Samandağ sahilinde 1200 yuva oluşturuldu, 40.000 kaplumbağa üretildi…
Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü, Samandağ Çevre Koruma ve Turizm Derneği yanı sıra bazı kamu kurumlarının işbirliği ile koruma altına alınan yeşil deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtadan çıkarak denize ulaştı. Türkiye’deki yeşil deniz kaplumbağalarının (chelonia mydas) üç üreme kumsalından biri olan Samandağ sahillerinde minik kaplumbağa yavrularının yumurtadan çıkıp denize kavuşma anları; Çevreciler, akademisyen-ler, uzmanlar, belediye personeli, üniversite öğrencileri ve gönüllülerle beraber gözlemlendi.
Konuya ilişkin konuşan MKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bektaş Sönmez, Haziran ayından itibaren yuva yapmak için Samandağ kıyılarına gelen Chelonia Mydas türü kaplumbağaların bugüne kadar yaklaşık 1200 tane yuva yaptıkları, bu yuvalardan ortalama 35-40 bin arası kaplumbağa çıktığını belirtti.
-ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR-
Kaplumbağaların yaşam şanslarını artırmak, deniz ve sahillerin sürekli temiz kalmasını sağlamak amacıyla hizmet ulaştıran Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun ise yaptıklarıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Daire Başkanlığımız tarafından deniz ve sahil temizliği, teknelerle ve çok sayıda personelle aralıksız sürdürülmektedir. 2017 yılında Nisan ayında başlayan temizlik çalışmalarında 4 ay içerisinde 683 ton atık toplanmıştır. Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi olarak predatörlere karşı kafesler yerleştirilen sahilde yaşam alanları gelişen kaplumbağalar, yapılan temizlik çalışmaları sayesinde atıklara takılmadan denize ulaşabilmekte ve daha temiz bir denizde yaşama şansı bulmaktadır.”
-Mehmet Özgün-