Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Video Haber

Hatay çiftçisi tefecinin eline düşürüldü …

Milletvekili Ahrazoğlu, ilimizin sorunlarının tespiti ve çözümü için meclise araştırma önergesi verdi …

MHP Hatay Milletvekili M.Necmettin Ahrazoğlu, Hatay’ın sorunlarının tespit edilmesi, mevcut sorunlara çözüm bulunması adına TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Milletvekili Ahrazoğlu, parlamentoda geçtiğimiz gün düzenlenen oturumda önergesi ile ilgili konuşma yaptı, ilimizin sorunlarını tek tek sıraladı.
Suriye’deki iç savaş ve meydana gelen göçün, Suriye’ye sınırı olan bölge coğrafyasını etkilediğini, Suriye’yle 277 km. sınırı olan Hatay ilimizin Suriye’deki iç karışıklardan en çok etkilenen illerin başında geldiğini söyleyen Milletvekili Ahrazoğlu, Hatay ili 2016 yılı itibarıyla 1 milyon 555 bin 165 kişilik nüfusa sahip olup ülkemizin 13’üncü büyük şehridir. Hatay ilinin toprakları itibarıyla yüzde 54,7’si tarım arazisidir. Yoğun tarımın yapıldığı Amik Ovası’nda yazın kuraklık, kışın ise sel baskınlarından dolayı çiftçiler verim alamamaktadır. Hatay, genellikle tüm çiftçilerin sulama için kullandıkları elektrik enerjisinden ve sulama ücretlerinden muzdariptir. Üretim girdisi olarak kullanılan akaryakıt ve diğer maliyetlerin yüksek olması büyük sıkıntılara yol açmaktadır. Ürün hasadı döneminde, özellikle pamuk, buğday, mısır gibi ürünlerin üretildiği dönemde yurt dışından yapılan ithalat ve bu ithalatlara konulmayan fonlar dolayısıyla çiftçiler mağdur edilmektedir, tefecinin eline düşürülmektedir. Ayrıca, on beş yıllık iktidarınız döneminde, Menzelet Barajı’nın hâlâ bitirilememiş olması, set yüksekliğinin tamamlanmaması, set yüksekliğine bağlı olarak kanalların yapılamaması, kapalı devre sulamaya alınmaması ve buna bağlı olarak Reyhanlı Barajı’nın desteklenmemesi gibi Amik Ovası’nın tamamen sulanmasını sağlayacak bu yatırımların da bir an önce bitirilmesi gerekmektedir. Hatay sahil yolu tamamlanamamıştır. Hatay’ın hem ticareti hem de turizmi açısından çok önemlidir. Belen-Şekere’den başlayarak sonraki çevre yolu ile Arsuz ve Samandağ-Çevlik bağlantısının muhakkak yapılması ve bir an önce tamamlanması Hatay’ın turizmine ve ticaretine katkı sağlayacak. Ancak maalesef bitirilememiştir, bitirilmesi de meçhul bir durumdadır. Ayrıca, Payas’ta demir çelikle ilgili sektördeki işçilerin mağduriyetine devlet sahip çıkmalıdır. Yerel yönetimler, Suriye’yle ilgili göçlerden dolayı yerel halka yardım yapma ve mevcut görevlerini yapma konusunda zorlanmaktadır. Bu göçlerden dolayı yerel yönetimlere de yardımların gönderilmesi elzemdir. Ayrıca, Hatay’da ‘Medeniyetler Bahçesi’ temasıyla düzenlenecek olan EXPO 2021 için Hatay’a gerekli katkıların muhakkak devlet tarafından yapılması Hataylılar tarafından beklenmektedir” dedi.

Düşük ücretle çalıştıran Suriyeliler, işsizlik oranını had safhaya ulaştırdı …

Hatay ilinde en çok sorun olarak görülen işsizlik problemi muhakkak çözülmeli. Ülkemizin her yerinde, özellikle de seçim bölgemiz olan Hatay’da Suriyeli işçilerin düşük ücretle çalıştırılması ve kayıt dışı olarak alınmasından dolayı orada yaşayan insanların işsizlik problemleri had safhayı bulmuştur. İlimizde ihracata yönelik lojistik tamamen çökmüş durumdadır. Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapılarının kapatılması ihracatla ilgili bütün beklentilerimizi nihayete erdirmiştir. Cilvegözü Sınır Kapısı’nın açılmasıyla bölge kısmen de olsa biraz rahatlayacaktır. Ayrıca Samandağ, Yayladağı, Altınözü gibi ilçelerimizde ekilen tütün üreticisi çiftçilerimizin sorunları büyüktür. Tütünle ilgili muhakkak sıkıntılar giderilmeli ve tütünden elde ettikleri ürünü satma konusunda kendilerine gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır.
Astana süreci kapsamında, ateşkesin tesisi ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yerlerinden edilen, evlerinden edilen insanların dönmesi için uygun şartları temin etmek maksadıyla İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi oluşturulmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri Hatay sınırları içerisinden Cilvegözü Kapısı’ndan, Şeyh Berekat Tepesi ve Şey Akil Tepesi gibi yerlere konuşlandırılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ilk etapta 8 gözetim noktası için çalışmalarının sürdürüldüğü belirtilmektedir.
Astana’da yapılan çalışmalar sonucunda Türk Silahlı Kuvvetleri İdlib’de altı ay boyunca 14 ayrı noktada görev yapacaktır. İdlib bölgesinde yaklaşık 3 milyon insan yaşamaktadır. Bu nüfus içerisinde her milletten insan bulunmakla beraber Türkmenler de mevcuttur. Nitekim bölgede yerleşik olarak bulunan yani savaş öncesinde burada yaşayan Türkmenlerle birlikte Halep ve Humus bölgelerinden tahliyesiyle göç ettirilen Suriye Türkmenleri İdlib bölgesi ve çevresinde yaşamaktadır.
Fırat Kalkanı Harekâtı sonrasında bölgedeki çatışmasızlığın sürdürülmesi, insani yardımların sağlanması noktasında büyük önem taşıyan İdlib operasyonu, aynı zamanda Türkiye’nin sınır güvenliği ve olası bir terör koridorunun önlenmesi için de hayati önem arz etmektedir. Zira İdlib bölgesi Türkiye’nin sıfır noktasında bulunmaktadır. Bir taraftan Bayırbucak, bir taraftan Afrin’e komşu bir bölge olması açısından son derece stratejik bir konumdadır. Olası terör koridorunun önlenmesi noktasında Afrin’deki PKK muhakkak yok edilmeli.”
Mehmet ÖZGÜN

DİĞER VİDEOLAR