Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

37 yaşındaki felçli konuştu

Hatay MKÜ’de, 37 yaşındaki

Hatay MKÜ’de, 37 yaşındaki kadın hasta, uygulanan tedavi ile ilk kez konuşmaya başladı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisi’ne; konuşamama, sağ kol ve bacakta tam kuvvet kaybı şikayetiyle uyuklama halinde getirilen 37 yaşındaki kadın hasta, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Murat Güntel ve Araştırma Görevlisi Dr. Dilan Selçuk’un Üniversite Hastanesi Nöroloji Servisi’nde ilk kez uyguladığı ‘pıhtı çözücü tedavi’ ile yeniden konuşmaya başladı.
Dr. Murat Güntel ve Dr. Dilan Selçuk, hastanın konuşamama, sağ kol ve bacakta tam güç kaybı ile uykuya meyilli bir şekilde, yakınları tarafından acil servise getirildiğini, hastanın şikayetlerinin başlangıcından itibaren 3. saatte pıhtı çözücü tedaviye başladıklarını, hastanın tedaviye yanıt vermesiyle birlikte konuşma fonksiyonunun tam olarak geri döndüğünü, sağ bacak kuvvet kaybının ise tama yakın düzeldiğini ve hastayı tam olarak bilinçli bir şekilde taburcu ettiklerini vurguladılar. Konuşmasını yeniden kazanan ve felci büyük ölçüde düzelen hastanın takip ve tedavilerinin halen Dr. Güntel ve Dr. Selçuk tarafından sürdürülmekte olduğu kaydedildi.
Trombolitik (pıhtı çözücü) tedavinin erken uygulanması ile beraber, hastaların geri dönüşümsüz bir sürece girmesinin engellenebileceğini ve hayata tutunmasının sağlanabileceğini belirten Dr. Güntel ve Dr. Selçuk, inme hastalarında ilk saatlerin çok önem taşıdığını, pıhtı çözücü bu tedavinin ilk 4 buçuk saatte uygulanması halinde, hastaların çok büyük ölçüde yarar görebileceklerini vurguladılar.
Kollarda ve bacaklarda olan kuvvet kaybı, konuşma ve görme bozuklukları, dilde ağırlaşma, uyuşma, karıncalanma veya hissetmeme gibi duyusal yakınmalar, baş dönmesi-dengesizlik gibi şikayetlerin inme ile ilişkili olabileceğini belirten Dr. Güntel ve Dr. Selçuk, bu tarz şikayetleri olan hastaların en kısa sürede acil servislere başvurmaları gerektiğini, gecikilen her dakikada 2 milyon nöron (sinir hücresi) kaybedilebildiğini, beyin damarlarını tıkayan pıhtının erken dönemde (ilk 4 buçuk saatte) açılması ile felcin, konuşma bozukluğunun ve diğer belirtilerin düzelme şansı olduğunu ifade ettiler. -Cemil Yıldız-