Tahta Köprü Barajı’ndaki su seviyesinin tehlikeli boyuta ulaşması üzerine kapakların açılması sonrasında, Amik Ovası’ndaki yerleşim birimleri ve tarlalar sular altında kaldı. Onlarca aile, yükselen su seviyesi dolayısıyla evlerine giremiyor. Tehlikenin, su seviyesindeki devam eden artış nedeniyle de devam ettiği ifade ediliyor.
Bu konuda çalışmaları ile bilinen Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı ve Yöneticileri, dün Havalimanı çevresindeki yerleşim birimleri ile arazi üzerinde bir çalışma yaptı. Sonuçta varılan ortak görüşün ana başlığı, “Amik Gölü’ne merhaba” oldu.
Tabiatı Koruma Derneği yöneticileri, dün sabah Amik Gölü’nün havalimanı civarındaydı. Burada yıllar önce yapılan 6 m yükseklikteki yol dolgusunun, taşkın suların yer yer taşmasını önleyemediği izleniyor. Dolguyu aşan taşkın sularının bu durumu gösteriyor ki, kimi yerlerde 6 metre yükseklikte su bulunuyor.
Kurutulan Amik Gölü’nün olduğu yerde, Tabiatı Koruma Derneği ile değişik resmi ve özel kurumlarca yapılan, şu anki taşkınla ilgili olmasa da, bazı araştırmalar ve ilgili veriler, değerlendirmeler şöyle:
“Son 2 yıldır, Aralık-Nisan ayları arasında, Amik Gölü, geçmişte olduğu gibi tüm ihtişamı ile yaşıyor. Söz edilen 2 sezon içerisinde, Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri, yeniden doğan Amik Gölü’nde 110’dan fazla kuş türü gözlemlediler.
En son 40 yıl önce gerçekleştirilen araştırmalarda 254 kuş türü belirlenmişti. 2012-2013 kış ve ilkbahar döneminde neredeyse bu kuş türlerinin yarısı yeniden saptandı. 14 Mart 2012 günü, 20 000’i aşan sayıda leylek, 250 civarı turna, 60 civarında karabatak yanı sıra Kılıçgaga, Uzunbacak, Bataklık Düdükçünü gibi kıyı kuşları görüldü. 9 Mart 2013 günü, 1800’den fazla döğüşken kuş gözlendi. Geçmişte, Amik Gölü’nde gözlenen 13 ördek türünün 10’u, son 2 yılda yeniden Amik Gölü’nde görüldü. 19 Ocak 2013 günü, KOSKS’ta 17000 su kuşu sayıldı. Bu sayının 11000’ini oluşturan Çamurcun Ördeği, alanın ‘önemli kuş alanı statüsünü’ B3 kriteri çerçevesinde yıllar sonra yeniden sağladı.
Subaşı Kuş önerisi: Gerek Amik Ovası’nı, taşkın sularını kontrol ederek korumak, gerekse su kuşları ve süzülen göçmen kuşların eski dinlenme alanını yeniden inşa etmek açısından 3×5 km’lik bir rezervuar alan oluşturulması, Hatay’ın doğa açısından önemini yeniden arttıracaktır.-Cemil Yıldız-