şubat 2023’te 269 kişinin yaşamını yitirdiği Rönesans Rezidans’ın yıkılmasıyla ilgili dava sürüyor. Sanıkların savunmaları SEGBİS’te yaşanan teknik sorun nedeniyle yarına ertelendi. Müştekiler, enkazdan çıkarılan parçalar ve yakınlarının fotoğraflarıyla duruşmada hazır bulundu.

Hatay’da 6 Şubat 2023’te 269 kişinin yaşamını yitirdiği Rönesans Rezidans’ın

Duruşmaya kritik tanıklar ve sanıklar katıldı

Hatay 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu yargılanan müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun SEGBİS aracılığıyla cezaevinden bağlanırken, yapı denetim şirketinin tutuklu yetkilileri Mehmet Haşim Eraslan ve Bülent Seküçoğlu salonda hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklar olan inşaat teknikeri İ.D, şantiye şefi B.M. ve yapı denetim şirketi yetkilisi A.K. ise duruşmaya katılmadı. Müşteki ve taraf avukatları, salondaki yerlerini aldı.

 

Müştekiler acılarını anlattı

Duruşmada, yaşamını yitiren yakınlarının fotoğraflarını ve enkazdan çıkarılan demir parçalarını yanlarında getiren müştekiler duygusal anlar yaşattı.

Müşteki Aslı Karaca, enkazdan 6 gün sonra kurtarıldığını, ancak 5 buçuk yaşındaki kızını kaybettiğini belirtti. Karaca, deprem öncesinde bloklarının havuz kısmına doğru çöktüğünü ve yönetimin topladığı aidatlarla tadilat yaptırıldığını öne sürdü.

Deprem anında A-2 blokta dumanların yükseldiğini söyleyen Karaca, tüplü olarak teslim edilen ocakların patladığını ve komşuların yangına maruz kaldığını ifade ederek, sanıkların “olasılıkla kast”tan yargılanmasını talep etti.

Müşteki Tevfik Yıldırım ise enkazda kızını kaybettiğini dile getirerek, bloğun eski katlarındaki kolon sayısının giriş kattaki kolon sayısına göre yüzde 80 az olduğunu iddia etti.

 

Avukatlardan ek savunma talebi

Müşteki avukatları, gelen son bilirkişi raporunda Rönesans Rezidans’taki eksikliklerin ve kusurların açıkça belirtildiğini savunarak, tüm sanıkların olası kasttan ek savunmalarının alınmasını talep etti.

Sanıkların savunmalarının alınması sırasında SEGBİS’te teknik bir sorun yaşandı. Sorunun giderilememesi üzerine mahkeme heyeti, savunmaların yarın devam edilmesine karar verdi.

 

Milletvekilleri ve yakınlar duruşmada

Duruşmaya, MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Yeni Yol Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan, CHP Hatay Milletvekilleri Servet Mullaoğlu, Mehmet Güzelmansur, Nermin Yıldırım Kara ile Rönesans Rezidans enkazında hayatını kaybedenlerin yakınları da katıldı.

 

Rezidans faciası ve dava süreci

Hatay’da 6 Şubat 2023’teki depremde, Antis Yapı tarafından inşa edilen 15 katlı Rönesans Rezidans yıkılmış, enkazda Süper Lig futbolcusu Christian Atsu ve A Milli Erkek Hentbol Takımı kaptanı Cemal Kütahya ile oğlu Çınar Kütahya dahil 269 kişi hayatını kaybetmişti. Bazı kişilere ise enkazda ulaşılamamıştı.

Rönesans Rezidans’ın yıkılmasıyla ilgili 8 sanık hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. 11 Temmuz 2025 duruşmasında tutuksuz sanıklardan kontrol elemanı Ö.A. ile firari sanık Hüseyin Yalçın Coşkun’un vefatıyla dosyadaki sanık sayısı 6’ya düşmüştü.