Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

800 İşçinin Korkulu Bekleyişi

Paramızı alır mıyız, patron bizi işten atar mı? İskenderun’da bir

Paramızı alır mıyız, patron bizi işten atar mı?

İskenderun’da bir sanayi tesisinde çalışan 800 işçi, 15 gündür maaşlarını alamıyor. Bunun üzerine eylem yapan işçileri, şimdi de işten atılma korkusu vardı. Olay, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç tarafından TBMM gündemine getirildi.

Hataylı olan Oruç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şöyle dedi:

“Hatay’ın Payas ilçesinde bulunan Aba Demir Çelik Fabrikası’nda çalışan işçiler, ücretlerinin iki haftadır yatmaması nedeniyle geçtiğimiz Cumartesi ve Pazartesi günleri iş bırakmıştır. Ücretleri her ayın 20’si ila 25’i arasında ödenen işçiler, ücretlerini halen alamadığı için iş durdurmuştur. Dün ise fabrikanın elektriği ve doğal gazı kesilmiş, fabrikada üretim tamamen durmuştur.

Fabrikada çalışan 800 işçi, ücretlerinin yatırılıp yatırılmayacağını düşünürken, şimdi de fabrikanın çalışıp çalışmayacağı kaygısıyla yüz yüze olduklarını ifade etmektedir. Kasım ayı başında, çelikhane bölümünde iki patlama yaşanan ve bu patlamada 5 işçinin yaralandığı fabrikada, işçiler, taleplerini; ücretlerin gününde ödenmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli önlemlerin alınması şeklinde sıralamaktadır.

Haziran ayında, demir çelik sektöründe paravan şirketler üzerinden kamuoyu 25 milyar zarara uğratan firma sahiplerine yönelik yapılan Demir Yumruk soruşturması kapsamında da fabrikada üretim bir süre durmuştu.

Bu bağlamda;

1. Bahsi geçen fabrikada çalışan 800 işçinin durumundan ve taleplerinden haberdar mısınız?

2. İşçilerin ücretlerini almaları sağlanacak mıdır?

3. Fabrikanın kapanması durumunda, işçilerin tüm haklarının işveren tarafından verilmesi sağlanacak mıdır?

4. Geçtiğimiz ay fabrikada yaşanan patlama hakkında soruşturma yürütülmekte midir? Patlamada yaralanan işçilerin durumu nedir?

5. Ücretlerin zamanında ödenmesi konusu, Bakanlığınızın sıkı takibinde midir?

6. Çalışma saatleri ve koşullarının, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri esas alınarak düzenlenmesi ve denetlenmesi için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?

7. Kuralsız ve güvencesiz çalışmanın baskın istihdam biçimi halini almış olması ve asgari ücretin çalışanlar için temel ücret haline gelmesi konularında Bakanlığınızın üzerinde çalıştığı düzenlemeler var mıdır?”

-Haber/Cemil Yıldız-