Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

450 yıllık köprü yeniden hayat bulacak

Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan

Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan ve yaklaşık 450 yıllık olduğu düşünülen İpekyolu köprüsünde restorasyon çalışmaları başladı. Geçmişte hac ve ticari kervanların kullandığı köprü, tarihe ışık tutmaya devam ediyor.
Anadolu’yu Arap Yarımadası ve Afrika ile birleştiren Hatay, tarihte kervanların önemli güzergâhlarından biriydi. İstanbul-Halep-Şam-Hicaz yolu üzerinde bulunan Payas ilçesindeki Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi, uzun yıllardır ayakta durarak tarihî önemiyle dikkat çekiyor. Külliye çevresindeki İpekyolu köprüsü de zamanla deforme olmuştu. Bu nedenle Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Tarihi köprünün restorasyon çalışmalarının bir yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.


Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nde görevli Mehmet İsarettin Altan, köprü hakkında şu bilgileri verdi: “1565-1577 yılları arasında yapıldığı söylenen tarihi köprü, İpekyolu Köprüsü olarak da biliniyor. Külliyeye gelen ticari ve hac kervanları buradan geçermiş. Külliyenin güney kapısından çıktığında Payas çayının üzerine yapılan üç kemerli köprü, o tarihten itibaren kullanılmaya devam ediyor. Restorasyon tamamlandığında köprü ziyaretçilere açılacak. Çalışmaların altı ay veya bir yıl süreceği söyleniyor, ama altı ay içerisinde bitirilmesini bekliyoruz.”
Altan, hac kervanlarının burayı konaklama merkezi olarak kullandığını ve dönüş yolunda da aynı köprüyü tercih ettiklerini belirtti. “Bu köprü, Hatay’ın dünyaya açılan kapısı olarak da biliniyor. O tarihte buradan geçen tüm kervanlar için başka bir geçiş yolu yoktu,” dedi. – Yusuf Cemil Karaçay-