Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

4 bin sayfalık ÇED raporu…

Projenin çevreye vereceği zararları da gözler önüne serdi Varlık Fonu’ndan
Projenin çevreye vereceği zararları da gözler önüne serdi

Varlık Fonu’ndan Hatay’a 118 Milyar Liralık Tesis

      Varlık Fonu, Hatay’a 118 milyar TL’ye dev bir petrokimya tesisi kuracak.       

      Türkiye Varlık Fonu (TVF), çevrecilerin hoşuna gitmeyecek şekilde, Dörtyol ilçesinde bir proje hazırladı. Fona bağlı olarak 2020’de TVF Rafineri ve Petrokimya isimli bir şirket kuruldu. “Doğu Akdeniz Petrokimya Tesisi Projesi” adıyla proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yapıldı. 4 bin sayfalık ÇED raporu, projenin çevreye vereceği zararları gözler önüne serdi.

Kertenkeleler taşınmalı …

      BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, hazırlanan ÇED raporu, tesisin bölgede nasıl bir çevre katliamına yol açacağını da ortaya koydu. Rapor, kaplumbağlardan kum zambaklarına kadar sayısız canlının yaşam alanını nasıl etkileneceği adeta uzun bir itiraf listesi gibi. Ne var ki raporun en ilginç bölümünde bugüne dek belirlenen tek yaşam alanı Burnaz Kumsalı olan ‘İskenderun Kertenkelesi’ ayrı şekilde değerlendirildi. Proje için şöyle denildi: “Kertenkeleler taşınmalı. Bunun için aktivasyonun başladığı ancak üreme döneminin başlamadığı Nisan-Mayıs aylarında toplanmalı. Bu alana benzer ekolojik özelliklere sahip bir alana taşınmalı.”

Tesis 78 ayda tamamlanacak …

      ÇED raporunda tesisin getireceği sonuçlara ilişkin şu veriler yer aldı: “Tesis, ekim yapılan ve yüzde 85’i kamulaştırılan verimli tarım arazileri üzerine inşa edilecek. Bir de liman oluşturulacak. Petrokimya kompleksine hammadde temini ve lojistiği limanda yükleme ve boşaltma platformları yer alacak. Tesisin çevresindeki göletler, kuşların göç mevsiminde uğrak noktası. Bölge kaplumbağalar için de önemli bir yaşam alanı. Yeniyurt Kumsalı’nda 34 deniz kaplumbağası aktivitesi tespit edildi. Ayrıca caretta carettalar için bir yuva. Yeşil kaplumbağa ile yumuşak kabuklu nil kaplumbağaları da bu alanı kullanıyor.”

      Proje, Dörtyol ilçesine bağlı Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri ile Erzin ilçesine bağlı Yukarıburnaz, Turunçlu ve Mahmutlu Mahalleleri’ndeki birinci sınıf tarım arazileri üzerine inşa edilecek. 9 milyon ton üretim kapasitesine sahip olacak tesis 78 ayda tamamlanacak. İşletme süresi ise 49 yıl.

      Mehmet ÖZGÜN