Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

31 Mart’a Hazırız!

Peki, nasıl oy vereceğiz?

Peki, nasıl oy vereceğiz?

Büyükşehir olan Hatay’da kullanılacak oylar; Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için olacak. Oy verme saati ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirlediği kurallar çerçevesinde; Hatay, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van gibi Büyükşehir statüsündeki illerde oy kullanımı; Büyükşehir Belediye Başkanı, Belediye Başkanı, Belediye Meclisi Üyeliği, Muhtarlık ve İhtiyar Heyeti için olacak. 08.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşecek oy verme işlemi sırasında, vatandaşların kullanacakları oy pusulalarında toplam 13 siyasi parti yer alacak.
Siyasi Partilerin birleşik oy pusulasındaki yerleri şöyle:
Birinci sırada Saadet Partisi, ikinci sırada Bağımsız Türkiye Partisi, üçüncü sırada Türkiye Komünist Partisi, dördüncü sırada Vatan Partisi, beşinci sırada Büyük Birlik Partisi, altıncı sırada Hür Dava Partisi, yedinci sırada Cumhuriyet Halk Partisi, sekizinci sırada Adalet ve Kalkınma Partisi, dokuzuncu sırada Demokrat Parti, onuncu sırada Milliyetçi Hareket Partisi, on birinci sırada İYİ Parti, on ikinci sırada Halkların Demokratik Partisi ve on üçüncü sırada Demokratik Sol Parti.
-ZARFLAR-
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimde, YSK tarafından basılan, “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarflar kullanılacak. Birleşik oy pusulasında, daha önce çekilen kuraya göre; sırayla siyasi partilerin adaylarının isimleri, parti adları ile partilerin amblemleri yer alıyor. Pusulanın sonunda bağımsız adayların isimleri bulunuyor.
Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için kullanılacak oy pusulası “beyaz”, büyükşehir olmayan illerde “turuncu”, ilçe belediyesi için hazırlanan oy pusulası “mavi”, belediye meclis üyeliği için kullanılacak oy pusulası ise “sarı” renkte olacak. Seçmenler, “Evet” veya “Tercih” yazılı mühürlerle oylarını kullanacak. Oy pusulalarının üzerine mühür dışında yazı yazılmayacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak. Zarflar, şeffaf sandıklara atılacak.
-SANDIK BAŞINDA-
Seçimlerde, sandık başında, memur üye ile başkan dışında, o seçim bölgesinde son milletvekili seçiminde en çok oyu alan beş siyasi parti temsilcisi görev alıyor. YSK’nin son kararına göre, seçimlere katılma yeterliliği olan siyasi partiler, seçimlere girmediği yerlerde de müşahit bulundurabilecek.
Vatandaşların oylarını kullandıkları sandıkta, seçim sonunda tutulan sayım döküm cetveli, kare kodlu olarak İlçe Seçim Kurulu tarafından tarandıktan sonra, ilçe birleştirme tutanaklarıyla, siyasi partilerle eş zamanlı olarak YSK’ye gönderilecek.
Seçim güvenliği açısından, ayrıca, seçimlerdeki tüm sandıkların ‘siyasi partili üyelerinin imzaladığı sandık sonuç tutanakları’, YSK’nin internet sitesinden görülebiliyor. YSK, bunu 2014’teki mahalli idareler seçiminden bu yana uyguluyor.
Vatandaşlar, oy kullandıkları sandıkların tutanağını, bu sandığın ilçe, il birleştirmesini Türkiye geneline kadar YSK’nin sitesinden, seçim sonuçları kesinleştikten sonra TC kimlik numaralarını girerek görüntüleyebiliyor.
-BEKLENTİ-
31 Mart seçimlerine 18 gün kala, Antakya özelinde vatandaşın talebi ‘projeler’, ‘hizmet’, ‘ulaşılabilir bir kent’ hayali ve “daha fazla yeşil alan” başlıklarında ilerlerken, eleştirilerin ortak noktasını ise ‘kullanılan dil’ oluşturuyor.
M.Ö. > Ankara’dakileri izlemekten korkar hale gelmiş bizler, bu defa aynı durumu kendi şehrimizde izliyoruz, görüyoruz, şahit oluyoruz. Neyi paylaşamıyorlar, merak ediyoruz. Sakin olsunlar! Ya kazanırlar, ya da kaybederler! Ama sanırsın ki, savaş var ve her biri komutan edasıyla dolaşıyor! Ülkenin Ankara’sının öfkesi, anlaşılan o ki buraya kadar inmiş. Eskiden sorsaydınız, “ne istersin” diye… ‘Park’ derdim, daha çok ağaç derdim… Şimdi mi? Huzur! Sakin olsunlar, başka da bir şey istemiyorum.
N.U. > Birkaç kare ekranda izledim adayları. Özellikle de büyükşehir için aday olanları. AKP’linin CHP’liyi görecek sabrı yok… CHP’linin de AKP’liyi… Neyi paylaşamıyorlar? Hatay’ı mı? Kıra döke kazanacakları bir şehirden ne bekliyorlar peki?
Z. K. > Aslında ne istiyoruz? Yollarımızı yapsınlar… Kaldırımlarımızı düzeltsinler… Daha çok ağaç diksinler… Asi temiz aksın… Bu kentte sanat olsun, festivaller olsun, turist olsun, hayat olsun… Bunları istiyoruz! Bu kadar çok şeyi isteyen bizler, tek bir şey istemiyoruz! Kavga! Koca koca adamlar sürekli birbirlerine çamur atıyorlar. Ne için? Başkan olacaklar! Kadim toprakların son medeniyeti işte bu halde! Yazık! -Tamer Yazar-