Adana ve Mersin’i geçti
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren, AKİB’in Hataylı Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, 2019 yılının Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 9. sırada olduğu bilgisini verdi.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Uğur Ateş “AKİB olarak ihracatımız, 2019 yılı Şubat ayında 1 milyar 101 milyon dolar olarak gerçekleşti. Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ihracatı %29,8, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller ihracatı %19,3, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı %5,9, Demir ve Demir Dışı Metaller ile Çelik sektörü %4,1, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri ihracatı %3,6 ve Hazırgiyim ve Konfeksiyon ihracatı ise %1 oranında artış gösterdi” dedi.
AKİB Koordinatör Başkanı Uğur Ateş, 2019 yılında AKİB ihracatının parlayacağına inandıklarını ifade ederek, Ocak ayında güzel bir başlangıcın ardından, Şubat ayında da AKİB ihracatının yüzleri güldürdüğünü belirtti. AKİB’in ihracatını arttırmasının, ekonomiye sağladığı katkının artması anlamına geldiğine dikkat çeken Ateş, “Ülke ekonomimizi düzlüğe çıkarmak için, her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde ve AKİB’de de ihracatçılarımız görevlerini yapıyorlar ve yapmaya da devam edeceklerdir” diye konuştu.Hatay’ın da içinde olduğu bölgede AKİB rakamlarını değerlendiren Ateş, “Koordinatör Başkanı olduğum Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin 2019 yılı Şubat ayı ihracatının, 893 milyon dolardan 1 milyar 101 milyon dolara yükseldiği, geçen sene Şubat ayına oranla %23 oranında bir artış olduğu görülmektedir” dedi.
-İLK BEŞ ÜKE-
Ateş, AKİB’in ihracatını ülkeler bazında da inceleyerek, 2019 yılının Şubat ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin; İspanya, Irak, Mısır, Hollanda ve Malta olduğunu açıkladı. Malta’ya %13.710, Nijerya’ya %429, Lübnan’a %254 ve İspanya’ya %156’lık ihracat artışının önemli olduğunu dile getiren Ateş,
“Türkiye geneli ihracata katkımız %8,3” dedi.
AKİB’in, 2019 yılı Şubat ayında, 1 milyar 101 milyon dolar ihracat ile Türkiye genelinde 5. büyük genel sekreterlik konumunda yer aldığını kaydeden Ateş, “2019 yılı Şubat ayında, 2018 yılının Şubat ayına göre, ülke olarak %3,5 oranında daha fazla ihracat yaptık. AKİB, gösterdiği yüksek performans ile Şubat ayında Türkiye geneli ihracatta yakalanan 13 milyar 602 milyon dolarlık ihracatta %8,3’lük pay sahibi oldu ve Türkiye ihracat artış oranının çok üzerinde bir artış gerçekleştirerek, yıldızı parlayan bir birlik olarak göze çarptı” şeklinde konuştu.
-HATAY İHRACATI-
Türkiye geneli ihracatı AKİB’in sorumluluk sahasında bulunan iller açısından değerlendiren Ateş, 2019 yılının Şubat ayında en fazla ihracat yapan iller sıralamasında Hatay’ın 9., Kayseri’nin 12., Adana’nın 13., Mersin’in 14. ve Karaman’ın 33. sırada olduğunu belirtti.
-YAŞ MEYVE SEBZE-
Yaş meyve ve sebze sektörü Şubat ayı ihracatını değerlendiren, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay-Samandağlı Başkanı Nejdat Sin ise, Türkiye ekonomisinde kilit konumunda yer alan yaş meyve sebze sektörünü ihracatının, Şubat ayında 166,3 milyon dolarlık değerle Türkiye geneli ihracat rakamlarında önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
Sebze ürünleri ihracatının, yaş meyve sebze ihracatı içinde değerde %42’lik paya sahip olduğunu belirten Sin, bu rakamların, ülkemiz ekonomisine göz ardı edilmemesi gereken katkılarda bulunduğunu ifade etti.
-YİNE ZİRVEDE-
AKİB; değerde %50’lik, miktarda ise %56’lık pay ile Türkiye yaş meyve sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu. Şubat ayı yaş meyve sebze ihracatının birlik adına bereketli geçtiğini belirten Başkan Sin; Meyve ürünlerinde Nar’ın 13 milyon dolarla, Sebze ürünlerinde ise Domates’in 40 milyon dolarla liste başını çektiğini belirterek, AKİB’in, genel yaş meyve sebze ihracatına yaptığı 83 milyon dolarlık katkı ile diğer birlikler arasında birincilik istikrarını koruduğunu vurguladı.
-DOMATES LİDER-
Şubat ayında en çok ihraç edilen ürün domates olurken, onu sırasıyla limon, mandalina ve biber takip etti. Şubat ayının şampiyonu domates ihracatında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla değerde %30’luk artış yaşanarak 40 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Şubat ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke %30’luk payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Romanya, Irak, Ukrayna ve Almanya takip etti.
-İHRACATÇIYA DESTEK-
Şubat ayı içerisinde, Yaş Meyve Sektöründe Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği kanalıyla ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı öncülüğünde “Türkiye-Fransa Yaş Meyve Sebze Koridoru” bilgilendirme toplantısının gerçekleştiğini belirten Sin, AKİB’in, ihracatı arttıracak her çalışma konusunda azami çaba gösterdiğini ve tasarlanan ticaret koridorunun yaşama geçmesinin ihracata büyük katkısının olacağını, bu sayede de Fransa ve Avrupa pazarının sektör için yeni bir soluk olacağını belirtti.
Bu tür toplantıların yaş meyve sebze sektörü açısından çok önemli olduğunu ve AKİB olarak katkı sağlamaktan mutlu olduklarını belirten Sin, birlik olarak ihracatçıların her zaman yanlarında olduğunun altını çizdi. -Tamer Yazar-