Hafta başında İstanbul’daydım. 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nı. Günübirlik de olsa görme olanağı bulabildim.
Fuarın bu yılki Onur Yazarı Hatay’ımızın büyük değeri Ayla Kutlu, tema’sı da “İyi ki Varsın Edebiyat”olarak belirlendi.
Kitap fuarları, kitapla okuru buluşturan en güzel ortamlardır. Özellikle bizim gibi okuma alışkanlığının düşük olduğu ülkelerde fuarlar başka bir anlam kazanıyor.
Fuara 850 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Büyükçekmece’deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki fuara giriş, öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilere ücretsiz. Bunlar dışında kalanlar için 5 TL. gibi düşük bir rakam.
Fuar boyunca kitaplar yüzde 20-30 arasında indirimli satılıyor. Bu da okurlar için güzel bir olanak.
Hafta içinde Sayın Güngör Uras Milliyet Gazetesi’ndeki köşesinde yazdı: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre, günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada. Okuma alışkanlığında dünyada 86. sıradayız.
Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalı.
Türk çocukları kitap okumada Afrika ülkelerinin gerisinde. Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor. Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolar, Türkiye’de ise çeyrek dolar.
Çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülkede 140. sırada. Şehirlerimizde kitapevlerinin sayıları artmıyor. Azalıyor.
Bütçe sonunu ile kitapların tanıtımı yapılamayınca, kitap severlerin yeni yayınlardan haberdar olma imkanı azalıyor. Bu nedenle kitap fuarları ilgi görüyor. Zaman ayırınız, çoluk çocuk, kitap fuarını ziyaret ediniz…”
Sayın Uras’ın yazdıkları acı ama gerçek.
6 Kasım akşamı, “Ayla Kutlu Onur Gecesi”ne katıldım. Salon girişinde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın çelengiyle karşılaşınca daha çok mutlu oldum.
Çıkışta Sayın Faruk Şüyun’un hazırladığı “İnsanlığın Öbür Yarısının Yazarı: Ayla Kutlu” kitabı konuklara hediye edildi. Keşke olanak olsa da her Hataylının kitaplığında bulunsa.
Alelacele yapıtın sayfalarını karıştırdım: 23. Sayfada bir fotoğraf, Harbiye’de Ayla Kutlu Sokağı, Ayla Abla başını duvara yaslamış. Fotoğrafın altında kısa bir açıklama: “Harbiye’de Ayla Kutlu Sokağındayım. Aydınlık ve geniş. Kırk yıldan beri tarihini, doğasını, insanını şiirini anlattığım bu diyarda, yalnızca HARBİYE’liler beni onurlandırdılar.”
Tarifsiz mutluluk içindeyim. Çünkü TYS adına yaptığımız başvuru sonucunda dönemin Harbiye Belediye Başkanı Sayın Hikmet Karaali bu değerimizin adını sokağa vermişti.
İnanıyorum ki bundan sonra gerek Defne Belediye Başkanımı Sayın Dr. İbrahim Yaman, gerekse Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş Sayın Kutlu için güzel çalışmalar başlatacaklardır. Her iki başkanımız da değerbilen başkanlardır.
Masamın başında onlarca kitap okunmayı bekliyor. Bunlara 30 kadar kitap daha eklendi. Fuara gidip de kitap almamak olur mu?
İyi ki varsınız Ayla Hanım. Siz bu kentin onurusunuz.
YORUMLAR