Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Kurulu, olağanüstü bir toplantıda toplandı ve 6 gündem maddesi karara bağlandı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, Erzin Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Toplantıda, 2024 su ücret tarifesi gündem maddesi görüşülmeden önce HATSU Genel Müdürü Fatih Cihangir, kurumun mali durumu, enerji ihtiyacı, deprem sonrası planlanan yatırımlar ve artan bakım onarım maliyetleri hakkında detaylı bir sunum yaptı. Cihangir, HATSU’nun su iletiminde yüzde 85 oranında yer altı su kaynaklarını kullandığını ve enerji maliyetlerinin büyük bir yük oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, deprem sonrası iç göç nedeniyle abone sayısında yaşanan azalma ve buna bağlı olarak su ücretlerinde yapılması gereken artışların nedenlerini açıkladı.
HATSU Genel Müdürü, Hatay’ın su fiyatlarının 30 büyükşehir arasında en düşük olduğunu ve bu durumu düzeltmek amacıyla yeni bir ücret tarifesi hazırladıklarını açıkladı. Yapılan düzenlemeye göre, konutlarda 12 m³’e kadar su tüketimi için 8,10 TL/m³, atık su için ise 4,05 TL/m³ olarak belirlendi. Toplam su fiyatı ise 12,05 TL/m³ olarak belirlendi. Buna rağmen, Hatay yine 30 büyükşehir arasında son sırada yer aldı.
HATSU’nun aylık gelirinin 45 milyon TL olduğunu belirten Cihangir, İller Bankası payı ve diğer gelirlerle birlikte toplam 43 milyon 600 bin TL’lik bir gelir sağladıklarını ifade etti. Ancak, bu gelirlerin personel giderlerini bile karşılamadığını vurgulayan Cihangir, elektrik giderlerinin de aynı şekilde yüksek olduğunu belirtti. Aylık 88 milyon TL gelirlerinin, 267 milyon TL civarında bir giderle karşılaştırıldığında bütçede her ay 179 milyon TL açık verdiğini açıkladı.
Markette suyun litresi 15 TL’ye satılırken, HATSU’nun kırsal bölgelerde 1000 litrelik suyu 1,60 TL, şehir merkezlerinde ise 6,38 TL’ye faturaladığını belirten Genel Müdür Cihangir, deprem sonrası kırsala göçün artmasıyla birlikte abone sayısının düştüğünü ve bunun HATSU’ya maddi yük getirdiğini söyledi. Ayrıca, tahsilat oranının %90’dan %78’e düştüğüne ve enerji tüketiminin %93’ünün su terfi merkezlerinden kaynaklandığına dikkat çekti. – Volkan İcil-