Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Unuttuğumuz Değerlerimiz

Hatay Gönüllüleri Derneği, kentimizde faaliyet gösteren prestijli derneklerden biridir.

Geçtiğimiz günlerde genel kurul toplantısını yaptı. Yeni seçilen tüm arkadaşlara, yeni görevlerinde başarılar diliyorum.

Hatay Gönüllüleri Derneği, yeni dönemde Davut el Antaki’yle ilgili çalışmalar yapacaklarını açıkladılar. Yalnız, kentimizin değil, tüm bölgenin ortak değerini sürekli gündemde tutmak elbette çok sevindiricidir. Ben sadece arkadaşlara bir katkısı olabilir düşüncesiyle, TYS Antakya Temsilciliği olarak son 11 yılda Davut el Antaki ile ilgili yaptığımız çalışmalardan söz edeceğim.

Bereketli Antakya coğrafyasında yetişip, uluslararası düzeyde eserler veren sayısız düşünürümüz vardır. Bunların bir kısmı, ilgisizlik ve değerlerinin anlaşılamamasıyla, hep gizli kalmışlardır.

Antakya’da yetişen ve yaşadığı zamanın edebiyat ve tıp dünyasına şaheserler kazandıran, hekim/ eczacı/ edebiyatçı Davud- el Antaki bu değerlerin başında gelir.
Davut el Antaki, o zamanlar Antakya’ya ait olan, şimdi ise Komşu Suriye’nin İdlib kentine bağlı Fua kasabasında doğmuştur.

14 Haziran 2008 tarihinde üç güçlü sivil toplum örgütü; Hatay Tabip Odası, Hatay Eczacılar Odası ve Türkiye Yazarlar Sendikası Halep İl Kültür Müdürlüğünün de katkılarıyla Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Salonunda Davut el Antaki sempozyumu düzenlemişlerdir.

Sempozyumda sunulan bildiriler ATSO tarafından kitaplaştırılmış ve tıp tarihine ilgi duyanlarla, araştırmacılara sunulmuştur. Sempozyuma Türk ve Arap uyruklu çok sayıda bilim insanı katılmıştır.

Mehmet Karasu ve Dr. Sadık Nazik’in imzasını taşıyan eseri, dileyenler TYS temsilciliğimizden ücretsiz edinebilirler.
Eserde, Antakya asıllı Davut el Antaki’nin yapmış olduğu bir çok çalışmayı, hayatını, yaşadığı dönemi, yazdıklarını, yazma üslubunu ve tedavi yöntemlerini işlemektedir.

Bu çalışmadan sonra Antaki’nin bir çok eserini arşivimizde topladık. Toplamaya da devam ediyoruz.

Bu arada Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Doç. Dr. Lütfü Savaş büyük bir eksikliği gidererek, değerimizin adını bir caddede yaşatmıştır.

Hekimlikle birlikte halkbilim çalışmaları da sürdüren hemşerimiz Dr. Sadık Nazik, Davut el Antaki’nin eserleriyle ilgili doktora çalışması yapmış ve aslından çevirdiği “Hamam” adlı kitabı Büyükşehir Belediyesi tarafından basılmıştır.

Sempozyumdan sonra Fua Belediye Başkanı Abdullah Abdulhayr’la diyalogumuz devam etti. Sayın başkanı birkaç kez kentimizde ağırladık. Ben de birkaç kez Fua’ya gittim. Ve kentin en merkezi yerinde güzel bir parkta Antaki’nin dev heykelini diktik.

Halep il Kültür Müdürü Sayın Mehmet Kamil Kattan sempozyumda yaptığı konuşmada, “Davut el Antaki 400 yıl önce aramızdan ayrıldı. Fakat ölüm, toprakta kaybolan bu kişiyi, bilim ve bilim adamlarının oturumlarına, bilimsel araştırma ve kongrelere konu olmasını engellemedi. Çünkü ölen bu kişi kalıcı olanı geçici olana tercih etmiştir. Başarılı tıbbi tedavilerle insanların acılarını hafifletmek için ömrünü harcayan bir tabip olarak, dünyadaki bütün bilimsel inceleme merkezlerinde çalışılır ve tetkik edilir bir konuma gelen araştırma ve çalışmalarının olmasını tercih etmiştir. Davud el Antaki nerede doğdu? Antakya’da mı, Fua’da mı? Önemli değil. Asıl önemli olan, insanlığa her iyiliği sunan bu güzel toprakların oğlu olmasıdır.”

Davut el Antaki, Cemil Meriç, Ayla Kutlu….. kentimizin bu aydınlık çınarlarının gelecek kuşaklarca da öğrenilmesi, anlaşılması ve değerlerinin bilinmesi için var gücümüzle alışmalıyız. Çalışacağız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER