Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Güpegündüz yeşil alan tahribatı …

AÇKD yönetimi, parkların halkın

AÇKD yönetimi, parkların halkın rahat nefes alabileceği, ortasına camlı- camsız ya da beton binaların yapılamayacağı yerler olduğunu hatırlattı ve yetkilileri göreve çağırdı …

Başkanlığını Selda Asker’in yaptığı Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD), park içinde, güpegündüz yapılan tahribata dikkat çekti ve yetkilileri göreve davet etti. AÇKD yönetimi; parkların, halkın rahat nefes alabileceği, ortasına camlı-camsız ya da beton binaların yapılamayacağı yerler olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Yeşil alanları katletme lüksümüz yok …
2008 yılında, birtakım düzenlemelerle önce eski bir kamyon yerleştirilerek açık hava çay bahçesine dönüştürüldüğü belirtilen Sosyete Parkı’nın, geçtiğimiz 9 sene içerisinde alanında iyice yayılarak büyüdüğüne dikkat çeken AÇKD yönetimi konu ile ilgili şunlara değindi: “O dönemde derneğimizin şikâyeti üzerine mühürlenen park yeniden işletmeye açılmıştı. Sene 2017 ve bugün yine ne olduğu belli olmayan bir beton yapılaşmayla, park şantiye sahasına dönmüştür. Geçtiğimiz hafta Çevre Bakanlığının yetkililerinin katıldığı, ‘İklim değişikliği eylem planı çalıştayı’ yapılıp yeşil alanların artırılması konusunda mücadele kararları alınırken mevcut yeşil alanın betonlaştırılması ne perhiz ne lahana turşusudur?

Dünyada kişi başına 18-25 m2 yeşil alan düşerken, Türkiye de ortalama 5-6 m2 dir bu oran. Rakamlar bunu ifade ederken var olan yeşil alanları katletme lüksümüz yok. Kentin iklimi, yeşil alanların varlığıyla dengelenir ve şekillenir. Havadaki oksijen miktarı, hava akımı, nem dengesi, ısı değişiklikleri, sera gazı miktarlarında azalma, hep yeşil alanların varlığıyla paralellik gösterir. Bunları hiçe sayıp, yok ettiğiniz yeşil alanlara rağmen iklim değişikliği, küresel ısınmaya karşı mücadeleden bahsederseniz inandırıcı olamazsınız. Parkın doğal görüntüsünü yok eden, yıkan, ağaçların yerine beton diken işletmenin, yeşil alan işgali ve tahribatına sessiz kalan Antakya Belediyesini anlamakta zorluk çekiyoruz. Kaldı ki bu durum, tüm planlı imar yönetmeliğine aykırıdır. Yeşil alanda betonarme yapamazsınız. Yeşil alanlar kente ve kentliye saygı göstergesidir.”
Park düzenlemeleri, ağaçların yerine binalar dikilerek yapılamaz …
Kamuoyunun merak ettiği konuların yetkililer tarafından aydınlatılması umudunu taşıdıklarını belirten AÇKD yönetimi, açığa çıkmasını bekledikleri noktaları da şöyle sıraladı: “Bu inşaat çalışması başlamadan önce herhangi bir izin alındı mı? İzin alındıysa parkın içine böyle bir yapının yapılmasına neye dayanarak izin veriliyor? Eğer bu yapı için izin alınmadıysa yetkililer yapım aşamasında neden müdahale etmemiştir? Bu yapılaşma için yasal işlem uygulandı mı? Eğer uygulandıysa yapılaşma çalışmaları nasıl devam edilebiliyor? Yasal işlem yapıldıysa ne zaman ve nasıl oradan kaldırılacak? Biz Antakya Çevre Koruma Derneği olarak; her türlü yeşil alan işgaline ve tahribatına karşıyız. Parklar halkın rahat nefes alabileceği, ortasına camlı- camsız ya da beton binaların yapılamayacağı yerlerdir. Park düzenlemeleri ağaçların yerine binalar dikilerek yapılamaz. Ağaç sayısı sınırlı olan, yeşil alan fakiri olan Antakya merkezinde yeşil alanların halkın tüm kesimleri tarafından kullanılmasını sağlamak ve bu alanları arttırmak bir kamu görevidir. Bu konuda yetkilileri daha dikkatli davranmaya ve ona göre kararlar almaya çağırıyoruz.”
Mehmet ÖZGÜN