Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

4.8, Zeminden Kaynaklı, Şiddetli Hissedildi

Deprem Uzmanı Prof. Dr.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy hafta sonunda Kırıkhan’daydı
Ersoy’un önemli mesajı: “4.8’lik deprem, buradaki enerjiyi almaz, aksine bölgenin canlı olduğunu gösterir!”

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, hafta sonunda Kırıkhan Belediyesi’nin davetlisi olarak geldiği ilimizde, Kırıkhan’ın deprem merkez noktası Baldıran’da incelemelerde bulundu. Deprem Uzmanı Ersoy, 4.8’lik depremin şiddetli hissedilmesinin nedeninin, depremin zemin kaynaklı olmasından kaynaklandığını bildirdi.

Pazar günü, Kırıkhan Belediyesi’nin davetlisi olarak ilçede iki aşamalı deprem konferansı veren Ersoy, depremin, giydiğimiz pijamanın lastiğinin çekilmesi sırasında, yuvarlak lastiklerden 1 tanesinin kopması olduğunun altını çizerek, “Hatay-Kırıkhan’da olan da bu pijamanın lastiğinden biri koptu, diğerleri yerinde! Çekerseniz, hepsi kopmaz! 4.8 şiddetindeki deprem de hepsini koparmadı, bir tanesini kopardı. Zaten hepsini koparsaydı, felaket olurdu” açıklaması yaptı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Dekanı ve Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Şükrü Ersoy, geldiği ilimiz Kırıkhan ilçesinde, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz ile beraber, depremde hasar gören evlerde inceleme yaptı. Vatandaşlarla da görüşen Ersoy, geçmiş olsun dileklerini iletti. Hatay’ın, deprem bölgesinde bulunduğunu dile getiren Ersoy, “Kırıkhan, Amik Ovası’na yerleşen bir ilçe. Zeminden kaynaklı olarak, 4.8’lik deprem burada çok şiddetli hissedilmiş. Ova, alüvyonu gevşek, sulu bir zemine sahip olduğu için, üzerindeki yapı stoku da bunu daha çok hisseder” açıklaması yaptı.

Ersoy, Pazar günkü iki ayrı sunumunda, yapıların sağlam ve zeminle barışık olması gerektiğini vurgularken, şunları söyledi:

“6 büyüklüğündeki bir deprem, bundan 30 kat daha fazla enerji demektir. Yapısal olarak daha büyük depremlere hazır olmamız gerekir. Bölgenin tarihi, deprem konusunda biraz sabıkalı. Büyük can kayıplarının olduğu vakalar var. Bunu bildiğimiz için gelecekte de benzer şeylerin olabileceğini öngörüyoruz. Bölgenin, genel bir deprem potansiyeli var. Bunun ne zaman ortaya çıkacağını bilemeyiz. Yanlış inanışı da düzeltmek gerekiyor. 4.8 büyüklüğündeki deprem, buranın enerjisini almaz. Tam aksine, bölgenin ne kadar canlı olduğunun açık göstergelerinden biri.”

Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Prof. Dr. Ersoy’a sunumu ve bölgeye gelmesi dolayısıyla teşekkür ettikten sonra, birlikte, depremin ana merkez noktasına gittiklerini şu sözlerle anlattı:

“Kırıkhan ilçemizdeki deprem sonrasında hasar gördüğü tespit edilen Baldıran Mahallemizde, Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ve Mahalle Muhtarımız Hasan Derya ile beraber, geçtiğimiz günlerde meydana gelen deprem üzerine yapılması gerekenleri istişare ettik.” -Haber/Cemil Yıldız-