2009 yılı nisanında, Tunus Kültür Bakanlığının davetlisi olarak Tunus’un Suse kentindeydim.
“Kadın ve Yaratıcılık” konulu sempozyumda konuşmacıydım.
15 Arap ülkesinden çoğu kadın, 60 kadar konuşmacı vardı.
Salonu da çoğunlukla kadınlar doldurmuştu.
Konuşma sırası bana geldiğinde, Tunus parlamentosunda yer alan bir kadın şair, “Hocam, dikkat ederseniz, konuşmacıların çoğu benzer şeyleri söylüyor, siz bunları geçin de, ülkenizde kadının temsil oranı ne durumda? Bize bir çerçeve çizebilir misiniz?” ricasında bulundu.
Konuşmama, “Birkaç gün önce, 29 Martta, yerel seçimleri yaptık. Birçok partide kadın kotası olmasına rağmen, seçilen adaylar arasında kadınlarımızın oranı binde 5’tir” diye başladım.
Bu oranı verdikten sonra, salonda büyük bir sessizlik oldu ve “bu kadar bilgi yeter” dedi bana kadın parlamenter.
Ve öğrendim ki Tunus’ta yüzde 35 kadın kotası vardı ve bu kota uygulanıyordu.
Mart sonunda yine yerel seçimlere gidiyoruz.
Bu seçimlerde de kadınlarımız adeta yok sayıldı.
“Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, yerel seçimlerde aday gösterilen kadın sayısının tam bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi. KA-DER’in paylaştığı verilerde AKP’nin bin 297 adayından sadece 24’ü, CHP’nin 842 adayından 44’ü, MHP’nin 750 adayından 14’ü, ve İyi Partinin 122 adayından 5’i kadın.”(Cumhuriyet Gazetesi)
Tablo gerçekten düşündürücü. Kadınlarımız hak ettikleri oranda temsil edilmeliydiler.
***
Beş gün sonra, 14 Şubat Perşembe günü, Dünya Öykü (Sevgi) Günü’nü kutluyoruz.
Dünya Öykü Günü, Sait Faik’in “Bir insanı sevmekle başlar her şey” sözünden hareketle Ankara Öykü Günleri’nin devamı niteliğinde 2002 yılında düzenlenen Öykü Forum’la ilk olarak ülkemizde yaşam buldu.
2003 yılında Türkiye PEN Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği tarafından geliştirilerek “14 Şubat Dünya Öykü Günü Projesi” haline getirildi. 27 Kasım 2003’te Mexico City’de yapılan 69. Uluslar arası PEN Dünya Kongresi’nde Çeviri ve Dilbilimsel Haklar Komitesi’nin projeyi kabul etmesi sonucunda Türkiye ile birlikte dünyada geniş bir coğrafyada 14 Şubat, Dünya Öykü Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Türkiye Yazarlar Sendikası Antakya Temsilciliği olarak 2002 yılından bu yana Dünya Öykü Günü’nü kutluyoruz. Bu vesile ile çok sayıda öykücüyü Antakyalı öykü severlerle buluşturduk.
Bu yıl da Dünya Öykü Günü ile ilgili iki mütevazı kutlama yapacağız.
Birincisi, 14 Şubat Perşembe günü saat 16.00’da,Kentimizinbüyük değeri, Eğitimci, Yazar Murathan Çarboğa ile Eğitimci Güler Kalem’nin katılımıyla, Defne Konağı Bistro kafe’de gerçekleşecek.
İkincisi ise, 16 Şubat 2019 Cumartesi günü Seval Karataş’ın hazırladığı ve çok sayıda Antakyalı öykücünün katılacağı etkinlik Sultan Konağı’nda gerçekleşecek.
Tüm öykü severleri bekliyoruz.
Bu yılın Dünya Öykü Günü Bildirisi’ni, Dünya Öykü Günü’nün mimarlarından Özcan Karabulut hazırladı.
Sayın Karabulut’un hazırladığı bildiri şöyle bitiyor:
“Umudun düşmanlarına inat, “bir insanı sevmek”le, bir öykü okumakla başlayacak “her şey”. Evet, her şey ama her şey, bir öykü okumakla başlayacak, sonrası gelecek mutlaka. Kayıtsızlığımızdan, depresyonumuzdan ya da yorgunluğumuzdan kurtulacağız, çevremizde olup bitenlere ilgi duymaya başlayacağız, her ne yapacaksak onu yapacağız. Bir öykü; dudaktan dudağa, kulaktan kulağa mırıldanarak, insana, daha çok insana fısıldanarak, bize insan olduğumuzu anımsatacak, dostlukları çoğaltacak, paylaştıkça anlam kazanacak ve güzel günlerin mümkün olduğunu gösterecek, umudumuzu hep diri tutacak. Her şey sevgiyle ve bir öyküyle başlayacak…”
Bu 14 Şubat’ta; kuşlar, kadınlar, çocuklar ve tüm insanlık olarak artık iyi olmak istiyoruz. Çünkü insan öyküsüyle ve haklarıyla var.”
Öyküyle, sevgiyle kalın
YORUMLAR