Fransa’da, akaryakıt zammına karşı başlatılan sarı yelekliler hareketi başarıya ulaşmış görünüyor.
Hatırlanacağı üzere Fransa hükümetinin akaryakıt vergilerine zam yapması büyük tepkilere neden olmuş idi.
Öyle ki; Paris’te başlayan ve adına sarı yelekliler denilen göstericilerin bu tepkileri giderek Fransa’nın tüm illerine yayılarak dünya çapında ses getirir bir hale gelmiş idi.
Kamuoyu yoklamaları, Fransızların %78 inin bu tepkiye destek verdiğini ve sarı yelekliler hareketini haklı bulduğunu göstermektedir.
17 Kasım’da başlayan ve giderek tüm Fransa’ya ve hatta Avrupa’nın bazı ülkelerine yayılan bu hareket sonunda başarıya ulaşmış, Fransa hükümeti 2019 yılı boyunca akaryakıt vergilerine zam yapmayacağını açıklamak suretiyle geri adım atma zorunda kalmıştır.
Ancak gösteriler bu karara rağmen bitmemiştir.
Göstericiler sadece akaryakıt vergilerinin artışını değil, hükümetin ekonomik politikasından ve diğer vergilere yaptığı veya yapmayı tasarladığı zamlardan da geri dönmesini isteyerek tepkilerini sürdürmüşlerdir.
Kamuoyu araştırmaları hükümete olan desteğin giderek azaldığını, sarı yeleklilerin gösterilerinin ise daha büyük bir destek kazanmaya başladığını net bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bu durumu gören Fransız hükümeti, ekonomi politikalarındaki ve vergilere yapmayı tasarladıkları zamlardaki kararlarından geri dönmek zorunluluğunda kalmışlardır.
Fransa’da 17 Kasım’da başlatılan sarı yelekliler hareketi bize yıllar önce Mısır’da yaşanan bir tepki olayını hatırlattı.
Uzun yıllar önce, Kral Faruk döneminde, Mısır’da ekmeğin fiyatına bir zam yapma kararı alınmıştı.
Bu karar üzerine Mısır’lılar ayağa kalktı. Tıpkı Fransa’daki sarı yelekliler hareketi gibi, Mısır’lılarda ekmek zammına karşı gösterilerde bulunmaya başladılar. Kısa süre içerisinde bu gösteriler tüm Mısır’a yayıldı. Mısır yönetimi, hem şaşkınlık içinde idi, hem de zor durumda kaldığını görüyordu.Ekmeğe yapılan zammın toplumda oluşturduğu tepki, diktatörlük rejimini bile sarsmaya başlamıştı.
Tehlikeyi gören Mısır yönetimi, ekmeğe yaptığı zamdan geri dönmek zorunda kalmıştı. Böylece göstericiler başarıya ulaşmışlar, diktatörlükle yönetilen Mısır’daki iktidar da geri adım atmak zorunda kalmıştı.
İşte sizlere iki örnek.
Birisi yıllar önce diktatörlükle yönetilen Mısır’daki ekmeğe yapılan zamma karşı halkın gösterdiği tepki ve bu tepki sonunda iktidarın geri adım atması, göstericilerin ise başarıya ulaşması.
Diğeri ise, 17 Kasım’da başlayan sarı yelekliler hareketi sonucu demokrasi ile yönetilen Fransa’daki Macron’un ve hükümetin geri adım atması, 2019 yılında akaryakıt vergilerinin arttırılmayacağı sözünün verilmesi, diğer vergilere yapılması düşünülen zamların yapılmayacağının açıklanması.
Fransa’daki tepkiler, hükümetin geri adım atmasına rağmen durmadı. Giderek artmaya başladı. Cumartesi günkü eylemler bunun en açık kanıtıdır.
Demek ki toplum bilinçli olur, haklarını savunmasını bilir ise, yasalar çerçevesi içerisinde, yasalara ve hukuka saygılı bir şekilde tepkilerini ortaya koymak suretiyle, haksızlıkları, yanlışları, atılan ve atılması düşünülen olumsuz ekonomik adımları gözler önüne sermek, korkuya kapılmadan yüksek sesle dillendirmek suretiyle toplumun desteğini arkasına alarak yanlıştan dönülmesini sağlayabilir.
Bu nedenle sarı yelekliler hareketinden gerekli derslerin çıkartılması suretiyle olumsuzlukların olumluya, mutsuzlukların ise mutluluğa çevrilebileceği gerçeği görülmelidir.
Yeter ki gereken ders alınsın, uyuyanlar uyandırılsın, bunlar yapılırken de hareketin yozlaşmaması, kötüye kullanılmaması, amacından saptırılmaması için gerekli duyarlılık gösterilsin. Aksi halde iyi niyetle başlayan, toplumun yararı için yaygınlaşan direniş hareketi yarar yerine zarar getirir hale gelebilir.
Bu nedenle başarıya ulaşan sarı yelekliler hareketine katılanların ve bu harekete destek verenlerin, gereken özeni göstermesi, dikkatli ve duyarlı olması,provokasyona izin vermemeleri gerekliliğini hatırdan uzak tutmamaları gerekir diyoruz….
YORUMLAR