Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

5319 imzamız var, hedefimiz 7500… sen de imza at…

Hatay Tabiatı Koruma Derneği,

Hatay Tabiatı Koruma Derneği, Hatay havalimanının aynı yere yapılma sına karşı imza kampanyası başlattı,şimdilik 5319 imzaya ulaşıldı, hedef 7500 imza,sonra çıta yükselecek Abdullah Öğün’ün başkanı olduğu Hatay tabiatı koruma derneği, ulaştırma ve altyapı bakanlığınca Hatay havalimanı ile ilgili hazırlanan yeni projede havaalanınım aynı yerinde tutulması ısrarına karşı imza kampanyası başlattı.
Tabiatı koruma derneği açıklamasında;

”Kurutulan Amik Gölü’nün en derin yerine yapılan ve her yıl su baskınlarına uğrayan, 6 Şubat depremlerinde de büyük hasar gören Hatay Havalimanı’nın yine aynı yere yapılması planlanıyor.
Burası aynı zamanda kuşların göç yolu üzerinde ve hem kuşlara zarar veriyor, hem de uçaklar için risk oluşturuyor.Yetkilileri acilen ikinci kere yapılacak olan yanlıştan dönmeye ve havaalanının yerini değiştirmeye çağırıyoruz. Yaşananlardan ders almazsan, tekrar tekrar acılar, felaketler yaşamaya devam edeceğiz.” uyarısı yapıldı. Kampanyada halen 5319 imzaya ulaşılıdğı hedefin 75000 imza olduğu daha sonra çıtanın yükseltilerek imza sayısının arttırılacağı görüşüne yer verilen Hatay tabiatı koruma derneği açıklamasında “Havalimanı neden aynı yere yapılmamalı?” görüşünü destekleyen açıklama şöyle:

“Hatay Havalimanı, 1950’lerden itibaren kurutulmaya çalışılan Amik Gölü’nün en derin kısmına 2007 yılında inşaa edilmiştir. Hatay Havalimanı’nın mevcut konumu, havalimanının ekolojik ve çevresel etkileri nedeniyle yetiştirilen tarımsal ürünlerin sağlığı açısından da uygun değildir.

Havalimanı yapımı için alternatif önerilenimizi de yetkili kurumlarla paylaşmış bulunuyoruz. Bu sahalarda gerekli tetkiklerin, konunun uzmanları tarafından yapılmasını ve Hatay’ın her doğal koşul altında faal olacak uygun yeni bir havalimanına kavuşmasını yetkili kurumların işbirliği ile mümkün olduğuna inanıyoruz.”

Hatay tabiatı koruma derneği açıklamasının son bölümünde de ;Mevcut yerde neden havalimanı olmaması gerektiği detaylı bir şekilde ana başlıklar halinde şöyle sıralandı.
1. Havalimanının kurulmuş olduğu Alüvyal zeminde zaman içerisinde deprem olmadan dahi çökmeler devam etmektedir. Bunun kanıtları vardır. Yaşanan ve yaşanabilecek depremler ise çökme ivmesini, sıvılaşmayı arttırabilecek niteliktedir.
2. Kurutulduğu iddia adilen Amik Gölü, kış aylarında yeniden su toplayarak varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Hemen hemen her kış oluşan göl bazı yıllarda artan yağış miktarı ile daha geniş bir alana yayılmaktadır. Buna bağlı olarak taşkın boyutu ve oluşturduğu olumsuzluklar da arttırmaktadır. 2012, 2019 kış aylarında taşkın miktarındaki artış havalimanının kullanımını olumsuz etkilemiş, limana gidişin gerçekleştiği karayolu ve yakın çevresi günlerce sular altında kalmıştır.

3. Gölün yeniden oluşması ve sularının taşması, havalimanına yapılmış olan yatırımların revizyonunu gerektirmekte ve maliyetini sürekli arttırmaktadır.

4. Lübnan dağlarından kaynağını alan Asi Nehri havzasında kalan Amik Gölü ve Amik ovası yörede su kontrolü açısından önemi büyük olan bir jeomorfolojik ünitedir. Nitekim 6 Şubat depremlerinde Suriye’de yıkılan bir barajın suları Amik ovası tabanında yayılmış böylelikle Antakya ve Samandağ ikincil bir felaketten korunmuştur.
5. Göçmen kuşların göç yolu üzerinde olan havalimanın mevcut yeri, kuşların etkisiyle uçaklarda yaşanabilecek riskleri arttıracak niteliktedir.
6. Yaz aylarında (Nisan-Ekim arasında) Güneybatı-Kuzeydoğu yönlü ve şiddetli rüzgarların etkisinde kalan ovada Hatay Havalimanı bu rüzgarın en şiddetli estiği ve türbülans oluşumlarının yoğun olduğu konumlardan birindedir. Bu durum ise uçakların iniş ve kalkışlarında panik oluşmasına, uçuşun konforuna ciddi olumsuz etkiler yapmaktadır. Bugüne kadar bir kazanın yaşanmaması da önemli bir şans olarak değerlendirilmelidir.

7. Kış aylarında saha özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğun sis ile uçuşun zorlaştığı mikroklimatik şartlar barındırmaktadır.

8. Kurutulmaya çalışılan gölün aynası (göl tabanı) üzerinde inşaa edilen Hatay Havalimanı Amik ovasının 1. decede verimli tarım alanlarına çok yakın bir konuma sahiptir. Havalimanına inen-kalkan uçaklar, lojistik destek ve havalimanına olan ulaşım yoğunluğu gibi etkilerle çevre ve tarım alanları üzerinde de baskı oluşturmaktadır.


Günümüzün vazgeçilmezi özelliğindeki hava ulaşımına elbette Hatay ilinin de ihtiyacı vardır. Ancak havalimanının yeniden yapımının gündeme geldiği bugünlerde mevcut yere yeniden havalimanı inşasını yukarıda saydığımız ve daha da arttırılabilir nedenlerden dolayı doğru bulmuyor ve onaylamıyoruz. Mevcut yerin başka amaçlarla da kullanılmasına karşı olduğumuzu buranın yeniden Amik Gölü olarak ekosisteme ve çevreye faydasının daha fazla olacağına inanıyoruz.-Meriç Demiray-