379 bin 523’e bine ulaştı…

Yorgun Çaresizlik AFAD ve Kızılay yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütünün katıldığı yardım çalışmaları, Hatay’ın Türkiye sınırında birikmeye devam eden çaresiz sivil göçün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Geçen yılın Kasım ayı başından bu yana bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı Suriye-Türkiye sınır hattı yakınlarına kaçanların sayısı 379 bin 523’e bine ulaştı. Yeni çadır kurulacak alanların azlığı ve […]

Yorgun Çaresizlik

AFAD ve Kızılay yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütünün katıldığı yardım çalışmaları, Hatay’ın Türkiye sınırında birikmeye devam eden çaresiz sivil göçün ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Geçen yılın Kasım ayı başından bu yana bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı Suriye-Türkiye sınır hattı yakınlarına kaçanların sayısı 379 bin 523’e bine ulaştı. Yeni çadır kurulacak alanların azlığı ve alt yapı eksikliği nedeniyle, bölgedeki kalabalığa istenen düzeyde bir yaşam standardı sağlanamazken, temel ihtiyaçların karşılanması çalışmalarına aralıksız olarak devam ediliyor. Hatay’ın Suriye sınır hattında, bu amaçla, AFAD ve Kızılay yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü görev alıyor.
-SINIRDA!-
İdlib’in kuzeyinde, Hatay sınırı yakınlarındaki Sarmada ilçesi ve çevresi, bu şekilde gelen yüzlerce aileye ev sahipliği yapan bölgelerden biri. Büyük kısmı zeytin bahçeleri ya da kayalıklarla dolu bölgede, hemen her noktada bir çadır kamp görmek mümkün.
Bölgedeki çalışmaları yakından izleyen Suriyeli bir gönüllünün ifadesi ve tespitleri şöyle:
“Burası bir şekilde haberlere yansıyor, ama burada olmadığınız sürece durumu kafanızda netleştirmeniz ne yazık ki mümkün değil. Yeterli alan olmayan bölgeye gelenler, hava şartlarından korunmak için kurdukları çadırlar için tarla ve bahçeleri kullanıyor. Çamurdan geçilmeyen bir alan burası ve ne yazık ki, elde de başka bir alternatifleri de yok. Ama her şey çadır kurmakla da bitmiyor. Soba, temel gıda maddeleri ve su, yeterli değil. Hep denildiği gibi, çok fazla insan var ve hepsi de ihtiyaçlı. Ama en korkuncu da, bu şartlarda doğum yapan kadınlar, hamile olanlar, bebekleri olan anneler, minik çocuklar. Onlar için buradaki hayat çok daha zor. Hatta kaçarken yolda doğum yapanlar bile var. Tek istedikleri, sıcak bir yere sığınabilmek, sıcak bir tas çorba içebilmek ve hayatlarından endişe etmeden bir gece geçirebilmek. Bunun için de Türkiye’nin sınırı açmasını istiyorlar.”
-YARDIM ÇAĞRISI-
İHH Suriye Çalışmaları Medya Sorumlusu Selim Tosun, yaptığı yazılı açıklamada, sınırda zor şartlarda yaşayan Suriyeliler için günlük bin kişiye sıcak yemek dağıttıklarını belirtirken, hayırseverlerin katkısıyla bölge halkına desteklerin sürdüğünü aktardı. Tosun, “Sivillerin çoğunluğu temel yaşam malzemelerinden yoksun durumda. Yardım çalışmalarımız sürüyor, ancak halen mağdur durumda olan on binlerce insan var” ifadesini kullandı.
İHH kampanyası doğrultusunda İdlib’e göç etmek zorunda kalan sivillere destek olmak isteyen bağışçılar, “SURIYE” yazıp 3072’ye SMS göndererek 5 lira yardımda bulunabiliyor. Vakfın internet sitesi ve banka hesapları yoluyla da savaş mağduru ailelere destek verilebiliyor.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version