8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel ‘anlamlı’ bir etkinliğe imza atmaya hazırlanan Herkes İçin Havacılık Ailesi Derneği, 8 şehrin 8 meydanında ‘Havacı Kadınlar’ için pembe uçaklarını kanatlandıracak. İskenderun Barbaros Gemi Binası ve Atatürk Bulvarı Sahil Yolu, bu adreslerden biri olacak.
“Herkes İçin Havacılık” fikrinden yola çıkarak, ulusal ve uluslararası alanda herkese havacılığı sevdirme ve havacılık kültürünü yayma hedefindeki Herkes İçin Havacılık Ailesi Derneği, 8 farklı şehirde gerçekleştireceği etkinliklerle,
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel anlamlı bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor.
Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
“Havacılık alanında toplumsal cinsiyetin dengelenmesini destek leyen ve bu konuda, kendi çalışma arkadaşları arasındaki cinsiyet eşitliğine önem vererek ilerleyen, ilerlerken de öğreten bir sivil toplum kuruluşu, Herkes İçin Havacılık Ailesi olarak, bu yıl da Havacı Kadınlar Günümüzü, 8 Mart’ta tüm temsilciliklerimizin bulunduğu illerde eş zamanlı olarak kutlamaya devam ediyoruz.
Havacı Kadınlarımızın, başarılarıyla, havacılık sektöründe gerçekleşmesini sağladığı gelişmelerde oynadıkları rol ve bu rol ile sergiledikleri liderlik sayesinde, tüm dünya kadınlarına neler başarabileceklerini göstermişlerdir.
Dünyanın ilk kadın pilotu olan Barones Raymonde De Laroche, pilot lisansını 8 Mart 1910 tarihinde almıştır. Buna istinaden, 8 Mart olarak belirlenen Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamak ve bu değerli günde
-Konya – Mevlana Meydanı, Zafer Meydanı, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi,
-Eskişehir – Espark AVM Önü, Porsuk Çayı, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi,
-Kocaeli – Cumhuriyet Parkı Yürüyüş Yolu,
-Kayseri – Cumhuriyet Meydanı, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi,
-İstanbul – Eminönü Meydanı, Beşiktaş Meydanı ve Kadıköy Rıhtım,
-İskenderun – Barbaros Gemi Binası ve Atatürk Bulvarı Sahil Yolu,
-Erzurum – Havuzbaşı Meydanı, Lalepaşa Meydanı, Erzurum Meslek Yüksekokulu,
-Niğde – Dr.Sami Yağız Caddesi, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, olmak üzere, 8 temsilciliğimizde, Havacı Kadınlarımızın anısına tasarlanmış olan pembe uçaklarımızı, belirlenen 22 farklı meydanda sizler ile paylaşarak kutluyoruz.”
-İLK KADIN PİLOT-
Soyadı Kanunu çıkmadan önce, “Gökmen Bacı” olarak anılan Bedriye Tahir Gökmen, uçmaya karşı duyduğu büyük tutkuyla havacılığa giriş yapmış. 1932 yılında, Vecihi Hürkuş’un kurduğu ilk Türk Sivil Havacılık Okulu olan Vecihi Sivil Tayyare Mektebi’ne kayıt olmuş.
Gökmen, okuldaki 13 öğrenci
arasında tek kadın olmasının tuhaf karşılanmasına aldırmadan, büyük bir heyecanla havacılık derslerine katılmış. Memur olarak yaşamını sürdürdüğünden, okula sabahın erken saatlerini ve tüm hafta sonunu ayırırmış. İşini hiç aksatmamasına rağmen, çalıştığı kurumdan tepkiler almaya başlamış, ancak yine de pes etmemiş. 1933 yılında, Türkiye’nin ilk kadın pilotu olarak uçuşlarını başarıyla gerçekleştirmiş. Çalıştığı kurum Gökmen’e ceza kesmek istediğinde, Hava Kurumu araya girerek cezanın iptalini sağlamış.
Okul, başarıyla mezun olan öğrencilerin pilotluk kariyerini sürdürmesi için sınav başvurusunda
-MESAJ NET!-
Havacılığın kadın hikâyesinde var olanı hatırlatma adına ‘pembe uçakları’ Hatay için de hazırlayanların verdiği mesaj, o nedenle oldukça net…
“Kadınların başarılarını görmek için göklere bakmak yeter! Havacılık tarihi boyunca birçok kadın, karşılaştıkları bin bir türlü zorluğa rağmen kokpite geçmeyi ve pilotluk görevini üstlenmeyi başarmış. Kadın pilotlar bugün göklere yükselirken, efsane isimlerden ilham alıyor.”
İskenderun Barbaros Gemi Binası ve Atatürk Bulvarı Sahil Yolu’nda gerçekleşecek etkinliğe dair bilgi veren Herkes İçin Havacılık Ailesi Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel çalışmanın, saat 10.00 – 16.00 saatleri arasında yapılacağı bilgisini verdi.-Tamer Yazar-