İnsanların yarısından fazlası hayatında birçok kez psikolojik bir rahatsızlık geçirir. Bu durumdaki kişiler için özellikle sıkıntı verici olan yön ise ruhsal sorunların çoğu toplumda tabu olarak görülmesidir. Psikolojik sorunlar her yaşta, çocuklarda ve gençlerde bile ortaya çıkabilir. Psikolojik danışmanlık; bireylere problemlerini çözmesi gerçekçi kararlar alması, kendini ve çevresini daha iyi tanıması kapasitelerini kendisine en uygun düzeyde geliştirmesi, çevresine sağlıklı bir şekilde uyum sağlaması böylece nihai olarak kendini gerçekleştirmesi için uzman kişilerce verilen psikolojik yardımlardır. Psikoterapi ise ruhsal sorunların bilimsel terapi yöntemleri ile yardımı ve tedavi edilmesidir. Faydalı düşünceleri destekleyen psikoterapik sohbetler, davranış eğitimleri, rahatlama usulleri veya yöntemleri vasıtasıyla düşünme, hissetme birebir yaşama ve davranma ile ilgili bozukluklar teşhis ve tedavi edilmektedir. Çok bozuk hastalık psikoterapi yöntemi ile iyi bir şekilde tedavi edilebilir. Terapiye ne kadar erken başlanırsa rahatsızlığın kronik hale gelmeme ihtimali o kadar yüksektir. Psikolojik hastalıkları ilaçla veya ilaç ve Psikoterapi kombinasyonu ile tedavi etmek de mümkündür.
Psikolojik danışmanlık ve psikoterapi yakın arkadaşlarla ya da akrabalarla konuşmak gibi bir sohbet şekli değildir. Psikoterapi’nin asıl amaçı rahatlatmak, neşelendirmek, hak vermek, beraberce üzülmek ya da kişinin üretemediği bir çözümü bulup ona empoze etmek değildir. Psikoterapi ortamı, kişinin kendini tanıması ve kendi çözümlerine ulaşabilmede gerekli psikolojik zeminin oluşturulmaya çalışıldığı bir ortaklıktır.
Psikoterapist ile görüşmek aile ve arkadaş ile görüşme arasındaki farkı nedir?
1.Görüşmeci ve danışan arasında profesyonel bir ilişki vardır
2.Zaman, ortam, ücret çerçevesi vardır.
3.Eğitim almış kişilerdir. Psikoterapi’nin tekniklerine dayanır, sıradan dinleme değildir.
4.Bir güven ilişkisi vardır. Gizlilik ilkesi vardır. Konuşanlar orada kalır.
5.Görüşmeci danışanı değerlendirmek, anlamak ve psikolojik teknikler uygular. Sözel ve sözel olmayan etkileşim olur.
6.Mesafe ve profesyonel bil dinleme vardır. Objektiflik vardır. Psikoterapist nesneldir.
7.Empati vardır, yönlendirme yoktur. İnsanlar genelde psikologa giderken onlara bir sonuç beklentisi ile giderler ama psikologlar sorunla ilgili yön göstermektense kişi ile beraber, kişiye en uygun biçimde o yönü birlikte bulma amaçlanır.
8.Terapide odak hastanın hayatıdır. İki arkadaşın sohbet ettiği gibi karşılıklı hayat tecrübeleri anlatılmaz. Hastanın hayatını odaklanılır ve çözüm yolları beraber aranmaya çalışır.
Kimler bir psikoterapi uzmanına başvurulmalıdır?
Psikoterapi için birçok sebep olabilir. Bir psikoterapi uzmanına gidilmesi için birçok insan terapiye başlama kararı almakta zorlanır. Bazı insanlar da başkalarının önyargılarından korkular ve psikoterapi uzmanlarından destek alması halinde deli veya anormal olduğunu düşünür. Eğer siz de bu durumdaysanız rahatlayın ve emin olun ki düşündüklerinizi tam tersine terapiye başlama kararı almanız deli olduğunuz anlamına gelmez. Kendiniz için endişe duyduğumuz anlamına gelir. Sorunların farkına vardığınıza ve bunları çözmek istediğinizi gösterir. Nasıl ki karnınız ağrıdığında bir hekime gidiyorsanız ruhsal sorunlarda profesyonel yardım almalısınız.
-Gündelik sıkıntılarınızı ve sorumluluklarınızı artık yerine getiremeyecek halde iseniz
-Kendi kendimize yardım etmeye çalışmanıza rağmen artık çaresiz kaldıysanız
-İntiharı düşünecek kadar acı çekiyorsanız
-Ağrılar uyku bozuklukları cinsel isteksizlik veya başka bedensel rahatsızlıklarınız varsa ve doktorunuz bedensel bir tespit etmiyorsa
-Sorunlarınızla alkol veya başka uyuşturucu yapılarla mücadele ediyorsanız
-Yaşadığınız herhangi bir sıkıntı sizin günlük yaşam aktivitesi ve işlevselliğinizi bozuyor ve günlük yaşamda hayatınızı o düşünceye veya sorunlu takılı halde kendinizi buluyorsanız
-Yaşam sorunlarınızı anlamlandıramıyor ve üstesinden gelemiyorsanız ve bunun için bir şey yapmak istiyorsanız psikoterapiste başvurabilirsiniz.
“Ulaşılacak bir sonu olan bir yolculuk yapmak iyidir, ama nihayetinde asıl önemli olan yolculuktur” biz uzmanların amacı ise bu yolda sizlerle beraber o yolu anlamaya ve kendi yönünüzü bulmaya yardımcı olmaktır.
Uzman Klinik Psikolog Dilan BİGİN
[email protected]