Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

17 Ocak’a kadar askıda

‘Kontrol Uyarısı’ Yüksek Seçim

‘Kontrol Uyarısı’

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçmenlere ulaştırılan bilgi notunda, “31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçiminde, muhtarlık bölgesi askı listeleri, güncelleştirilmek üzere muhtarlıklarda askıya çıkarılacaktır” denilirken, askı süresinin 4 – 17 Ocak 2019 tarihleri arasında olduğunun altı çizildi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Hatay’ın tüm ilçelerinde siyasi partilerin ‘aday’ açıklamaları sürerken, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart yerel seçimlerine yönelik çalışmaları da aralıksız olarak devam ediyor.
Yaklaşan seçimler öncesinde, oy kullanacak vatandaşları, muhtarlık bölgesi askı listelerinin ‘güncelleştirilmek üzere’ muhtarlıklarda askıya çıkarılacağı yönünde uyaran ve konuya ilişkin olarak mail adreslerine buna yönelik bilgilendirmeler yollayan YSK, söz konusu askı süresinin
4 – 17 Ocak tarihleri arasında olduğunun altını çizdi.
Bu konudaki açıklama şöyle:
“Seçmen kaydınızı, askı süresi içinde; muhtarlıklardan, www.ysk.gov.tr adresinden, mobil cihazınıza indireceğiniz ‘Seçmen Sorgulama’ uygulamasından veya e-Devlet Kapısı’ndan kontrol edebilirsiniz.
Seçmen kütüğünde kaydı olmayanlar, kayıtlarında değişiklik/düzeltme yapmak isteyenler veya yerleşim yerini değiştirmek isteyenler;
a) Bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. Maddesi’nde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte; elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.
b) Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler, başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle, askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabilirler. Başvuruyu alan nüfus müdürlüğü, başvuru belgelerini adresin bulunduğu ilgili nüfus müdürlüğüne aynı gün faks veya elektronik ortamda iletir.
c) Öğrenci olup, seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyenler (askeri öğrenciler hariç), öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.”
-ENGELLİLER İÇİN-
31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde oy kullanmak isteyen, ancak bu konuda sıkıntı yaşamak istemeyen ‘engelli seçmenler’ için de kısa bir not paylaşan Yüksek Seçim Kurulu’nun konuya ilişkin yönlendirmesi ise şöyle:
“Görme ve ortopedik engelli seçmenler, oylarını, 75 yaş ve üzeri seçmenler gibi aile bireyleri ile birlikte binaların giriş katlarında kullanabilirler. Engelli olarak kayıtlı olup olmadığınızı www.ysk.gov.tr adresinden, mobil cihazınıza indireceğiniz ‘Seçmen Sorgulama’ uygulamasından ve e-Devlet Kapısı’ndan öğrenebilirsiniz.
Engelli olarak kayıtlı değilseniz, askı dönemi içinde www.ysk.gov.tr internet adresinden temin edebileceğiniz “Engelli Beyan Formu”nu doldurarak bizzat veya bir yakınınız aracılığı ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa veya Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne başvuru yaptığınız takdirde seçmen durumunuz ‘Engelli’ olarak güncellenecektir.
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler, 4-17 Ocak 2019 tarihleri arasında ilçe seçim kurulu başkanlığına veya muhtarlığa başvurmaları halinde seyyar sandık uygulaması ile evlerinde oy kullanabileceklerdir.
İl ve ilçe merkezlerinde ikamet eden seçmenler; askı dönemi içinde ‘Engeli Nedeniyle Yatağa Bağımlı Olduğu’ veya ‘Hastalığı Sebebiyle Yatağa Bağımlı Olduğu’ ibaresinin yer aldığı sağlık raporu ile birlikte, www.ysk.gov.tr internet adresinden temin edebileceği ‘Seyyar Sandık Kurulu Talep Formunu’ doldurup, yerleşim yerinin bağlı bulunduğu ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa teslim etmeleri halinde, kayıtlı oldukları adreste seyyar sandık uygulaması ile oy kullanabileceklerdir.
Ancak bir önceki seçimde kalıcı olarak yatağa bağımlı olduğu tespit edilerek seyyar sandık seçmen listesine dâhil edilmiş seçmenlerin müracaatları halinde, yeniden sağlık raporu istenmez.”
-KULLANILACAK OY-
Hatay’daki seçmenlerin, 31 Mart’ta oy kullanabilmek için YSK uyarılarına göre hareket etmesi ve gerekli kontrolleri zamanında yapması gerekiyor. Zira 17 Ocak 2019 Perşembe saat 17.00 olarak belirlenen ‘başvuru süresi’ sonrası yapılan başvurular hiçbir suretle dikkate alınmayacak. Bu arada, Hatay gibi ‘Büyükşehir’ olan illerde; Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği ve Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için oy kullanılacak.
-Tamer Yazar-