81 İlde Aynı Anda

Kitap okur musunuz? Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kütüphane Haftası kapsamında kitap okumayı teşvik etmek ve kütüphaneye olan ilgiyi artırmak için 2012 yılında başlatılan “81 ilde kitap okuyoruz” etkinliği Antakya Cemil Meriç Kütüphanesi önünde gerçekleştirildi. Türkiye’nin tüm illerinde olduğu gibi Antakya’da da gerçekleşen “81 ilde kitap okuyoruz” etkinliği, lise öğrencilerinin katılımıyla Cemil Meriç Kütüphanesi önünde […]

Kitap okur musunuz?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kütüphane Haftası kapsamında kitap okumayı teşvik etmek ve kütüphaneye olan ilgiyi artırmak için 2012 yılında başlatılan “81 ilde kitap okuyoruz” etkinliği Antakya Cemil Meriç Kütüphanesi önünde gerçekleştirildi.

Türkiye’nin tüm illerinde olduğu gibi Antakya’da da gerçekleşen “81 ilde kitap okuyoruz” etkinliği, lise öğrencilerinin katılımıyla Cemil Meriç Kütüphanesi önünde yapıldı. Ellerinde; ’81 İl aynı anda kitap okuyor’, ‘En son ne zaman kütüphaneye gittin?’, ‘Sessizce kitap okuyoruz’, ‘Biz okuyoruz’, ‘Okuyorum, varım’ gibi dövizler taşıyan öğrenciler, ‘İnsan Her Yerde Kitap Okur’ teması çerçevesinde ellerinde tuttukları kitaplarla herkesi ‘okumaya’ davet etti.
-SESSİZ OKUMA-
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, toplumun kitap ve kütüphaneye ilgisini çekmek, toplumda okuma alışkanlığı ve okuma kültürü konusunda farkındalık yaratmak için 2012 senesinde başlatılan etkinliğin Antakya ayağında gerçekleşen ‘sessiz okuma’ etkinliği çerçevesinde, ‘Eğer dünyamızı aydınlatmak ve zenginleştirmek istiyorsak, mutlaka okumalıyız’ çağrısının altı özenle çizildi.
-TÜRKİYE GERİLERDE!-
Peki, gerçekleştirilen bunca etkinliğin tablosunda Türkiye adına ne var? Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) verilerine göre Türkiye, kitap okuma oranında dünyada 86’ncı sırada, yoksul Afrika ülkeleriyle aynı kategoride. TÜİK’e göre ise Türkiye’de kitap, ihtiyaç listesinin 235’inci sırasında yer alıyor. Dünyada kitap için kişi başına harcanan para ortalama 1,3 dolarken, Türkiye’de çeyrek dolar.
Buna karşın, Türkiye’de kitap endüstrisi hızla büyüyor. Türkiye, 2 milyar 100 milyon doları aşan hacmiyle dünya sıralamasında 11’inci en büyük kitap cirosuna sahip ülke.
-EN ÇOK ANKARA-
Kitap satış noktası İdefix, illere göre Türkiye’nin kitap okuma oranlarını açıklarken, ortaya oldukça dikkat çekici bir liste de koydu. Paylaşılan İdefix Türkiye Okuma Endeksi’ne (bir şehre satılan kitap sayısı/ son altı ayda satılan kitap adedi, Şehrin nüfusu / Türkiye Nüfusu) göre; 2,08 okuma endeksi ile Ankara, Türkiye’nin en çok kitap okuyan şehirleri listesinde başı çekiyor. Ankara’yı 1,92 okuma endeksi ile İstanbul takip ediyor. Listenin 3. sırasında ise 1,54 okuma endeksiyle Eskişehir bulunuyor. İzmir, Tunceli, Muğla, Çanakkale, Karabük, Kocaeli ve Kırklareli de sırasıyla en çok kitap okuyan 10 şehir arasında yer alıyor.
Bölgeler bazında bakıldığında ise Ege, Marmara, Akdeniz Bölgeleri ve Anadolu Bölgesi’nin batı bölümü en çok kitap okuyan yerler olarak dikkat çekiyor. İç Anadolu Bölgesinin belli bölümleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu’daki şehirlerin önemli bir kısmı daha az kitap okuyor. Bu bölümde bulunan Şanlıurfa, Yozgat, Diyarbakır ve Siirt gibi illerin büyük bir çoğunluğu okuma endeksi anlamında diğer şehirlerin altında kalıyor.
-TERCİHLER-
Stefan Zweig, Zülfü Livaneli ve Yuval Noah Harari ise birçok şehirde en çok sevilen yazarlar arasında bulunuyor. Sabahattin Ali, Yaşar Kemal ve Jules Verne gibi isimler de okurlar tarafından sevilen diğer yazarlar arasında öne çıkıyor. İş Bankası Kültür Yayınları, Can Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları da en çok tercih edilen yayınevleri arasında dikkat çekiyor. -Tamer Yazar-

 

Exit mobile version