İSTE olarak ‘patentleme ve markalaşmaya’ çok önem verdiklerini belirten Rektör Türkay Dereli tarafından ağırlanan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan, “2019 yılında, ilki 2017 yılında yapılan ‘Patentle Türkiye’ isimli bir yarışma düzenlenecek. İSTE’li öğrencilerden en az 25 başvuru bekliyoruz” dedi.
120 bini aşkın başvuruyla, Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi olma unvanını geçen yıl da devam ettiren Türkiye, bu alanda çalışan üniversiteleri başlığında da ‘marka’ çalışmalarını sürdürüyor. Marka başvurusu yapan üniversitelerden biri de, bu alandaki başarısına Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan tarafından dikkat çekilen, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) oldu.
Geçen yıl; 81 bin 911’i yerli, 24 bin 85’i yabancı olmak üzere 105 bin 996 markayı tescilleyen Türk Patent ve Marka Kurumu’nun Başkanı Habip Asan, geçtiğimiz günlerde İSTE Yönetimi ile bir araya geldi ve konu başlığı da ‘marka ve patentler’ oldu.
Patent ve marka konusunda Türkiye’nin en yetkili kuruluşu olan Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) tarafından yürütülen “Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Haklarının Yaygınlaştırılması” Projesi kapsamında, Türk Patent Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, İskenderun Teknik Üniversitesi’ni (İSTE) ziyaret etti. Senato toplantısına misafir olan Asan, “Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ve Üniversiteler” konulu bir de sunum yaptı.
-İSTE’YE ÇAĞRI-
Burada yaptığı konuşmasında, patent ve marka konusunda kısa değerlendirmeler yapan ve Türkiye’deki üniversitelerin mevcut patent ve marka durumuna değinen Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, İSTE noktasında şu değerlendirmeyi yaptı:
“İSTE’yi uzun süredir takip ediyorum. Teknoloji geliştirmeye odaklanan bir üniversite olduğunu ve bu konuda önemli adımlar attığını gözlemliyorum. Senato’da bu konuların konuşuluyor olması zaten bunun en büyük göstergesi.
İSTE, 29 adet marka başvurusuyla, Türkiye’deki üniversiteler arasında iyi bir sıralamaya sahip. Genç bir üniversite olmasına rağmen, patent başvuruları sayısı ile adını başarılı üniversiteler arasına yazdırdı. Teknik bir üniversite olması nedeniyle, patent yoğunluğu mühendislik alanında. İSTE’nin onaylanmış 7 adet patent başvurusu bulunmaktadır. Başvuru süreci devam eden patentlerinde değerlendirme süreçleri devam etmektedir.”
Konuya ilişkin düzenlenecek yarışmada İSTE’yi de görmek istediklerine de işaret eden Habip Asan, şöyle devam etti:
“2019 yılında, ilki 2017 yılında yapılan ‘Patentle Türkiye’ isimli bir yarışma düzenlenecektir. İSTE’li öğrencilerden en az 25 başvuru bekliyoruz.”
-TEKNOVERSİTE-
Senato toplantısında konuşan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise, Teknoversite vizyonunu ortaya koyan bir teknik üniversite olarak ‘patentleme ve markalaşmaya’ çok önem verdiklerini
“Patent ve marka konusunda bir otorite olan Türk Patent Kurumu Başkanımız Sayın Prof. Dr. Habip Asan’ı ağırlamaktan onur duyuyoruz. İSTE olarak biz, teknolojiye adanmış bir üniversiteyiz. Bilgiyi teknolojiye dönüştürmek için, teknoloji üretmek için gayret ediyoruz, bunun için uygun bir ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz. Ar-Ge süreçleri sonundaki ticarileşme safhası için fikri ve mülkiyet haklarının korunması, nasıl korunacağının bilinmesi de çok önemli. Bu konuda bir farkındalık ve bilinçlendirme oluşturmak amacıyla yapılan bu birebir oturumların ve yüz yüze görüşmelerin, öğretim elemanlarımız ve araştırmacılarımız için çok faydalı olacağına ve bizi teknoloji geliştirme liginde daha yukarılara taşıyacağına inanıyorum.”
-PATENT UZMANINDAN-
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun İskenderun’daki Bilgilendirme Bürosu olarak çalışan İSTE-TTO’da (İskenderun Teknik Üniversitesi – Teknoloji Transfer Ofisi), Türk Patent ve Marka Kurumu Patent Uzmanı Serkan Özkan tarafından, öğretim elemanlarına yönelik olarak yarım günlük “Patent Randevu Sistemi” etkinliği de gerçekleştirildi. Bu sistemde, her bir öğretim üyesi için yarım saatlik bir zaman dilimi ayrıldı ve patentleme süreçleri uygulamalı olarak çalışılarak, süreci en doğru şekilde yürütebilmeleri için genel sınai mülkiyet konuları (patent, marka, tasarım nedir? vb.), patent başvuru hazırlama, patent başvuru süreci, patent veri tabanlarında patent araştırması, patent maliyetleri/teşvikleri ve merak edilen diğer konularda bilgi verildi.
Etkinlikler sonunda, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’a, İSTE’yi ziyaretleri anısına dikilen ağacın dikim sertifikası ile plaket takdim edildi.
-Tamer Yazar-