Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

30 Yaş Sendromu Nedir? Nasıl Atlatılır?

30 yaş sendromu yetişkinlik

30 yaş sendromu yetişkinlik döneminde olan kişilerin en çok etkilendiği sendromların başında gelir. Kişilerin yaşamın anlamını sorgulamasına ve yaşam hedeflerini gözden geçirmesine neden olur.

Evliler “evli olmasaydım hayatım nasıl olurdu?” sorusunu sorar. Bekarlar evlenememe ve bir aile kuramamış olma kaygısı ve hayatı kaçırma endişesi yaşarlar. Çalışanlar “Başka bir meslek seçseydim nasıl olurdum, başarılı olabilir miydim?” gibi soruları sorar. Bu soruları çoğaltmak ve çeşitlendirmek mümkündür.

MedicalPark sitesinin verdiği bilgilere göre kişinin yaşadığı yoğun hayal kırıklığı, beklentilerinin karşılanmaması ve hayattan istediği verimi alamadığını düşünmesi bu gibi sorgulamalara yol açar.

30 Yaş Sendromu Belirtileri Nelerdir?
30 yaş sendromu belirtileri bireyin hayatının belirli bir noktasında yaşam hedefleriyle ilgili bir çıkmaza girdiğinde kendini göstermeye başlar. 30 yaş sendromu belirtileri kişiden kişiye göre değişmekle birlikte bu sendroma yakalanan kişilerde yüksek oranda umutsuzluk, kaygı ve korku gözlemlenir. Kişi sürekli olarak duygusal isteksizlik ve hüzün hisseder. Öz saygısı düşer ve kendi değerini kaybetmiş hisseder.

Birey bu süreçte tahammülsüzlük ve ani öfke patlamaları da yaşayabilir. Daha önce keyifle yaptığı aktivitelere karşı ilgi kaybı yaşar. Daha önce keyif alınan sosyal etkinlerden artık keyif almama ve sosyal ortamından uzaklaşma durumu gözlemlenir. Kişi bu süreçte sadece ruhsal değil fiziksel problemler de yaşayabilir. Halsizlik ve yorgunluk hisseder.

Uykusuzluk veya aşırı uyuma gibi uyku düzeninde bozulmalar yaşanır. Kilo değişiklikleri yaşar, çok fazla yemek yer ve hızlı bir şekilde kilo alır ya da iştah kaybından dolayı hızlı bir kilo verme sürecine girer. Baş ve karın ağrısı gibi çeşitli kronik ağrılar yaşar. Kişiler kaygıyı bastırmak için geçici çözüm arayışlarına girebilir. Örneğin parayı hızlı elde etmek için kumar, online oyunlar, bahis siteleri; sorunları bastırmak için madde kullanımı gibi yollara başvurabilirler. Bu gibi ciddi belirtilerden birkaçı aynı anda yaşanıyorsa uzman bir psikologdan mutlaka destek alınmalıdır.

30 Yaş Sendromu Nasıl Atlatılır?

Birey eğer psikolojik rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa 30 yaş sendromu tedavisi uzmanlar tarafından yapılmalıdır. 30 yaş sendromu tedavisi ciddi olmayan durumlarda kişinin kendi elinde de olabilmektedir. Bunun için kişinin farkındalığı yüksek olmalı ve kendisine neyin iyi geleceğini bilmesi gerekir.

Birey öncelikle kendisini sevmeyi ve olduğu haliyle kendisini kabul etmeyi öğrenmelidir. Kusursuz bir kişi olma çabasını bırakmalı ve kendisini tüm hatalarıyla kabullenebilmelidir. Öz saygısını yükseltmeli ve kendisine yatırım yapmalıdır. Yeni hobiler edinebilir ve daha önceden yapmak isteyip ertelediklerini yapmaya başlayabilir.

Kötü hissetmesine sebep olan insanlardan uzaklaşıp yeni bir çevrenin ve topluluğun içine dahil olabilir. Böylelikle kişinin yaşam tatmini daha da artacak, hayattan zevk almaya başlayacak ve bu sendromun zaman içinde kendiliğinden kaybolduğu görülecektir. – Meriç Demiray-