Okullarda 150 bin, geçici eğitim merkezlerinde ise 300 bini aşkın Suriyeli öğrencinin eğitim aldığı Türkiye’de, 500 bin hedefine yönelik çalışmalar 6 ilde yoğunlaşacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Avrupa Birliği ve KfW ile birlikte “Türkiye’deki Sığınmacılar Fonu Kapsamındaki Okul İnşaat Projeleri” projesini başlatan Dünya Bankası, öncelikli illerde afete dayanıklı eğitim altyapısının genişletilmesi yoluyla, Geçici Koruma Sağlanan Suriyeliler ve aynı zamanda ev sahibi topluluklar için eğitime erişimi arttırma çabalarında Ankara’yı desteklemeyi amaçlıyor. Bu amaçla seçilen iller ise Hatay, Adana, Mersin, Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye olarak sıralanıyor.
-Amaç-
Proje, temel olarak, okul çağındaki Geçici Koruma Sağlanan Suriyeli (GKSS) nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı ve Türkiye’nin şu anda en yüksek yoğunluktaki okul dışı GKSS nüfusuna ev sahipliği yapan güneydoğu ve güney illerine odaklanacak. Hatay, bu illerden bir tanesi. Proje, aynı zamanda, Hükümet’in Suriyeli çocukları Türk okullarına entegre etme politikasının uygulanmasına da yardımcı olacak. Dünya Banaksı tarafından yönetilen 150 milyon avro tutarındaki AB finansmanlı destekle beraber, Milli Eğitim Bakanlığı, yaklaşık 56 örgün ve yaygın eğitim tesisi inşa ederek, 40.000’den fazla doğrudan faydalanıcıya ulaşmayı hedefliyor.. Proje, sadece GKSS ve ev sahibi topluluklardaki öğrenciler için örgün eğitim tesislerine erişimi kolaylaştırmayacak, aynı zamanda, toplumun genel olarak faydalanabileceği yaygın eğitim tesislerinin yapımını da sağlayacak.
-İlk sırada-
Projenin başlatılması vesilesiyle bir açıklama yapan, Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’nin, bugün dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda olduğunu ve bu sığınmacıların yaklaşık 2,8 milyonun da Suriyeli olduğunu söyledi. Bugüne kadar gerek hükümet eliyle gerekse de Türk Halkı’nın sığınmacılara ciddi katkılar sunduğuna işaret eden Zutt, eğitime erişimin arttırılması konusunun ise halen kritik bir zorluk teşkil ettiğini dile getirdi.
Zutt, Hatay dahil 6 ilde yoğunlaşacak çalışma kapsamında, sığınmacı çocukların gelecekte iş bulabilmelerini ve Türkiye’nin sosyal-ekonomik yaşamına katkıda bulunabilmelerini sağlayacak okulların yapımı için Hükümet ve Avrupa Birliği ile birlikte çalışmaktan memnuniyet duyduklarının da altını çizdi.
-Kriz etkisi-
Bölge için karmaşık bir kalkınma zorluğu teşkil eden Suriyeli Mülteci krizine ilişkin konuşan Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Kentsel ve Afet Riski Yönetimi Bölüm Yöneticisi David Sislen de benzer bir desteğe dikkati çekerek, “Türkiye, bu krizden en fazla etkilenen ülke durumundadır” diye konuştu ve şu mesajı verdi: “Genel Afet Risk Yönetimi alanında Türkiye ile 25 yıldır devam eden işbirliğimiz çerçevesinde, şimdi de, Sağlam Okullar Programı ile Suriyeli çocukların tekrar okula dönmelerine katkıda bulunuyor olacağız.” Tamer Yazar