Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın Mahir Elleri’nde

ATSO Proje Ortağı Avrupa

ATSO Proje Ortağı

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, proje ortakları arasında Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) da olduğu 15 milyon Euro bütçeli Mahir Eller Projesi; Hatay, Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa’da sürüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen “Mahir Eller Projesi” ile, aralarında Hatay’ın da olduğu 12 şehirde 30 bin kişinin mesleki becerisi belirleniyor, 20 bin kişinin yetkinliği belgelendiriliyor, 3 bin kişiye de istihdam sağlanıyor.​ Proje, 15 Milyon Euro bütçeye sahip. 25 Aralık 2017 tarihinde başlayan proje, 2 yıl sürecek ve Aralık 2019’da sonlanacak.
-HEDEF-
Bu projeyle beraber, öncelikle, geçici koruma altındaki Suriyelilerin en yoğun bulunduğu Hatay, Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa’ya odaklanıldığı vurgulanırken, Mahir Eller Projesi ile birlikte; mesleki yeterliliği, birikimi olan ve daha iyi çalışma koşulları arayan insanlara ulaşmak öncelikli hedefler arasında.
-FİRMALARA KATKI-
Firmalara, proje kapsamında, ilk kez istihdam edilecek geçici koruma altındaki Suriyeli çalışanlar için teşvik veriliyor. Çalışma izni ücretleri ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10’u, proje süresince 6 ay boyunca karşılanıyor. Örneğin Hatay’daki işverenler, bu proje kapsamındaki tüm süreçler için, Hatay’daki Odalardan danışmanlık alabiliyor.
-GÖNÜLLÜLÜK ESAS-
Üç bin kişiye istihdam sağlanması hedeflenen projede yaklaşık bin firmanın ‘gönüllü işveren’ olması hedefleniyor. İşverenlerin istihdam ettikleri kişilerin brüt maaşlarının yüzde 10’u ve SGK primleri en fazla 6 ay olmak üzere proje bütçesinden karşılanacak. Peki, Hatay’da da hayata geçecek proje için detaylar ne, yakından bakalım mı?
-3 BİN KİŞİ-
İki sene sürecek olan “Mahir Eller Projesi”, Türkiye’de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu Hatay, Adana, Bursa, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulamaya geçirilecek. Bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile gerçekleşecek proje kapsamında, 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca 2 bin kişi de Türkçe dil kurslarından yararlandırılacak.
-KİMLER?-
Projede her kesime yönelik teşvikler söz konusu olacak. Projeden; çalışan veya iş arayan geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşları ile işgücü piyasasına girmeye hazırlanan mesleki ve teknik eğitim öğrencileri yararlanabilecek.
Proje, birçok açıdan Türkiye’de ilkleri de barındırıyor. Projeyle, hali hazırda bir mesleği olan kişilere, becerilerine uygun alanlarda iş bulmalarını kolaylaştırmak için, mesleki yeterliliklerini belgelendirme imkanı sunulacak. Söz konusu belgelendirme, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yayımladığı ulusal yeterlilikler çerçevesinde, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılacak sınavlar aracılığıyla gerçekleştirilecek.
Bu proje ile uygulanacağı illerdeki işgücü piyasasının ihtiyaç analizi de gerçekleştirilecek. Bölgede yaşayanların mesleki birikimleri, becerileri tespit edilecek. Savaş koşullarında Türkiye’ye gelirken yanında herhangi bir diploma veya sertifika getiremeyen kişilerin becerilerini kanıtlayabilecekleri bir belgeye sahip olmalarını sağlaması da projenin önemli odaklarından biri olacak. Belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren bin firmanın da temel beceri ihtiyaçları çıkartılacak.
-PROJENİN ADI-
Arapça kökenli bir kelime olan “Mahir”; ‘becerikli, yetenekli, uzman, işini iyi bilen, usta’ anlamına geliyor. “Mahir Eller” ise ‘işinin ustası, mesleğinin erbabı, mesleki yeterliliğe sahip’ olanları temsil ediyor. Bu proje ile mesleki yeterliliği ve birikimi olan, bunu kanıtlayarak daha iyi çalışma koşulları arayan mahir ellere, mahir insanlara ulaşılması hedefleniyor. Mesleğinde usta olanlara, işinin erbabı olanlara, “İyi bir hayat, iyi bir iş için; mesleğini belgele, farkını koy ortaya” sloganıyla sesleniliyor. -Tamer Yazar-