Marka, patent ve coğrafi işaretin çağımızın tapu senetleri olduğunu ifade edenlerin kalabalığında önceki gün açılan Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Hatay dahil toplam 72 ilden buram buram memleket kokan ürünleri meraklıları ile buluşturuyor. Çok sayıda Kalkınma Ajansı’nın olduğu Fuar’da Doğaka’nın Paris (Fuar) tercihini sorsak ve sorgulasak mı?
Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerini kapsayan TR63 Düzey 2 Bölgesi’nde ekonomik ve sosyal gelişmeyi katılımcı bir yaklaşımla planlamak ve uygulamak üzere kurulan, merkezi de Hatay’da bulunan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) Paris’te başka bir fuar katılımı nedeniyle iştirak edemediği Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX; Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Çukurova Kalkınma Ajansı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı, Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Doğu Karadeniz (DOKA) Kalkınma Ajansı, Fırat Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı’na ev sahipliği yapıyor.
Hatay dahil 72 ilin katılımı ile açılış kurdelesi kesilerek önceki gün açılan Fuar, tescilli ürünlerin resmi geçidine de sahne oluyor. Alınan bilgiye göre, Coğrafi işaretli ürünlerin % 40’ını, aralarında Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) da bulunduğu Oda-Borsalar tescil ettirirken, ülke genelindeki Oda-Borsalar tarafından tescil edilen ürün sayısı ise 150’yi geçti.
Bu arada, YÖREX- Yöresel Ürünler Fuarı kapsamında; Marmara Adası Mermeri, Iğdır Kayısısı, Kastamonu Çekme Helvası, Korkuteli Karyağdı Armudu ile Antalya Tavşan Yüreği Zeytini Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri başvuru sahiplerine takdim edildi.
-200 BİN ZİYARETÇİ-
9 yıl önce başlayan Fuar, ilk yıl 24 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Bugün ise 200 bin ziyaretçi hedefi ile gerçekleşen organizasyon 72 ili ve yüzlerce çeşit yöresel tadı meraklıları ile buluşturuyor. Fuar’ın önemine dair fikirlerini paylaşan isimlerden biri, Hatay ve diğer kentlerden gelen geleneksel üretimlere işaret eden ve bu ürünlerin küresel ticari değerinin altını özenle çizen, HaberTürk’ten Abdurrahman Yıldırım. Yıldırım’ın köşesine taşıdığı Fuar için yazılanlar, katılım sağlayan illerin ‘ne’ kazandığı noktasında…
“Turizmin başkenti Antalya’ya sinerji katacak bir organizasyon olan Yöresel Ürünler Fuarı 9. kez açıldı. Türkiye’nin 72 ilinden 114’ü Oda ve Borsa, 19’u Kalkınma Ajansı olmak üzere, 400 katılımcının yer aldığı Fuar’da yöresel ürün ve mallar sergileniyor. Turistlerin ilgisini çekecek, yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri tanıtacak ve sonuçta ekonomi yaratan fuar yeni bir hikaye yaratmaya aday. Çünkü tanıtımına aracılık ettiği ürünler yerel ve yerli. Bazıları da coğrafi işaret almış. Yaratılacak ekonomi de yerli ürünlerin tüketimini artırarak, büyümeye ve üretime katkı olacak.”
Fuar’ı 9 yıldır düzenlenen Antalya Ticaret Borsası’nın Başkanı Ali Çandır, Yörex’i 10 yılında yurtdışında düzenleyeceklerini açıkladı. Coğrafi işaret almış ürün sayısının hızla arttığını ve 402’ye vardığını belirten Ali Çandır şunları söyledi… ‘Hem yerli hem yöresel ürünleri tüketerek büyütmemiz lazım. Kendimize ait ürünleri tüketirsek, üretim 100 milyar dolara kadar çıkabilir. Müthiş bir potansiyelin üzerinde oturuyoruz, ama pek farkında değiliz. Bu fuarla da üreticinin farkındalığını artırmayı hedefledik. Coğrafi işaretli ürünler meselesi memleket meselesi haline geldi. Farkındalığı ne kadar artırabilirsek ve ne kadar yerel ürünler pazarını geliştirebilirsek, bu toprakların hikayesini de ortaya çıkarmış olacağız.’
Dün açılan fuarı yerinde gezerken, Türkiye’nin dört bir tarafının çoğu gıda ve tarımsal olmak üzere yöresel ürünlerini görme fırsatı bulduk. Sivas’ın coğrafi işaret almış kangal köpeği de, Van’ın kedisi de canlı hayvan sergilenmesine iki örnekti. Coğrafi işaret alan ürünler daha bir öne çıkmış durumda. Şehirler arasındaki klasik rekabet burada da kendini gösteriyor. Sivas ile Kayseri, Gaziantep ile Şanlıurfa, Rize ile Trabzon stantları sanki birbirleri ile yarışıyor. En çok coğrafi işaret alan iller ise Gaziantep, Kayseri ve Antalya olarak sıralanıyor. Halen 400 civarında coğrafi ürün işareti alınmış. Bu konuda Türkiye’nin potansiyelinin 3 bin civarında olduğu hesaplanıyor. 5 gün açık kalacak Yörex Fuarı’nı bireysel ve kurumsal herkes gezebiliyor. Fuarı gezenler arasında turistlerin de olduğu dikkat çekiyor. Stantdlarda satış da yapılabiliyor.”
-TESCİL SÜRECİ-
Antakya Künefesi ve Antakya Sürk Çökeleği ile tescilli ürünler sürecine yeni başka isimler eklemesi beklenen Hatay gibi diğer illerin de bu alanda ciddi adımlar attığına işaret eden isim ise, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan oldu. Asan, kurum olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar ile ülkenin kültürel ve tarihi değerlerini, belli bir kaliteyi ve gelenekselliği garantileyen coğrafi işaretler tesciliyle koruma altına aldıklarını anlattı.
Mevcut 379 ürünün tescilli olduğunu, 413 ürün hakkında başvuru işlemlerinin devam ettiğini söyleyen Asan, 3 ürünün de AB tescilli olduğunu, 14 ürünün de başvuru aşamasında bulunduğunu kaydetti. Bu konuda AB Komisyonu ile iş birliği çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Asan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu bağlamda hem mevcut başvurularımızın hızlanması hem de yeni başvuruların hızlı şekilde tescil edilmesi amaçlanmaktadır. Coğrafi işaretler tesciliyle bir taraftan atalarımızdan bize miras kalan bu değerlerimizi, gelenekselliği ve kaliteyi muhafaza ederek gelecek nesillerimize aktarıyor, diğer taraftan da bu ürünlerimizin sahip olduğu katma değeri yükseltiyor, üreticilerimize daha fazla gelir kazandırıyor, kırsal ve bölgesel kalkınmaya önemli bir destek sağlıyoruz.” -Tamer Yazar-