31 Mart Öncesi Karmaşa

31 Mart Sonrası Biter mi? Bitmek bilmeyen alt ve üst yapı çalışmaları… Günlerce susuz kalmış mahalleler… Yap-boz tahtasına dönmüş, ‘çift yön mü, tek yön mü kararı bir türlü verilemeyen’ caddeler ve daha fazlası! Eldeki kent adına ‘beklentileri’ listeleyen Hatay’ın Mimarları noktasında durmaya devam edelim mi? Mimarlar Odası Hatay Şubesi tarafından paylaşılan son rapor, 31 Mart […]

31 Mart Sonrası Biter mi?

Bitmek bilmeyen alt ve üst yapı çalışmaları… Günlerce susuz kalmış mahalleler… Yap-boz tahtasına dönmüş, ‘çift yön mü, tek yön mü kararı bir türlü verilemeyen’ caddeler ve daha fazlası! Eldeki kent adına ‘beklentileri’ listeleyen Hatay’ın Mimarları noktasında durmaya devam edelim mi?

Mimarlar Odası Hatay Şubesi tarafından paylaşılan son rapor, 31 Mart öncesi yerel idarecilerin karnesini paylaşırken, kent insanının beklentileri adına da oldukça net bir tabloyu masaya koydu. “2019 Yerel Seçimleri Öncesi Kente Dair Değerlendirmeler, Öneriler” Raporu, oldukça net ifadelerle var olan sorunları sıralarken, koordinasyon eksikliğinin ise altını çizdi.
31 Mart’a günler kala, Hatay’ın Mimarları tarafından paylaşılan öncelikleri hatırlatmaya, o öncelikler başlığında biriken sorunları ve beklentileri omuzlamaya devam edelim. İşte, bazı ara başlıklarla, Rapor’a dair paylaşılan Hatay tablosu…
-KOORDİNASYON-
“Sürdürülebilir bir kent olma ve insan odaklı hizmet anlayışını vizyon edinerek çalışma yürütmek, elbette ki her kentlinin kamu hizmeti sunan bir kurumdan mutlak bir beklentisidir. Ne var ki bu beş yıllık süreçte izlenen tablo; yürütülen proje ve çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi’nin, kendi kurumları arasında bile yeterli koordinasyonun sağlanamadığıdır. Nitekim bu olumsuz durumun örneklerini, bitmek bilmeyen alt ve üst yapı çalışmalarından, günlerce susuz kalmış mahallelerden, yap-boz tahtasına dönmüş, çift yön mü, tek yön mü kararı bir türlü verilemeyen caddelerden hepimiz biliyor ve görüyoruz.”
-GÖÇMENLER-
“Son yıllarda birçok üniversitemizde, Suriyeli göçmenlerle ilgili sayısız analiz, tez ve çalışma yapılmıştır. Raporlar hazırlanarak çözüm önerileri sunulmuştur. Ancak bu çalışmalar yeteri kadar dikkate alınmamış, görmezden gelinmiştir. Bu çalışmalarda ortaya konan önerilerin yaşama geçirilebilmesi için; Valilik, Kaymakamlıklar, Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Üniversitelerimiz, Meslek Odaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının temsil edileceği bir kurulun oluşturulması ve aktif olarak çalıştırılması gereklidir. Hatay’daki Suriyeli göçmen sorununu nefret söylemi geliştirmeden, ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, temel insan hakları çerçevesinde yaklaşarak, önerilen çalışmaların hayata geçirilmesi sonucunda, sosyal, ekonomik ve mekânsal anlamda minimize edebiliriz.”
-ALTYAPI-
“Hatay geneline baktığımızda, beş yıllık süreçte birçok altyapı çalışması yapılmasına karşın, altyapı sorunumuzun hala devam ettiğini görmekteyiz. 2019’da hala şiddetli bir yağmurda yollar göle dönmekte, birçok işyeri ve meskeni su basmakta ve kenti kullanamaz hale gelmekteyiz. Amik Ovası ve Asi kıyısındaki birçok alan devamlı sular altında kalmaktadır. Havaalanını bile kışın kullanmakta zorlanıyoruz. Kış aylarında suyun yarattığı afet durumuna karşın, yaz aylarında birçok mahalle ve yerleşim yerine içme suyu verilememesi de ayrı bir sorun olarak gerçekliğini korumaktadır.”
-ULAŞIM-
“Ulaşım sorunlarının çözümü için; ilgili birimler arası koordinasyon eksikliği, otopark ihtiyacının planlanamaması, altyapı çalışmaları nedeniyle kazılan yolların geç düzeltilmesi, araç yoğunluğunu kaldıracak yeterli ulaşım akslarının olmaması, kaldırımların, parkların ve yaya yollarının; araçlar, büfeler, seyyar satıcılar, reklam panoları, restoran ve kafeler tarafından işgal edilmiş olması, tek yön uygulamalarına; kişisel ihtiyaç, ticari alışkanlıklar göz ardı edilerek, yolculuk taleplerinin doğru analiz, anketi ve araştırmaları yapılmadan karar verilmiş olması gibi problemlerin çözümü gerekmektedir.”
-KENT YÖNETİMİ-
“Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte, Hatay Mimarlar Odası olarak, her platformda; meslek odaları, kentin dinamikleri, STK’lar ile işbirliğinin önemine vurgu yapmamıza rağmen, kente dair üretilen birçok projede görüş alınmadan, kamuoyuyla tartışılmadan, tepeden inme, fizibilitesi yetersiz, sürpriz projelerle ve uygulamalarla karşılaştığımızı üzülerek belirtmek isteriz. Katılımcı kent yönetiminden anlaşılması gereken, geçtiğimiz dönemlerde uygulanan ‘bilgi vermek, bilgilendirmek’ değil, bizzat karar alma süreçlerine kentlilerin katılımıdır.”
-VAKIF İŞHANI-
“Hatay’ın, kent yaşamının sahnesi olarak kabul edilecek bir meydana sahip olmadığı; kentliyi bir araya getirecek, kentin ortak kimliğini yansıtacak alana olan ihtiyacı düşünüldüğünde; son dönemde güncel olan Vakıf İşhanı’nın yıkılması ile açığa çıkacak olan alanın kent meydanı olarak değerlendirilmesini, aynı şekilde yeni stadyumun faaliyete girmesi ile beraber eski stadyum alanının da yapılaşma olmaksızın tamamının bir meydana dönüştürülmesini ısrarla istediğimizi yenilemek isteriz. Özellikle, kentin karakterine olumlu yansıyacak böylesine spesifik konular üzerinde yerel yönetimlerin de ısrarcı olmaları gerektiği umudunu taşıdığımızı da belirtmek isteriz.”
-SANAT-
“Yerel yönetimlerin müze, sanat galerileri, sanatsal gelişim merkezleri gibi yapıları kent argümanlarına katmanın yanı sıra sanatsal faaliyetlerini caddelere, meydanlara taşıyarak sanatı günlük yaşamın içine alacak ve daha geniş kitlelere pay sağlayacak aktiviteler yapması kentin ve kentte yaşayan bireylerin kültürel gelişimi açısından son derece önemlidir.”
-ADAYLAR-
Eldeki listenin gerçeğinde kendi seçim sloganlarını miting meydanlarında ve toplantılarda paylaşmaya devam eden Partili Aday kalabalığına soralım o zaman… Sıralanan sıkıntıların ve altı çizili beklentilerin kaçta kaçı seçim listelerinizde? -Tamer Yazar-

Exit mobile version